2016 Bilgi Güvenliği Anketi


marketing_techniques_for_ecommerce_surveys

Genel Bakış

 

Bütün dünya genelinde ev ve iş yerlerinde internet kullanımı her geçen gün artış gösteriyor. Bunun yanı sıra, insanların internete erişim şekilleri de değişiklik gösteriyor. Son zamanlarda akıllı telefonlar üzerinden internete erişimde büyük bir artış yaşandı. Ayrıca tablet bilgisayar satışları da akıllı telefonlarla birlikte artış gösterdi. Bu durum dizüstü ve masaüstü bilgisayarların satışlarında düşüşe sebep oldu ve siber saldırganların hedefleri de bu doğrultuda değişim gösterdi.

 

AV Comparatives firması tarafından 7-21 Aralık 2015 tarihleri arasında yapılan bu anket, dünyanın dört bir yanından toplamda 2.022 kullanıcının hangi siber güvenlik ürünlerini tercih ettiğini ve söz konusu kullanıcıların bir siber güvenlik ürününde neler aradıklarını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır.

 

Önemli Sonuçlar

 

  • Yapılan ankete göre katılımcılar tarafından bir siber güvenlik ürününün dört temel görevi olarak şunlar sıralandı:

Zararlı dosyaları tespit edebilmek, sistem performansını etkilememek, bulut sistemi kullanmadan iyi bir güvenlik sağlamak ve iyi bir online güvenlik sağlamak.

 

  • Kaspersky ve ESET dünya genelindeki en popüler güvenlik ürünleri.

 

  • Avast mobil kullanıcılar arasındaki en popüler güvenlik uygulaması
  • Android işletim sisteminin pazar payı bu yıl az da olsa bir düşüş gösterdi fakat hala her üç kullanıcıdan ikisi Android kullanıyor. Android’in en yakın takipçisi %18 ile Apple’ın mobil işletim sistemi İOS.

 

  • Kullanıcıların büyük çoğunluğu son 6 ay içinde herhangi bir siber güvenlik tehdidiyle karşılaşmamışlar. Buna rağmen ankete katılan kullanıcıların sadece küçük bir kısmı güvenlik ürünlerinin kendilerini korumaya yetmediğini açıkladı. Kullanıcıların %35’i ise son bir hafta içerisinde kullandıkları güvenlik ürününün bir kötücül yazılım yakaladığını açıkladı.

 

  • Ücretsiz güvenlik uygulamalarına talep gösteren kullanıcı sayısı bu yıl da düşüş gösterse de hala %34’lük bir orana sahipler. Bununla birlikte, kullanıcıların %4’lük bir kısmı ise herhangi bir güvenlik ürünü kullanmıyor.

 

  • Kullanıcıların yarısı bu yıl Windows 10 kullanmaya başlamışlar.

 

  • Google Chrome hala %40 ile en popüler internet tarayıcısı ama Mozilla Firefox ile aralarındaki fark %1.3’e kadar geriledi. Windows tarafından önerilmesine rağmen kullanıcıların sadece %3.5’i Windows Edge kullanıyorlar.

 

Anketin tamamı CyberMag Nisan sayısında!!!!


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları