2016'nın En Büyük Güvenlik Tehlikeleri


cyber_threats

Zararlı yazılımların bütün platformlar arasında dolaşması nedeniyle bu yıl siber güvenlik alanında gayet hareketli geçti. AshleyMadison, Jeep vs gibi birçok değişik alanlarda siber saldırılara tanık olduk.

2016'nın siber güvenlik tehlikelerinden seçmeler şu şekilde;

Donanım

Bu tarz saldırılar yeni olmasa da, araştırma ve akademik alanların dışındaki donanım bazlı siber ataklara pek fazla rastlamamıştık.

Örneğin; Equation Group, casus bir USB üretmişti ve bilgisayar formatlansa bile bu casus yazılım silinmiyordu.

Fidye Yazılımları

Fidye yazılımları en tehlikeli zararlı yazılım olma yolunda hızla ilerliyor. Bu virüsler, bilgisayarınızı kilitliyor ve dosyalarınızı kriptolayarak ulaşmanızı engelliyor. Ancak bir fidye ödeyerek belgelerinizi geri alabiliyorsunuz.

Zaafiyetler

Siber tehlike listesi zaafiyetler olmasaydı eksik kalırdı. Adobe, Java ve Microsoft bu tarz ataklara karşı önlemlerini duyursalar da, hala bu tehlikeler devam ediyor.

Ayrıca, Microsoft Edge tarayıcısının hackerların yeni hedefi olabileceğini de belirtiyorlar.

Cloud Servisleri

Cloud servisleri şirketlere masrafları azaltma, etkinliği arttırma ve dataları daha kullanışlı hale getirme imkanı tanıyor fakat bu güvenliğinizin arttığı anlamına da gelmiyor. Eğer bir data hırsızlığı olayına maruz kalırsanız, bütün bilgilerinizin rakiplerin ya da kötü kişilerin eline geçebileceğini unutmamalısınız.

Giyilebilir Aletler

Dünya artık akıllı saatler ya da fitness sayar gibi yeni teknolojik aletleri daha çok kullanmaya başlıyor. Fakat, kötü kodlanmış bir alet hackerlara kapı açıyor ve McAfee'ye göre 12-18 ay içinde bu aletleri kontrol eden uygulamalar tehlikeli hale gelecek.

Teknolojik Arabalar

Yeni internet dünyası artık buzdolabınızı, televizyonunuzu ve hatta araçlarınızı kontrol edebiliyor.

Yeni araçlar geri görüş kamerası, GPS, haritalar gibi özellikler barındırıyor fakat tam olarak güvenlik sağlayamıyor. Jeep markasına yapılan siber saldırı olayını hatırlarsak, bu alandaki güvenliğin ne kadar önemli olduğunun farkına varabiliriz.

Çalıntı Bilgi Depoları

Sony, Ashley Madison ya da TalkTalk gibi data hırsızlıklarını yakın zamanda çokça gördük. Karanlık Web üzerindeki bir kişinin kimlik bilgilerinin değeri bir dolardan daha az edebilir fakat bu bilgiler için yüksek bir talep var.

Hacktivizm

Hacktivizm yeni bir şey değil. Siber saldırganlar politik ya da sosyal sebeplerden dolayı hackleme faaliyetlerinde bulunuyorlar.

Çoğunlukla hacktivist saldırılar sosyal medya ya da politika ile bağlantılı oluyor. Bir çok aktivistin tutuklanmasından dolayı önümüzdeki yıl bu saldırılarda bir azalma gerçekleşebilir.


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları