BİLGİSAYAR TOPLARKEN


BİLGİSAYAR TOPLARKEN

 

Öncelikle merhabalar; ben Furkan Çay CyberMag ailesine yeni katılmakta olan genç bir yazarım, bu makalemde bilgisayar toplarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve en çok yapılan yanlışları anlatacağım.

Ülkemizde gerek teknolojiye gereken önemin verilmeyişindenü gerek cep yakan fiyatlardan gerekse insanımızın ilgi alanı dışında olmasından bilgisayar toplamak oldukca zor. Bu engelleri aşıp bir bilgisayar toplamaya geldiyse sıra ilk yapacağınız iş bütçenizi belirlemek bütcenizi belirledikten sonra bana göre en zevkli kısma parça seçimine geldik ilk önce işlemciden başkamak diğer parçaların seçiminde bize kolaylık sağlayacaktır.

  1. İşlemci Seçimi: Belirlediğimiz bütçenin ortalama %20’lik payını işlemciye ayırmak doğru bir karar olacaktır eğer işlemcimizin performansı düşük olursa alacağımız diğer parçalardan tam verim alamayız, eğer gerekenden daha güçlü bir işlemci aldığımızda diğer parçalar yüzünden tam verimle çalışamayacak gereksiz yere paramızı harcamış olacağız bu yüzden bütçemizin %20 lik kısmı işlemci için gayet iyidir.

Ülkemiz piyasasında 2 marka kıyasıya boy göstermektedir, bütçemize göre uygun fiyat aralığındaki işlemcileri belirlemek gerekiyor daha sonra belirlediğimiz işlemcilerin performans testlerine kısa bir araştırmayla ulaşabiliriz fiyatına göre en uygun işlemciyi seçerek akıllıca bir iş yapmış oluruz.

İşlemci seçerken dikkat etmemiz gerek bir diğer husus ise O.C (overclock) mevzusu, overclock işlemcimize fazla güç vererek performansını standartların üzerine çıkarma işlemidir, bir işlemcinin O.C destekleyip desteklemediğini anlamak çok basittir; örneğin İntel overclock destekleyen işlemcilerin sonuna ‘’K’’ ibaresi koymaktadır (İntel 6600K), AMD ise Ryzen serisinde ‘’X’’ ibaresi ile oveclock destekeleyen işlemcileri belirtmiştir (Ryzen 1500X)

Overclock destekleyen bir işlemci almanız daha mantıklıdır, ilerki yıllarda performansda eksiklik yaşadığınızı hissettiğinizde kolaylıkla yükseltme yapabilirsiniz. Overclock işlemini manuel olarak yapana kadar işlemciniz standart işlemlerine devap eder, ancak overclock sonunda elektirik tüketiminde ve işlemci sıcaklığında bir miktar artış gözlenebilir.

  1. Anakart Seçimi: Belirlediğimiz bütçeye bağlı olarak önümüzde yüzlerce seçenek mevcuttur. İlk yapmamız gereken seçtiğimiz işlemciye uyan anakartları belirlemek, her işlemcinin ayrı pin sayısı vardır tıpkı bir yapboz parçası gibi anakartın üzerine takılır, 1mm farklılık bile her şeyi mahveder örneğin İntel 6. Nesil işlemciler 1151 pindir, işlemcinin özelliklerine bakarsak kolaylıkla bunu görebiliriz ve anakart ararken doğru pin sayısına yani sokete göre aramalıyız.

Doğru sokete sahip ve bütçemize uygun anakartları listeledikten sonra sıra anakartımıza ismini veren kendi soketine bakmaya geldi, Z serisi (Z170 – Z270) B serisi (B350 – B320) AZ serisi H serisi ve daha onlarca soket mevcuttur, sizlere en azından B serisi bir anakart almanızı tavsiye ederim, eğer bütçeniz düşükse H serisi, yüksekse Z serisi bir anakart almanızı öneririm. Eğer profesyonel bir bilgisayar toplayacaksanız X99 yonga setli anakart ve işlemciler en doğru tercih olacaktır. Bütçemizin %15’lik kısmını anakarta ayırabiliriz.

  1. Ram Seçimi: Almayı belirlediğimiz anakarta uyumlu ram modellerine bakmaya geldi sıra, ramler yıllar geçtikçe daha iyi teknlojiler ile üretilmeye başlandı 2000 li yıllarda DDR2 ramlar popülerken 2010 lu yılların başında DDR3 ramlar popüler oldu son yıllarda ise DDR4 ramlar performans açısından çok iyiler, eğer overclock destekli bir işlemci almadıysanız 2400mhz bellek genişliğindeki ramler işinizi görecektir ancak overclock destekleyen bir ram ve anakart aldıysanız 3000-3600mhz aralığında bir ram almanız ilerleyen yıllarda yararınıza olacaktır. İhtcınıza göre en az 8GB veya daha fazla bellek boyutuna sahip ramler tercih edebilirsiniz. Bütçemizin %10-15’lik payını rame ayırabiliriz.

  1. Ekran Kartı Seçimi: Ekran kartı seçerken tıpkı işlemcimiz gibi dünyada ve ülkemizde popüler olan birkaç marka arasından tercih yapmamız gerekiyor, marka fanlığı akımına katılmadan işlemcimizin besleyebildiği çok uçuk olmayan soğutma yönünden yeterli olan bir ekran kartı seçmeliyiz, oyun ve profesyonel bilgisayarların (render-tasarım vs.) olmazsa olmaz parçası ekran kartıdır. Bütçemizin %40’lık payını ekran kartına ayırmak doğru bir karardır.

Ekran kartı seçiminde dikkat edilmesi gerek bir diğer husus ise; ekran kartının hangi teknoloji ile üretildiğidir (DDR4 – DDR5 – GDDR5 – GDDR5X...) en az GDDR5 bir ekran kartı almanız yapacağınız en iyi şey olacaktır. GDDR5X kartlar daha profesyonel ekran kartlarıdır bütçenize uygun ise mutlaka GDDR5X bir ekran kartı alın.

Bu önemli seçimimizde dikkat etmemiz gereken önemli maddelerden biri de ekran kartımızın Windowsun grafik sürücüsü DirectX in hangi sürümüyle çalıştığıdır, son 1 yıldır DirectX 12 destekleyen kartlar revaşdadır, eğer bütçeniz uygunsa kesinlikle almalısınız, bütçenizi aşıyorsa en az DirectX 11 destekleyen bir ekran kartı alın.

  1. Soğutucu seçimi: Tüm bütçemizin %20’sini verdiğimiz işlemcimiz için mutlaka bir soğutucu almanızı tavsiye ediyorum, eğer 400-1000 lira alağında ise stok soğutucuyu bir süre kullansanız da 50 liralık da olsa bir soğutucu almanızı öneririm o kadar para verip işlemci aldıktan sonra onu stok soğutucuya emanet etmeyin derim. İşlemciniz 1000-1500 lira aralığındaysa 100-200 lira aralığında bir soğutucu çok rahat işlemcinizi soğutacak ve yüksek sıcaklıklara çıkmasına izin vermeyecektir, sıvı soğutma almak isteyen arkadaşlara gelince paranız çoksa alın, sıcaklık konusunda uçuk bir fark olmayacaktır ama bence gerek yok sıvı soğutma daha üst seviye işlemciler için daha uygun, bu birazda sizin işlemciyi ne amaçla kullanacağınıza bağlı karar sizin.

  1. Kasa Seçimi: Bana göre bir bilgisayarın görünüşü doğrudan etkileyen parçaların en önemlisi kasa, bir kasa alacaksınız uzun yıllar kullanacaksınız bence pencereli, en az bir adet USB 3.0 portu bulunan uçuk fiyatları olmayan (100-300TL) aralığında kasalar çok makul kasa içerisinde en az 3 adet fan bulunması soğutma anlamında yardımcı olur ancak daha üst seviye bir bilgisayar topluyor ve yeterli kadar paranız varsa daha profesyonel kasalara bakabilirsiniz ülkemizde birçok kasa çeşidi var.

  1. Güç Kaynağı Seçimi: Türkçesi güç kaynağı ve ingilizce olarak ‘’power supply’’ denilen bilgisayarımıza gerektiği gücü sağlayan güç kaynağını seçerken dikkatli olmalıyız, ilk önce kaç watt elektriğe ihtiyacımız olduğunu belirlemeliyiz, bunun için internet üzerinde küçük bir araştırmayla karşımıza pek çok site çıkacaktır, unutmayalım ki gerekenden daha az güce sahip bir güç kaynağı bilgisayarımızı çalıştırmaz, gerekenden daha güçlü bir power supply alırsak da boş yere para vermiş oluruz, ancak ihtiyacımızdan biraz daha güçlü bir güç kaynağı ilerleyen yıllarda bilgisayarımıza yapacağımız geliştirme ve değişimlerde işimize yarayacaktır.

Bir diğer husus ise güç kaynağımızın yetkili mercilerce onaylanmış sertifikalarıdır piyasa en yaygın olarak 80+ Bronz veya 85+ bronz, 90+ gümüş, 95+ altın, 98+ platin gibi sertifikalara sahip güç kaynakları satılmaktadır, bu sertifikalar güç kaynağımızın % kaç verim altında çalışacağının garantisidir en az 80+ veya 85+ sertifikasına sahip, güzel bir markanın güç. Kaynağını almanızı şiddetle öneriyorum zira hem elektrik tüketiminde tasarrufa gidecektir hemde sisteminizi elektriksel sorunlardan koruyacaktır.

Bu makalemde siz bilgisayar meraklılarına bilgisayar toplamada en çok sıkıntı yaşanılan sorunlardan bahsettim ve mutlaka uymanız gereken tavsiyeler verdim bu tavsiyeler üzerinden yola çıkarak en uygun parçalara karar verebilirsiniz sizlere son tavsiyem ise parçalar elinize ulaştıktan sonra kuruluma özen gösterin, eğer bu konuda deneyiminiz yoksa tecrübeli biri ile montajı ve kurulumu tamamlayın.


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları