Ana Sayfa
Hakkımızda
Abone Ol
E-Dergi
Reklam Verin
Önceki Sayılar
Gelecek Sayılar
Dergi
Editörden
Yazarlar
Danışmanlık
ISC Turkey 2018 Sonuç Bildirgesi
ISC Turkey 2017 Sonuç Bildirgesi
ISC TURKEY 2016 Sonuç Bildirgesi
ISCTURKEY 2015 Konferansı Sonuç Bildirgesi
ISC Turkey
Sizden Gelenler
İletişim
Medya Planı
CyberMag Logo
Kategoriler
Ana Sayfa
Hakkımızda
Dergi
Abone Ol
E-Dergi
Reklam Verin
Önceki Sayılar
Gelecek Sayılar
Editörden
Yazarlar
Danışmanlık
ISC Turkey
ISC Turkey 2018 Sonuç Bildirgesi
ISC Turkey 2017 Sonuç Bildirgesi
ISC TURKEY 2016 Sonuç Bildirgesi
ISCTURKEY 2015 Konferansı Sonuç Bildirgesi
Sizden Gelenler
İletişim
CyberMag Logo
Medya Planı
Makaleler
Haberler
Etkinlikler
Röportajlar
Editörden
Makaleler
Haberler
Etkinlikler
Röportajlar
Editörden
Ağustos 2020
Tarihin En Dijital Eğitim Yılına Siber Güvenli Başlamanın Yolları
Türkiye tarihinin en dijital eğitim yılı başlıyor. Milyonlarca öğrenci ekran başında ders alacak. Bilgisayar, tablet, telefon ve internet, en önemli eğitim malzemesi haline dönüştü. Ancak ne yazık ki, dijital dünyada gezinen 1 milyarı aşkın zararlı yazılım; fotoğraflarımızın, özel yazışmalarımızın, kısaca hassas bilgilerimizin peşinde. Siber güvenlik kuruluşu ESET’ten Türkiye Teknik Müdürü Erkan Tuğral, yeni döneme siber güvende başlayabilmek için uyarılarda bulundu.
Birlikte Yaşayın ve Paylaşın: Türkiye’de Tüketicilerin %29’u Yayın Servislerini Evindekilerle Paylaşırken, %40’ı İse Ev Arkadaşlarının Dijital Alışkanlıklarından Endişe Duyuyor
Kaspersky’nin hazırladığı Her Olmadığı Kadar Bağlı: Dijital Konfor Alanlarımızı Nasıl Kuruyoruz? başlıklı raporda araştırmaya Türkiye’den katılanların %29’unun yayın servislerini ev arkadaşlarıyla paylaştığı sonucu çıktı. Ancak, katılımcıların %40’ı ev arkadaşlarının dijital alışkanlıklarını bilmediğinden hesaplarının güvenliğinden endişe duyduğunu da belirtti.
YAPAY ZEKA EKONOMİSİ 2030'DA 15,7 TRİLYON OLACAK
Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, dijitalleşme sürecinin, iyi değerlendirildiği takdirde birçok avantajı da beraberinde getireceğini belirterek, "Bilhassa KOBİ'lerimizin dijitalleşmeye yönelik ilgi ve iştahlarının artması durumunda üretimde ciddi bir verimlilik artışı sağlanacaktır." dedi.
Ödeme Teknolojilerinin Ortak Dili IoT Olacak
İş dünyasında dijital dönüşümün Nesnelerin İnterneti (IoT) ile birlikte çağ atladığını belirten Paynet CMO'su Serra Yılmaz: "Makineler kendi aralarında konuşmaya başladı ve tahsilat yapan tüm şirketler bu yeni dili öğrenmek zorunda!"
Türk Telekom’dan Siber Güvenliğe Katkı
Türk Telekom, ‘Türkiye’nin ilk Online Siber Güvenlik Kampı’nı tamamladı. Yoğun ilgi gösterilen kamp için yapılan mülâkatların ardından seçilen 24 genç, Türkiye’nin siber güvenliği için alanında uzman isimlerden eğitimler aldı.
STM, BU YIL DA DÜNYANIN EN GÜÇLÜ 100 SAVUNMA SANAYİİ ŞİRKETİ İÇİNDE
Savunma sanayiinde, askeri deniz platformları otonom drone sistemleri ve siber güvenlik çözümleriyle öne çıkan STM, bu yıl da dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi olarak kabul edilen Defence News Top 100’de yerini aldı.
Dört Ayaklı Robot "Arat" Geliştirilmeye Devam Ediyor
Bilişim ve robotik teknoloji alanında çalışmalar yapan Akınsoft tarafından kurulan insansı robot fabrikası "AkınRobotics" yeni projelere imza atmaya devam ediyor.
8 MİLYON FREEPIK KULLANICISININ ŞİFRESİ ÇALINDI
Türkiye’de de pek çok kişinin kullandığı popüler ücretsiz görsel indirme sitesi Freepik, siber saldırıya uğradığını ve 8 milyonu aşkın kullanıcısının giriş bilgilerinin çalındığını açıkladı. Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, Freepik’te üyeliği bulunan kullanıcıları uyararak aynı e-posta adresi ve şifre kombinasyonuyla açılan diğer tüm hesaplardaki şifrelerin değiştirilmesi gerektiğini belirtiyor.
Elektrikli Scooter’lar Uzaktan Hacklenmeye Karşı Korunmasız
Kısa mesafe yolculuklarda elektrikli scooter’lar tüm dünyada giderek daha popüler hale geliyor. Araçlar kullanışlı, ancak yapılan bir araştırma dijital güvenlik risklerine işaret ediyor. Siber güvenlik kuruluşu ESET, ABD’de yapılan ve E-scooter‘lara yönelik olası ‘ortadaki adam‘ (man in the middle) saldırılarına dikkat çeken araştırmayı mercek altına aldı.
Android’deki Popüler Uygulamaları Taklit Eden Yeni Bir Casus Yazılımı
Kaspersky araştırmacıları, tanınmış APT grubu Transparent Tribe tarafından Hindistan’da dağıtılan yeni bir Android casus yazılımı hakkında elde ettiği bulguları paylaştı. Kullanılan zararlı yazılım yetişkinlere yönelik içerikleri ve resmi COVID-19 uygulamalarını taklit ediyor. Toplanan bilgiler grubun operasyonlarını genişleterek mobil cihazları hedef aldığını gösterdi. Transparent Tribe grubuna yönelik araştırmanın ikinci bölümünde bu bilgilere ulaşıldı.
HACKERLERİN EN SEVDİĞİ 5 ŞİRKET ÇALIŞANI PROFİLİ
Şirketler, verilerini korumak için hackerlere karşı siber güvenlik çözümlerine yatırımlarını artırıyor. Ancak, hackerlere karşı aynı bilincin şirket çalışanlarında henüz istenilen seviyelere ulaşmadığını belirten WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, bu durumun farkında olan hackerlerin en çok sevdiği 5 şirket çalışanı profiline ve oluşabilecek tehditlere dikkat çekiyor.
Deathstalker: Küçük ve Orta Boy İşletmeleri Gizlice İzleyen Kiralık APT Grubuna Ayrıntılı Bir Bakış
Kaspersky araştırmacıları, en az 2012’den bu yana finans sektöründeki küçük ve orta boy işletmelere yönelik etkili casusluk saldırıları düzenleyen DeathStalker adlı “kiralık” gelişmiş kalıcı tehdit (APT) grubu hakkında ayrıntılı bir rapor yayınladı. Elde edilen son bulgulara göre Avrupa’dan Latin Amerika’ya kadar tüm dünyada şirketleri hedef alan bu grup, siber güvenliğin küçük ve orta boy işletmeler için neden bir ihtiyaç olduğunu gözler önüne seriyor.
Schneider Electric, OT Sistemlerinde Yeni Nesil Siber Tehditlere Karşı Uçtan Uca Koruma ve İş Birliğini Öneriyor
Schneider Electric, bağlantılı cihaz ve sensörlerle kurulu akıllı endüstriyel ortamlarda siber güvenlik açıklarının da hızla arttığına dikkat çekiyor. Bu risklere karşı 4 adımdan oluşan önerilerini açıklayan şirket, sektörde güçlü iş birliklerinin öneminin de altını çiziyor.
Mikrolink’ten Avrupa’da Stratejik Yatırım
Mikrolink Bilişim, Avrupa’da proje ortaklığı yaptığı Almanya’nın önemli telekomünikasyon altyapı şirketi IGT Systemhaus AG’nin yarısını satın alarak, “IGT MIKROLINK” şirketiyle Deutsche Telekom ve Telefonica gibi büyük mobil operatörlerin çözüm ortağı oldu.
KOBİ’ler E-Ticarete Yöneldi, Siber Tehlike Kapıda
Yüzünü e-ticarete çeviren KOBİ’leri kolay lokma olarak gören siber korsanlar, işletmelerin açıklarını bulmak için pusuda bekliyor. Yerli siber güvenlik şirketi, hem online alışveriş sitelerini hem de müşteri verilerini güvende tutmak için izlenmesi gereken altın değerinde 7 adımı açıkladı.
HACKERLER HER 10 WEB UYGULAMASINDAN 9’UNDA KULLANICILARA SALDIRABİLİYOR!
Web uygulamalarına yönelik saldırılar şirketleri ve kullanıcıları tehdit etmeye devam ediyor. Hackerler her 10 web uygulamasından 9’unda kullanıcılara saldırabiliyorken, devlet kurumlarının uygulamalarının en az güvenliğe sahip olduğuna dikkat çeken Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, web uygulamalarını hedefleyen siber saldırılara daha fazla dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek şirketlere önerilerde bulunuyor.
Transparent Tribe Grubuna Bir Bakış: Askeri Personeli ve Devlet Yetkililerini Hedef Alan Bir Casusluk Saldırısı
Ocak 2019’da Kaspersky, Crimson adlı uzaktan erişim Truva atını (RAT) dağıtmaya çalışan Transparent Tribe grubunu incelemeye başladı. Saldırılarda hedefli e-postalarla gönderilen kötü amaçlı Microsoft Office belgeleri kullanılıyordu. Araştırmacılar yalnızca bir yıl içinde 30’dan fazla ülkede 1000’den fazla kurban tespit etti. Araştırmacılar ayrıca Crimson’un daha önceden bilinmeyen yeni bileşenlerini de ortaya çıkardı. Bu da zararlı yazılımın halen geliştirildiğini gözler önüne serdi. Bu bulgular, Kaspersky tarafından yapılan araştırmanın ilk bölümünde elde edildi.
ONLINE YAYIN PLATFORMLARI KULLANILARAK KİŞİSEL VERİLERİ ELE GEÇİRİYORLAR
Pandemi süreci ile birlikte evde vakit geçiren çoğu kişi dizi, film ve belgesel yayınlarını online platformlardan izlerken, tehditleri göz ardı ediyor. Online yayın platformları üzerinden kullanıcılara yönelik gerçekleşen kimlik avı saldırılarına dikkat çeken Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, kişisel verilerin ücretsiz içerik izleme uğruna hackerlerin ellerine geçtiği konusunda uyarıyor.
Boğaziçi Üniversitesi Siber Güvenlik'te Disiplinlerarası AB Projesiyle Pakistan’a Uzanıyor
Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Merkezi’nin Siber Güvenlik alanında yer aldığı ‘’RECYPHER Rethinking Cybersecurity in Pakistan: Human factors’ Essential Role’’ (Pakistan’da Siber Güvenliği Yeniden Düşünmek: İnsan Faktörünün Temel Rolü)’’ başlıklı projesi Avrupa Birliği Erasmus+ projeleri arasında kabul aldı. 1000’i aşkın proje arasından seçilerek desteklenmeye hak kazanan çalışmanın ortakları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nin yanı sıra, Almanya’dan Saarland Üniversitesi, Pakistan Ulusal Siber Güvenlik Merkezi ve bağlı üniversiteler yer alıyor. Proje kapsamında Boğaziçi Üniversitesi’nde Aralık 2016’da faaliyetlerine başlayan BÜSİBER Siber Güvenlik Merkezi Projesi model alınarak Pakistan’daki dört üniversitede benzer merkezler kurulacak.
e-Safe Digital, Yerli ve Milli Siber Güvenlik Ürünlerinde, Uluslararası İş Birliğini Masaya Yatırıyor
Sentez Medya, e-Safe Digital markası altındaki ikinci video konferans etkinliğini, “Yerli ve Milli Ürünlerde Uluslararası İş Birliği” teması ile 3 Eylül Saat 11:00’de gerçekleştirecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın da konuk olacağı etkinlikte, siber güvenlik özelinde, yerli ve milli ürünlerle ilgili yürütülebilecek uluslararası iş birlikleri masaya yatırılacak.
Paylaştığınız Konum Güvenliğinizi Tehdit Edebilir
ABD Ulusal Güvenlik Ajansı, konum takibiyle ilgili riskler konusunda uyardı ve paylaşılan veri miktarının nasıl azaltılabileceğine yönelik ipuçları paylaştı. Siber güvenlik kuruluşu ESET, risklerin nasıl sınırlandırılabileceğini mercek altına aldı.
MİLLİ VERİTABANI
Siber güvenliğin, milli güvenliğin temel unsuru olduğunu defalarca söylemiştik ve söylemeye devam edeceğiz. Bu nedenle artık devletlerle birlikte uluslararası kuruluşlarda siber alanı üst gündem maddeleri arasına yerleştirirken ülkelerde siber savunma sistemlerine önemli yatırımlar yapmaktadırlar. Buna paralel olarak da Türkiye’de siber güvenliği milli güvenliğin kritik bileşeni olarak kabul etmiştir.
Tercih Döneminde Siber Güvenlik Lisesi’ne Öğrencilerden Yoğun İlgi
İlk yılı hazırlık sınıfı olmak üzere 5 yıl eğitim verilecek Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğrenciler, sızma testi, adli bilişim, yapay zeka ve siber güvenlik laboratuvarlarında eğitim alacak.
Teknolojik Ürün ve Yazılımları "Yerli Beyin" Yönetecek
Savunma sanayisinin emniyet kritik ve katı gerçek zamanlı işletim sistemi ihtiyaçlarını yerli ve milli imkanlarla karşılamak üzere geliştirilen Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi'nin (GİS) kullanımı yaygınlaştırılacak.
İşyerlerinde Riskleri Önlemek İçin Dijital Güvenliğe Yatırım Şart
Verilerin gizliliğini, bütünlüğünü ve kullanılabilirliğini koruyarak güvenliğini sağlamak için ürün ve çözümler üreten Procenne, iş süreçlerini hızlandırmak ve riskleri önlemek adına yapılabilecek dijital güvenlik yatırımlarının önemine dikkat çekiyor. Her geçen gün yenisiyle karşılaştığımız dijital saldırıların bireyleri tehdit ettiği gibi asıl büyük hedef konumunda olan kurum ve kuruluşlar için de ciddi bir tehdit oluşturduğunu, verilerin korunmasının ve siber saldırıların önlenmesinin iş hayatı için kritik önem taşıdığını söyleyen Procenne Genel Müdürü Resul Yeşilyurt; dijital güvenliğe yapılan yatırımlar sayesinde iş kesintilerinin engellenip kârlılıkların yükseldiğini ve iş süreçlerindeki genel risklerin azaldığını vurguluyor.
Yapay Zekâ Teknolojisi İle Geliştirilen Kişiye Özel Tedavi Yöntemleri Artık Hastanelerde
İnsan bağırsağında yer alan mikroorganizmaları yapay zeka teknolojisi ile analiz ederek obezite, irritabl bağırsak sendromu, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar gibi pek çok soruna kişiye özel sağlık çözümleri geliştiren yerli girişim Enbiosis, Türkiye’nin öncü hastanelerinden Liv Hospital Ulus ile iş birliği anlaşması imzaladı.
Verilerinizin Güvenliği İçin Birbirinden Farklı ve Güçlü Parolalar Kullanın
Kaspersky Baş Güvenlik Araştırmacısı David Emm, son günlerde gündemde olan ve gizli müşteri bilgilerinin açığa çıkmasına neden olan veri ihlalleri hakkında açıklamalarda bulundu.
SİBER ZORBALIĞA UĞRAYAN BİRİNİ GÖRÜRSENİZ NE YAPMALISINIZ?
Siber zorbalık uzun süredir herkesin gündeminde ancak yapılan son araştırmalara göre gençlere ve çocuklara yönelik siber zorbalık %70 ile rekor düzeyde artış gösterdi. Bu nedenle, siber zorbalığın ne olduğunu ve genç bir mağdurun nasıl destekleneceğini bilmenin ebeveynler için oldukça önemli hale geldiğini belirten Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, siber zorbalık türlerini sıralayarak neler yapılması gerektiğini paylaşıyor.
Siber Suçluların Gözü Büyüklerden Çok KOBİ’lerde
Küçük ve orta ölçekli işletmeler, siber saldırılara karşı yeterince savunma geliştirmedikleri için siber suçlular açısından daha cazip hedefler olarak öne çıkıyor. Siber güvenlik kuruluşu ESET’in mercek altına aldığı çeşitli raporlar, KOBİ’lerin en çok fidye yazılımı saldırılarına uğradığını gösteriyor.
Siber Saldırganların İlgisini Çekmeyecek Kadar Sıkıcı mısınız? Türkiye’de Y Kuşağındakilerin %46’sı, Siber Suçlara Maruz Kalmayacak Kadar Sıradan Olduğunu Düşünüyor
Y kuşağındakiler evlerindeki “dijital konfor alanları” için çevrim içi güvenliği en önemli etkenlerden biri olarak göstermesine rağmen Kaspersky’nin yaptığı yeni araştırmaya göre bunların %46’sı siber suçluların ilgisini çekmeyecek kadar sıkıcı olduğunu düşünüyor.
İTÜ Burs Programı İle Yapay Zeka’da Dünya Lideri İle Bağlarını Güçlendiriyor
İTÜ yapay zekâ araştırmaları ve gerçek hayat uygulamaları konusunda Dünya lideri olan DeepMind ile İTÜ Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisans ve doktora programlarındaki kadın araştırmacılara burs sağlamak için iş birliğine başlıyor. İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu “Bu iş birliği öğrencilerimizin yapay zekâ alanındaki birikimini desteklerken, aynı zamanda ülkemizdeki yapay zekâ araştırmaları ekosistemine büyük katkı yapacaktır” şeklinde açıklamada bulundu.
Bağcılar Belediyesinden Çocuklara Uygulamalı Kriptoloji Eğitimi
Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi'nde bilgisayar ve yazılım mühendisi olmak isteyen çocuklara, uygulamalı kriptoloji (şifre bilimi) eğitimi veriliyor. Belediyeden yapılan açıklamaya göre, çocukların yeteneklerini keşfedip onlara uygun atölyelerde hizmet sunan Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi, yaz sezonu eğitimlerine devam ediyor.
DOXXING SİBER SALDIRILARINA KARŞI KİŞİSEL VERİLERİ KORUMANIN YOLLARI
Kişisel verileri online ortamda ifşa etmeyi amaçlayan Doxxing siber saldırıları artış gösteriyor. Sosyal medyanın yükselişi ile kişisel verilerin ifşasının da kolaylaştığına dikkat çeken Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, Doxxing saldırılarına karşı kişisel verilerin korunması için önemli 5 öneride bulunuyor.
“Fast Food Fidye Yazılımı” Dharma’nın Her Lokması KOBİ’lere 8 Bin 620 Dolara Mal Oluyor
Sophos, COVID-19 döneminde özellikle KOBİ ölçeğindeki şirketleri kıskacına alan Dharma adlı fidye yazılımına dair detaylı analizinin sonuçlarını paylaştı. Fast food mantığıyla herkesin ulaşabileceği bir hizmet olarak sunulan Dharma, tuzağa düşürdüğü KOBİ’lerden ortalama 8 bin 620 dolar fidye talep ediyor.
Sosyal Mesafe Yılı mı, Sosyal Mühendislik Yılı mı?
Kaspersky tarafından yapılan analizler, kimlik avı saldırılarının giderek daha hedefli hale geldiğini ortaya koydu. Saldırganların, insan kaynaklarından geliyor gibi görünen işten çıkarma e-postaları ve teslimat bildirimleri gibi yeni yöntemler kullandığı da görüldü. Bu yeni eğilimlerin sonucunda, güvenlik çözümleri Türkiye’de 1.201.787 adet kimlik saldırısı tespit etti. Kaspersky, 2020 2. Çeyrek spam ve kimlik avı başlıklı yeni raporunda bunların yanı sıra başka bulgulara da yer verdi.
DOLANDIRICILIK UYARISI: COCA COLA ADINI KULLANARAK KİŞİSEL BİLGİLERİNİZİ HEDEFLİYORLAR
Oltalama saldırılarının inandırıcılığını artırmak isteyen siber dolandırıcılar, devlet kurumları ve bankalar kadar diğer büyük şirketlerin de adlarını ve logolarını kullanabiliyor. Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs’ün telemetrisi de, son 2 haftadır Coca Cola Company adını kullanan bir oltalama kampanyası tespit etti. Bitdefender Antivirüs’ten yapılan açıklamada, “Kişisel ve finansal bilgilerinizi, sizinle e-posta veya sosyal medya aracılığıyla iletişim kuran yabancılara asla vermeyin!” uyarılarına yer verildi.
Normal Bir Günde Karşılaşılabilecek IoT Risklerine Dikkat!
IoT yani nesnelerin interneti, günlük rutinimizde büyük roller oynamaya devam ediyor. İş yerlerinden evlere, ulaşım araçlarından sıklıkla gidilen kafelere kadar birçok alanda ve anda IoT cihazları ve teknolojileri ile karşı karşıya kalındığını belirten WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, normal bir günde karşılaşılabilecek IoT riskleri hakkında uyarıyor.
Cisco Raporu: Güvenlikte En Büyük Zorluk, Karmaşıklıkla Mücadele
Cisco’nun 13 ülkeden 2800 güvenlik profesyoneliyle yaptığı araştırmaya göre, üst düzey yöneticiler güvenliği hâlâ en önemli öncelik kabul ediyor. Altıncısı yayımlanan 2020 CISO Karşılaştırmalı Değerlendirme Raporu, karmaşıkla mücadele için bulut güvenliğine ve otomasyon teknolojilerine yatırımın arttığını gösteriyor.
Finansal ve Askeri Kurumlara Yönelik Yeni Bir Hedefli Saldırı Tespit Edildi
Kaspersky araştırmacıları, Bisonal adlı bir arka kapının 300’den fazla örneğini, en az 2012’den beri faaliyetlerini sürdüren CactusPete adlı gelişmiş kalıcı tehdit grubunun düzenlediği saldırıyla ilişkilendirdi. Grubun hızlı gelişmesini gözler önüne seren son saldırıda Doğu Avrupa’daki askeri ve finansal kurumlara odaklanıldı.
“BU ATIKLAR KOD YAZIYOR” PROJESİNE VODAFONE İŞ ORTAKLARINDAN DESTEK
Vodafone, karbon ayak izini küçültme hedefiyle hayata geçirdiği “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesinin kapsamını genişletiyor. Vodafone’un elektronik atık bilincini artırmak ve geri dönüşümünü teşvik etmek amacıyla başlattığı projeye kurumsal iş ortakları da destek veriyor. Vodafone, 7 kurumsal iş ortağıyla birlikte 6 ilde 3 bin 700’den fazla çalışanın desteğiyle toplayacağı elektronik atıkları geri dönüştürerek Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde kodlama sınıfları açacak.
Bilişim, Telekom ve Siber Güvenlikteki Standartlar Masaya Yatırılıyor
Bilişim, telekom, siber güvenlik, kişisel verilerin korunması, uydu ve savunma sektörlerini buluşturma hedefiyle yola çıkan ve düzenlediği video konferanslarla kamudaki en yetkili isimleri ağırlayan Dijital Gündem, “Salgın Süreci ve Sonrasında TSE” konulu 10’uncu etkinliğini düzenlemeye hazırlanıyor. Moderatörlüğünü, Bilişim Medyası Derneği Başkanı ve gazeteci Musa Savaş’ın üstlendiği etkinlikler serisinin bu haftaki konuğu ise Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin.
YAPAY ZEKA SAĞLIKTA SADECE 'YARDIMCI' OLACAK
Yapay zekâ mesleklerimizi elimizden mi alacak, yakın gelecekte ameliyatları robotlar mı yapacak? Dijitalleşme ve yapay zekâ teknolojisi mesleklerin kaderini nasıl etkileyecek?
Yapay Zekâ (AI) ve Makine Öğrenimi (ML) COVID-19 Krizinin Anlaşılmasında ve Krizle Mücadelede Nasıl Bir Rol Oynuyor?
Dünya COVID-19 ile mücadele ederken, pandemiyle savaşmaya yönelik bir gram teknolojik inovasyon ve beceri bile bizi bu krizi yenmeye bir adım daha yaklaştırıyor. Yapay Zeka (AI) ve Makine Öğrenimi (ML), COVID-19 krizinin anlaşılmasında ve krizle mücadelede önemli rol oynuyor. Makine öğrenimi teknolojisi bilgisayarların insan zekasını taklit etmelerini ve büyük veriyi analiz ederek hızlıca modeller ve iç görüler sunmalarını sağlıyor.
REKABETİN DİJİTAL HALİ: RAKİP ŞİRKETİN İNTERNET SİTESİNİ HACKLEYEN DE VAR OLUMSUZ YORUMLAR YAPAN DA
Yapılan yeni bir araştırmaya göre her 5 şirketten 1’i rakiplerini online mecralarda sabote etmeyi düşünüyor. Dijital rekabet olarak adlandırılan bu rekabet yönteminde rakip şirketin ürünü hakkında kötü yorum yapmaktan internet sitesini hacklemeye ve DDoS saldırı yapmaya kadar pek çok yöntem kullanılıyor. Anketi değerlendiren Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, siber saldırıların kaynağında sadece para kazanmak isteyen hackerlerin değil rakip şirketlerin de olabileceğini belirterek rekabetin dijital mecralara taşındığını, bu durumun gelir ve itibar kaybı gibi oldukça kötü sonuçlara neden olabileceğini söylüyor.
İngilizce Dil Yeterliliği Yapay Zekâ Teknolojisiyle Objektif Şekilde Ölçülüyor
İngilizce dil yeterliliğinin önemi hem akademik hem de profesyonel alanda her geçen gün artıyor. Yapay zekâ teknolojisiyle İngilizce dil yeterliliğinin ölçümü çok daha hızlı ve objektif bir şekilde gerçekleştiriliyor.
Windows İşletim Sisteminde ve Internet Explorer’da Hedefli Saldırılarda Kullanılan Bir Sıfır Gün Açığı Keşfedildi
Bu ilkbaharın sonlarında Kaspersky’nin otomatik tespit teknolojileri Güney Koreli bir şirkete yönelik düzenlenen bir hedefli saldırıyı engelledi. Yapılan analizler, saldırının daha önceden bilinmeyen iki sıfır gün açığından yararlandığını ortaya koydu. Bunlardan biri Internet Explorer 11’de uzaktan kod çalıştırmayı sağlarken diğeri ise Windows’ta yetki artışı imkânı veriyordu. İkinci açık Windows 10’un en son sürümlerini hedef alıyordu.
COVID-19 Sürecinde Dijital Dünya
Dünya son aylarda oldukça büyük değişimlere tanıklık etti. Salgın ve COVID-19’un hızla yayılması herkese şunu gösterdi ki bir anda günlük hayatlarımızda bu tür beklenmedik olaylar yaşayabiliriz. Bu durumun sonucu keskin bir dijital transformasyon oldu ve bu transformasyon çok hızlı bir şekilde gelişti. Normal şartlarda bu sürecin son aylarda katettiği hızda seyretmesi çok mümkün değildi. Tüm zorluklara ve limitlere rağmen, internetin güvenilir olduğunu ve mesafeye rağmen geniş ölçüde hem özel hem profesyonel hayatlarımızı destekleyebildiğini bilmek güven verici. Diğer yandan insanlar, video aramalar ve diğer iletişim araçlarıyla arkadaşları ve aileleriyle irtibatı sürdürebildi. Oyun ve video içeriklerin izlenmesi insanları, hayatın içinde tuttu ve eğlenmelerini sağladı. İş hayatında internet, neredeyse su ya da elektrik kadar anahtar bir rol üstlendi: Milyonlarca çalışan ve işveren, dijital birliktelik olanakları sağlayan araçlar sayesinde evden çalışma imkanını kullandı. Skype, Zoom ya da Teams gibi video aramalar kaçınılmaz hale geldi. Stabil VPN bağlantıları, şirket ağındaki dosya sunucularında dijital olarak saklı tutulan işle ilgili materyallere erişimi garantiledi. DE-CIX gibi “veri aracı kurumu” olarak doğal bir rol üstlenen İnternet Değişim Noktaları, ağları güvenle birbirine bağladı ve doğrudan bağlantı aracılığıyla birbirine bağlı güvenli bir dünya yarattı.
E-İmza Sayısı 5 Milyona Yaklaştı
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından açıklanan 2020 yılı ilk çeyrek verilerine göre, e-imza sayısı 4 milyon 94 bin 138’e, mobil imza sayısı ise 635 bin 547’ye ulaştı. Toplamda 4 milyon 729 bin 685 elektronik sertifika oluşturuldu.
Araştırmacılar Yeni Bir Truva Atı Keşfetti
Bankaları hedef alan Mekotio truva atı güvenlik güncellemesini taklit ediyor, bitcoin çalıyor ve google bilgilerini sızdırıyor. ESET araştırmacıları Brezilya, Şili, Meksika, İspanya, Peru ve Portekiz başta olmak üzere İspanyolca ve Portekizce konuşan ülkeleri hedef alan Mekotio adında bir truva atı keşfettiler.
HACKERLER EN ÇOK BU SEKTÖRLERE SALDIRIYOR!
İleri teknoloji daha yaygın hale geldikçe her sektör için siber tehditler kaçınılmaz boyutlara ulaşıyor. Şirketlerin halen yeni teknolojiye ve siber güvenlik algısına uyum sağlamada zorlandığını belirten Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, siber tehditlerle baş başa kalan hackerlerin gözdesi 5 sektörü uyarırken atılması gereken adımları da aktarıyor.
Yaz Tatili Yok: 2020’nin İkinci Çeyreğinde DDOS Saldırıları Bir Önceki Yıla Göre Üç Kat Arttı
Kaspersky’nin 2020 2. Çeyrek DDoS saldırıları raporu, DDoS saldırılarının geçen yıl aynı döneme göre üç kat arttığını ortaya koydu. Saldırı sayısı 2020’nin ilk çeyreğindeki sayıya yakın oldu. Kaspersky uzmanları artan zararlı faaliyetlerin ardında COVID-19 salgını etkisiyle siber suçluların ve hedeflerin yaz planlarını değiştirmesi olduğuna inanıyor.
MOBİL SİBER GÜVENLİK TEHDİTLERİNE DİKKAT!
Finansal ya da kişisel verileri güvende tutmak şirketler ve çoğu bireyler için en önemli durumu teşkil ediyor. Özellikle 2020 ve sonrasında verilerin güvenliği adına atılacak en büyük adımın mobil siber güvenliği sağlamaktan geçtiğini belirten WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, şirketleri ve bireysel kullanıcıları karşılaşacakları 5 mobil siber güvenlik tehdidi konusunda uyarıyor.
Ele Geçirilen Akıllı Saatler Veri Kaybına Zemin Hazırlayabilir
Akıllı telefonlarla eşleyerek kullanılan ve son birkaç yılda gittikçe popülerleşen akıllı saatler, büyük veri kayıplarına geçit verebiliyor. Hassas bilgilerin hackerlar tarafından ele geçirilmesini engellemek için kullanıcılara birtakım önerilerde bulunan BugBounter, şirketlere de sistemlerindeki kritik açıkları bulabilmeleri için platformu kullanmalarını tavsiye ediyor.
Normal Gibi Davrananlar: Başarılı Siber Saldırıların %30’u Yasal Araçların Kötüye Kullanımıyla Gerçekleşiyor
Kaspersky Global Acil Durum Müdahale ekibinin 2019’da incelediği siber saldırıların yaklaşık üçte birinde yasal uzaktan yönetim araçlarının kullanıldığı görüldü. Saldırganlar bu sayede uzun süre tespit edilmeden faaliyetlerini sürdürebiliyor. Örneğin, kesintisiz siber casusluk saldırıları ve gizli veri hırsızlıkları ortalama 122 gün sürüyor. Elde edilen bu bulgular Kaspersky’nin yeni Vaka Müdahalesi Analitiği Raporu’nda yayınlandı.
Geleceğin Mesleklerinde Yazılım ve Yapay Zekâ Ön Planda
Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, "Yeni mezunlar ve işverenlere 'geleceğin mesleği ne olacak' diye sorduğumuzda, her iki grubun da ilk sırada yazılıma, ikinci sırada ise yapay zekâ ve robot teknolojilerine yer verdiğini görüyoruz." dedi.
ARABALAR HER SAAT 25 GB VERİ ÜRETEBİLİYOR
Modern arabalar, 4 tekerlekli birer bilgisayar gibi hareket ediyor. Günümüzün araçlarının çoğu zaman sürücü bilgisi olmadan bile kendileri, çevreleri ve içindeki insanlar hakkında sürekli veri işlediğini aktaran Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, her saat 25 GB’ye kadar veri üreten IoT tabanlı internete bağlı araçların kişisel verileri tehdit ettiği 5 soruna dikkat çekiyor.
TÜRKİYE’DE YETİŞKİNLERİN YÜZDE 79’U MOBİL OYUN OYNUYOR
Türkiye’deki yetişkinlerin yüzde 79’u mobil oyun oynarken, mobil oyuncuların yüzde 49,2 ile en çok aksiyon-macera türü oyunları tercih ettikleri görüldü. Ayrıca mobil oyuncuların bir günde mobil cihazlarından ortalama 4 saatten fazla zaman geçirdikleri tespit edildi.
Doom Eternal Hızlı Oyun Bitirme Rekoru Kırıldı
Hızlı oyun bitirme uzmanı Xiae, Break The Record: LIVE etkinliğinde Doom Eternal dünya rekorunu kırdı. Oyunu 1 saat 8 dakika 52 saniyede bitiren Xiae, önceki rekoru 48 saniye geliştirdi. Xiae yarışmaya Oyun Modu açık olan Kaspersky Internet Security yüklü bir bir bilgisayarla katıldı. Bilgisayarın kaynaklarını fazla tüketmeyen bu çözüm, oynanışı yavaşlatabilecek bildirimleri de kısıtlıyor.
Sosyal Medya Ebeveyni Olmayın
Ebeveynler, çocukları 13 yaşına gelinceye kadar, çocuklarına ait ortalama 1.300 fotoğraf ve video paylaşıyor. Teknoloji dünyası, aşırı paylaşım yapan ebeveynleri yeni bir tabirle “sosyal medya ebeveyni “(Sharenting) olarak nitelendiriyor. Çocuklarını korumak için herşeyi göze alabilecek ebeveynler, araştırmalara göre, farkında olmadan aynı zamanda siber dünyada çocuklarının haklarını ihlal eden kişiler olma eğilimi gösterebiliyorlar. Siber güvenlik kuruluşu ESET, sorgulamalara ışık tutuyor ve ebeveynler için bazı önerilerde bulunuyor.
İnternet Sizin Hakkınızda Ne Biliyor?
İnternet sizin hakkınızda ne biliyor? We Are Social ve Hootsuite’in Dijital 2020 raporuna göre, günümüzde 4.5 milyar insan interneti kullanıyor. 4.5 milyar insan interneti kullanırken çevrimiçi veri ve bilgilerini web siteleri, teknoloji devleri ve reklam şirketleri ile paylaşıyor.
SİBER SAVAŞ-III
Devlet ya da devlet dışı paydaşların, kendi çıkarlarına yönelik istihbarat toplama amacıyla kullanılan teknolojik imkanlar siber uzaydaki birden fazla araç ile birlikte kullanılarak siber espiyonaj araçları yani casus yazılımları ortaya çıkarmış ve bunların etkinliği her geçen gün artmaktadır.
Karmaşık Saldırıları Kontrol Altında Tutun
Kaspersky’nin sanal ortam teknolojisi şimdi müşterilerin ağlarında da kullanılabiliyor. Yerinde uygulanan Kaspersky Research Sandbox veri paylaşımı konusunda sıkı kısıtlamalara sahip kurumlar için tasarlandı. Bu çözüm, bu tür kurumların kendi güvenlik operasyonları merkezini veya bilgisayarlı acil durum müdahale ekiplerini kurmasına yardımcı oluyor. Hedefli tehditlerin tespit ve analiz edilmesine imkân veren çözüm, incelenen tüm dosyaların kurum içinde kalmasını da sağlıyor.
Canon Siber Saldırıya Uğradı: Kullanıcı Verilerini Çaldırdı
Dünyanın önde gelen fotoğraf makinesi üreticilerinden Canon, siber saldırıya uğradı. Şirketin sunucularına yapılan fidye saldırısı sonucu 10 TB'ı aşkın kullanıcı verisi çalınmış durumda.
Robot Kullanabilen İşsiz Kalmayacak
Türkiye’nin ve imalat sanayisinin teknoloji partneri Tezmaksan, sosyal sorumluluk projesi olarak kurduğu Tezmaksan Akademi üzerinden ücretsiz robot eğitimleri veriyor. Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercihte bulunacak olan gençlere seslenen Tezmaksan Akademi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Aydoğdu, robotların bugün üretimde yüzde 10 görev üstlendiğini, 2025 yılında bu oranın yüzde 45'e çıkacağını, dolayısıyla robot ve otomasyonla ilgili iş kollarının çok önemli bir hale geleceğini ifade etti.
SİBER SALDIRIYA UĞRAYAN KOBİ’LERİN %60’I 6 AY İÇERİSİNDE KEPENK İNDİRİYOR!
Siber saldırıların yarısı kolay lokma olarak görülen KOBİ’lere yönelik gerçekleşiyor. Yılda ortalama 2,2 milyon dolardan fazla zarara uğrayan KOBİ’lerin 4’te 3’ünde IT güvenliğini sağlayacak uzmanın olmadığına dikkat çeken Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, KOBİ’lerin mutlaka izlemesi gerektiği 5 siber güvenlik adımını sıralıyor.
Sohbete Polis Katılınca Suçlu Ağı Çöktü
Avrupa’daki emniyet teşkilatları, organize suç örgütleri tarafından kullanılan EncroChat anlık mesajlaşma sistemine sızdı. Bunu takip eden polis operasyonunda çoğunluğu İngiltere’de olmak üzere 800 şüpheli tutuklandı. EncroChat’in dünya genelinde 60 bin kişi tarafından kullanıldığı tahmin ediliyor. Siber güvenlik kuruluşu ESET; silah, uyuşturucu ve milyonlarca nakit paranın el geçirildiği operasyonu mercek altına aldı.
Kaspersky ve Ferrari İş Birliği: Bir Dünya Markasına Siber Bağışıklık Kazandırmak
Kaspersky, dünyanın en önde gelen markalarından Ferrari ile yaptığı stratejik iş birliğinin 10. yılını kutluyor. Markanın Formula 1 takımı Scuderia Ferrrari’nin siber güvenlik sponsoru olan Kaspersky, son dönemde teknik konularda da iş birliğine girerek Ferrari’ye birinci sınıf siber güvenlik ve altyapı koruması sağlıyor. Yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde, Kaspersky her iki şirketin de paylaştığı mükemmellik, ekip çalışması ve tutku gibi değerleri merkezine alan özel bir kampanya başlattı.
Vodafone’un En Büyük İhalesini Mikrolink Bilişim Kazandı
10 yıldır Ege ve Akdeniz bölgelerinde Vodafone’un arıza bakım, kurulum ve işletme hizmetlerini yürüten Mikrolink, bu bölgelerle birlikte İstanbul ve Trakya bölgeleri ihalesini de kazanarak, Vodafone’un en önemli çözüm ortağı oldu.
Siber Güvenlik Alanında Gartner Raporunda Yer Alan İlk Türk Şirketi
Türkiye’nin lider Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi (PAM) yazılım üreticisi olarak global arenada faaliyet gösteren Kron, Gartner Raporlarında siber güvenlik alanında yer alan ilk ve tek Türk şirketi oldu.
BİNLERCE WEB SİTESİ RİSK ALTINDA
Blog ve kişisel yayın sitesi WordPress’te bulunan popüler bir eklentideki güvenlik açığı nedeniyle binlerce web sitesi risk altında. Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs, WordPress eklenti güncellemelerinin düzenli ve otomatik olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtiyor.
Godaddy, “Neden SSL Lazım?” Sorusunu Dört Maddede Yanıtladı
Pandemi sırasında internet kullanımındaki artışa dikkat çeken GoDaddy, küçük işletme sahiplerinin ve girişimcilerin, ziyaretçilerine web sitesi güvenliği konusunu ciddiye aldıklarını göstermek için web sitelerini neden SSL sertifikası ile güvenceye almaları gerektiğini açıklayan dört sebep paylaştı.
TATİLDE KORONA DIŞINDA CİHAZLARDAKİ VERİLERE DE DİKKAT!
COVID-19’un gölgesinde tatile çıkan kullanıcıların elektronik cihazlarını bekleyen tehlikeleri de görmezden gelmemesi gerekiyor. Birçok insanın virüsten ve güneşten korunmak için duyduğu endişeyi, elektronik cihazlarını koruma konusunda da taşıması gerektiğini belirten Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, tatil döneminde cihazlardaki verilerin sağlığı için dikkat edilmesi gereken 5 noktayı sıralıyor.
Kripto Fidye Yazılımları Harekete Geçti: Garmin’i Hedef Alan Wastedlocker Saldırısına Yakından Bakış
Popüler spor ve GPS teknolojileri şirketi Garmin, 23 Temmuz tarihinde bir kripto fidye yazılımının hedefi oldu. Şirketin en ünlü servislerini üç gün boyunca devre dışı bırakan bu saldırıda, şirketin iç ağı ve üretim sistemleri şifrelendi ve 10 milyon dolar fidye istendi. Bu yüksek profilli vaka, büyük kurumları hedef alan fidye yazılımı saldırılarının en yakın örneği oldu.
Kripto Fidye Yazılımı, Spor ve GPS Teknolojileri Şirketi Garmin'i Hedef Aldı
Kaspersky, spor ve GPS teknolojileri şirketi Garmin'in 23 Temmuz'da bir kripto fidye yazılımının hedefi olduğunu bildirdi. Kaspersky açıklamasına göre, Garmin'in servislerini 3 gün boyunca devre dışı bırakan saldırıda, şirketin iç ağı ve üretim sistemleri şifrelendi ve 10 milyon dolar fidye istendi.
HACKERLER TATİLLERDE DE PEŞİNİZİ BIRAKMIYOR: CİHAZLARI VE VERİLERİ KORUMAK İÇİN 7 SİBER GÜVENLİK ÖNERİSİ
Pandemi süreci ile birlikte tatil için gerçekleştirilecek seyahatlerde güvenlik ilk kriter oluyor. Kişisel sağlık için alınacak tedbirlerin yanında cihazlar ve veriler için de yüksek güvenliklerin alınması gerektiğini hatırlatan WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, seyahate çıkacaklar için kiralık arabalarda bırakılan dijital izlerden, kullanılan ağlara kadar birçok noktada dikkat edilecek siber güvenlik önerilerini paylaşıyor.
Siber Dünyanın Baş Belası Emotet 6 Aylık Derin Uykusundan Uyandı
SophosLabs araştırmacıları, dünyanın en yaygın ve inatçı botnet ağlarından Emotet’in 6 ay süren sessizliğin ardından yeniden faaliyete geçtiğini belirledi. Üstelik Emotet kullanıcıları tuzağa düşürmek için yeni numaralar öğrenmişe benziyor.
Dijital Koruma Otoritelerinden Video Konferans Şirketlerine Açık Bildiri
Çeşitli ülkelerden koruma ve gizlilik konusunda uzman altı kamu otoritesi, video konferans şirketlerine açık bir bildiriyle seslendi ve bu şirketlerden güvenliğin ve gizliliğin korunmasına yönelik önlemleri artırmalarını istedi. Siber güvenlik kuruluşu ESET’in dikkat çektiği bildiri, video konferans hizmetleri sağlayan Microsoft, Cisco, Zoom, House Party ve Google’a doğrudan gönderildi.
Çağın Tehdidi ‘Siber Risk’te Ödül Howden’ın
Dünyanın önde gelen sigorta grubu Howden, Advisen tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenen ‘Siber Risk Ödülleri’nde ‘Yılın Brokeri’ seçildi. Howden Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölge CEO'su Atınç Yılmaz, “Siber riskler çağımızın en büyük tehditlerinden biri haline geldi. Howden’ın yenilikçi çözümleri bizi bu anlamlı ödüle taşıdı.” dedi.
“Evde Kal” Siber Saldırganlar İçin Tatil Demek Değil: APT Grupları Saldırı Tekniklerini Çeşitlendirmeye Devam Ediyor
2020, hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığı ama hayatın da devam ettiği bir yıl oldu. Aynı şey, siber saldırganlar ve gelişmiş kalıcı tehdit (APT) aktörleri için de geçerli. COVID-19 pandemisi bu tür gruplar ve saldırganlar tarafından ufak veya büyük çaplı pek çok aktivite için tuzak olarak kullanıldı. Kaspersky araştırmacıları yeni platformları hedeflerine almaktan yeni araçlardan yararlanarak savunmasız kurbanları hedef almaya kadar, APT faaliyetlerinin pek çok cephede gelişimini sürdürdüğünü gördü. Bunlar ve dünya genelindeki diğer APT eğilimleri Kaspersky’nin en yeni üç aylık tehdit istihbaratı özetinde ele alındı.
Sosyal Medya Uzmanından "Yerli Mesajlaşma Programlarına Kullanım Desteği" Çağrısı
Sosyal medya uzmanı Prof. Dr. Levent Eraslan, kamu personelinin yerli mesajlaşma programlarını kullanmasına ilişkin kararı olumlu karşıladığını söyledi.
TÜRKİYE’DE İLK… ‘YAPAY ZEKA MÜHENDİSLİĞİ’ YÜKSEK LİSANS DERSLERİ BAŞLIYOR
Türkiye’de ilk kez Yapay Zeka Mühendisliği yüksek lisans programı olarak hayata geçiriliyor. Lisans ve lisansüstü bölümlerin açıldığı Bahçeşehir Üniversitesi’nde, dersler sektör-üniversite iş birliğiyle işlenecek ve Yapay Zeka Mühendisliği alanında uzmanlaşmak isteyenler bu yıl bölüme kayıt yaptırabilecekler.
Marsh Sigorta Siber Risk Direktörü Ulvi Cemal Bucak İle Söyleşi
Bilgi ve bilişim güvenliği alanında toplumun her kesiminde bilgi ve bilinç düzeyini arttırmak, bu konu ile ilgili teknolojik gelişmeleri izlemek, milli teknolojilerin geliştirilmesine katkı sağlamak; bireysel, kurumsal ve ulusal düzeydeki riskler konusunda farkındalık oluşturmak amacı ile güvenilirlik, süreklilik ve gizlilik politikaları ile yoluna devam eden Marsh Sigorta Siber Risk Direktörü Cemal Bucak ile Türkiye’de bilişim sektörünün durumu, devletimizin kalkınmasında IT ve telekomünikasyon sektörünün yeri ve bilhassa bilgi güvenliği alanında bilinmesi gerekenler ve çözüm önerileri hususunda ülkemizin dünü, bugünü ve geleceği adına yapılması gerekenleri konuştuk.
Siber Zorbalar İle Dolandırıcılar Bayram Tatillerinde Fırsat Kolluyor
Uzmanlar, siber zorbalık ve dolandırıcılık suçlarının yaz döneminde ve bayram tatillerinde daha da arttığını belirterek, internet kullanıcılarının bu dönemde daha dikkatli olması uyarısında bulunuyor.
E-Ticaretteki Büyüme Siber Saldırı Artışını Beraberinde Getirdi
Bilgi Güvenliği Uzmanı ve Tetra Bilişim Yönetim Kurulu Başkanı Geylani Gani, Türkiye'de e-ticaretin 2019 yılında 83,1 milyar TL hacme ulaştığını ve bu büyümenin salgın döneminde de hızla sürdüğünü belirterek, "E-ticaret siteleri sahip oldukları potansiyelle kötü niyetli girişimlerin ve siber saldırganların iştahını kabartıyor. Gerçekleşen siber saldırıların sayısı ciddi boyutlara ulaşmış durumda." dedi.
Siber Güvenliğe Ontolojik Bakış
Son haftalarda katıldığım toplantılarda ontoloji, epistomoloji, taksonomi, semantik web, vb. terimler sıkça konuşuldu. Ülkemizde bu alana henüz gereken önemin verilmediği gördüm. Bu sayıda ontoloji konusunu incelemeye karar verdim.
Arama
Ara
Son Yazılar
Okullarda Yapay Zekâ Devrimi
Kaspersky, Wechat Ve Dingtalk Macos Kullanıcılarını Hedef Alan Bir Arka Kapı Ortaya Çıkardı
Dijital Güvenlikte Hepimiz Öğrenciyiz
Sahte İphone 16 Tekliflerine Dikkat: Kaspersky Uzmanları, Dolandırıcıların Yeni İphone Aldatmacasından Nasıl Yararlandığını Ortaya Çıkardı
Gölge Bt Faaliyetlerinin Oluşturduğu 4 Büyük Risk
Dijital Cihazların Performansını Ve Güvenliğini Artırmanın Yolu Düzenli Temizlik Ve Bakım
KOBİ’lere Fidye Tuzağı
Yeni Ve Gelişmekte Olan Siber Güvenlik Tehditleri Ve Saldırgan Taktikleri
Çocuklara Erken Yaştan İtibaren Dijital Okuryazarlık Kazandırılmalı
Kaspersky Uyarıyor: 2024'te Kimlik Bilgisi Hırsızlığı İçin En Çok Google, Facebook Ve Amazon Kullanıcıları Hedef Alınacak
E-Bülten'e Kayıt Olun
Kaydol
Arşivler
Ağustos 2015
Eylül 2015
Ekim 2015
Kasım 2015
Aralık 2015
Ocak 2016
Şubat 2016
Mart 2016
Nisan 2016
Mayıs 2016
Haziran 2016
Temmuz 2016
Ağustos 2016
Eylül 2016
Ekim 2016
Kasım 2016
Aralık 2016
Ocak 2017
Şubat 2017
Mart 2017
Nisan 2017
Mayıs 2017
Haziran 2017
Temmuz 2017
Ağustos 2017
Eylül 2017
Ekim 2017
Kasım 2017
Aralık 2017
Ocak 2018
Şubat 2018
Mart 2018
Nisan 2018
Mayıs 2018
Haziran 2018
Temmuz 2018
Ağustos 2018
Eylül 2018
Ekim 2018
Kasım 2018
Aralık 2018
Ocak 2019
Şubat 2019
Mart 2019
Nisan 2019
Mayıs 2019
Haziran 2019
Temmuz 2019
Ağustos 2019
Eylül 2019
Ekim 2019
Kasım 2019
Aralık 2019
Ocak 2020
Şubat 2020
Mart 2020
Nisan 2020
Mayıs 2020
Haziran 2020
Temmuz 2020
Ağustos 2020
Eylül 2020
Ekim 2020
Kasım 2020
Aralık 2020
Ocak 2021
Şubat 2021
Mart 2021
Nisan 2021
Mayıs 2021
Haziran 2021
Temmuz 2021
Ağustos 2021
Eylül 2021
Ekim 2021
Kasım 2021
Aralık 2021
Ocak 2022
Şubat 2022
Mart 2022
Nisan 2022
Mayıs 2022
Haziran 2022
Temmuz 2022
Ağustos 2022
Eylül 2022
Ekim 2022
Kasım 2022
Aralık 2022
Ocak 2023
Şubat 2023
Mart 2023
Nisan 2023
Mayıs 2023
Haziran 2023
Temmuz 2023
Ağustos 2023
Eylül 2023
Ekim 2023
Kasım 2023
Aralık 2023
Ocak 2024
Şubat 2024
Mart 2024
Nisan 2024
Mayıs 2024
Haziran 2024
Temmuz 2024
Ağustos 2024
Eylül 2024
İletişim
|
Gizlilik
|
Kullanım Koşulları