E-DÖNÜŞÜM TÜRKİYE EKONOMİSİNDE 500 MİLYON TL’NİN ÜZERİNDE TASARRUF SAĞLADI


 E-DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜ BİNLERCE KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK

2016 yılında yüzde 85’lik bir büyüme ile 200 bin hesaba ulaşan Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sektörü, 2017 yılında da hızlı büyümesini sürdürdü. TÜRKKEP Yönetim Kurulu Başkanı M. Kurtuluş Nevruz, 2017 yılının yüzde 35 büyüme ile kapatacak olan KEP sektörünü Türkiye ve dünya açısından değerlendirdi. Nevruz, “Türkiye’de faaliyet gösteren KEP hizmet sağlayıcısı şirketler dünya ülkelerine örnek olabilecek bir kalite ve verimlilikte çalışıyor. Hatta KEP, e-Fatura, e-İmza, e-Bordro gibi hizmetlerin de arasında yer aldığı e-Dönüşüm servis hizmetleri, çok yakın bir gelecekte ülke ekonomisine döviz sağlayacak yeni bir ihracat kalemi olacak” dedi.

2016 yılında yüzde 85’lik bir büyüme ile 200 bin hesaba ulaşan KEP sektörü 2017 yılında büyümesine hız kesmeden devam etti. 2017 yılının 3. çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 büyüyen sektör, toplamda 300 bine yakın hesaba ulaştı. Asıl büyüme ise katma değerli hizmetler sayesinde yüzde 100’ün üzerinde ilerleme sağlanan KEP ileti trafiğinde yaşanıyor.  KEP sektörünün 2017 yılında büyüme hızını Türkiye ve dünya açısından değerlendiren, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından KEP Hizmet Sağlayıcıolarak yetkilendirilen, güven kurumu TÜRKKEP’in Yönetim Kurulu Başkanı M. Kurtuluş Nevruz, “Dünyada ilk kez Amerika’da kullanılmaya başlanan bu sistem toplam 14 ülkede uygulanıyor. Türkiye ve Almanya özellik bakımından benzer sistemleri kullanıyor. Bugün KEP'in en iyi uygulandığı ülkelerin başında Türkiye, Almanya ve İtalya geliyor. Bu anlamda ülkemizde bulunan KEP hizmet sağlayıcısı şirketler dünya ülkelerine örnek olabilecek kalite ve verimlilikte çalışıyor. Türkiye’de özel ve kamu dahil olmak üzere toplam 8 şirketin faaliyet gösterdiği e- Dönüşüm’ün omurgası olan KEP sektöründe şirket sayısının 2018 yılında hızla artarak, 15’e ulaşmasını bekliyoruz. Kalkınmanın en önemli ölçütü olan e-Dönüşüm ancak serbest piyasa ekonomisi ile ilerleme şansı bulabilir ve özgürlüğün olduğu rekabetçi bir ortamda gelişim sağlayabilir” şeklinde konuştu.

 

Türkiye ekonomisinde 500 milyon TL tasarruf sağladı!

KEP, e-Fatura, e-İmza gibi hizmetlerden oluşan e-Dönüşüm sektörünün ülkenin geleceği olduğunu belirten Kurtuluş Nevruz, “e-Dönüşüm sayesinde 2017 yılında Türkiye ekonomisinde 500 milyon TL’den fazla tasarruf sağlandı. 2018’de ise bu rakamın 750 milyon TL’ye ulaşmasını bekliyoruz. e-Fatura ile şirketlerin basım, arşivleme, kargo ve noter maliyetleri azaltılarak, birim başı ortalama 6 TL olan kağıt fatura maliyetleri, 2 kuruşa kadar düşürülüyor ve 1 tek basılı faturanın masrafı ile 300 adet e-Fatura gönderilebiliyor. Yani şirketlerin masraflarını 300’de 1’e indiriyor. KEP İK sayesinde 50 çalışanı olan bir şirketin yıllık 12 bin TL olan İK masrafı 2 bin TL'ye kadar düşüyor” dedi.

 

e-Dönüşüm sektörü binlerce kişiye istihdam sağlayacak

e-Dönüşüm sektörünün Türkiye’de çok yüksek bir potansiyeli olduğunu belirten Kurtuluş Nevruz, “2017 yılında hizmet sağlayıcılar, entegratörler ve iş ortakları ile bayiler üzerinden 10 bine yakın kişiye doğrudan ya da dolaylı istihdam sağlayan sektörde, 2018 yılında istihdam oranlarında da en az yüzde 30’luk bir artış olacağını öngörüyoruz. Bilgi güvenliği ve tasarruf gibi çok önemli getirileri olan KEP, gelecek yıllarda istihdam açısından Türkiye’de kaldıraç görevi görecek. Anadolu da dahil olmak üzere Türkiye genelinde toplam 190’ın üzerinde TBM’miz (TÜRKKEP Başvuru Merkezi) var.  En az 500 kişiye doğrudan istihdam sağlıyoruz. Bu sayının 2018 yılında 700 çalışan sayısına ulaşmasını bekliyoruz. TÜRKKEP olarak 2017 yılının 3.çeyreğinde yüzde 40 oranında büyüme sağladık. 2018 yılında ise en az yüzde 30 büyüme hedefliyoruz” dedi.

Pazara yeni oyuncular girecek, rekabet hizmet kalitesini artıracak

 

Kurtuluş Nevruz, “2018 yılında Türkiye’ye yakın coğrafyalar ve özellikle Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere e-Dönüşüm alanında yeni bir iş kalemi eklemeyi planlıyoruz. 2018 yılında yurt dışına açılarak Türkiye'den başta KEP hizmetleri olmak üzere e-Dönüşüm alanında servis ihracına başlamayı planlıyoruz. e-Dönüşüm alanında gelecek yıllarda yeni oyuncuların da pazara girmesi ve Ar-Ge yatırımlarıyla hizmet altyapılarının geliştirilmesiyle birlikte artan rekabetin de etkisiyle Türkiye’yi dünyanın yeni ekonomik iş modelinde ön plana çıkarmayı hedefliyoruz. Hepimizin üzerinde mutabık olduğu konu tabii ki elektronik kullanımın yaygınlaşmasıdır. Elektroniğin en güvenli yöntem ise KEP sistemidir. Her türlü ticari, hukuki yazışma ve belge paylaşımlarınızı gönderdiğiniz biçimde koruyan, alıcının kim olduğunu kesin olarak tespit eden, içeriğin kesinlikle değişmemesini ve içeriği yasal geçerli ve güvenli, kesin delil haline getirmek ancak KEP sistemini kullanmakla mümkün olur” açıklamalarında bulundu.

Rakamlarla e-Dönüşüm: 2023 hedefi 850 milyon TL

Global ölçekte e-Maliye çözümleri (e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv fatura vb.) pazar büyüklüğüne baktığımızda 2017 için 3.3 milyar Euro olan rakamın 2023 yılında 16 milyar Euro’ya ulaşması bekleniyor. 2017 yılında global ölçekte 36 milyar e-Fatura düzenlendi. Büyüme oranının yüzde 10 ile yüzde 20 arasında olduğu tahmin ediliyor.  Türkiye’de e-Maliye çözümleri pazar büyüklüğü ise 2017 için 140 milyon TL iken 2023 için 850 milyon TL’ye yaklaşması ve minimum 2 milyar e-Fatura’nın kesilmesi bekleniyor. Türkiye’de e-Bilişim çözümleri (KEP, e-İmza ve bileşenleri) pazar büyüklüğü, 2017 için 50 milyon TL iken 2023 yılında 250 milyon TL’ye ulaşacağı tahmin ediliyor. Büyüme oranının ise yüzde 25 ile yüzde 30 arasında olması bekleniyor.


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları