Ana Sayfa
Hakkımızda
Abone Ol
E-Dergi
Reklam Verin
Önceki Sayılar
Gelecek Sayılar
Dergi
Editörden
Yazarlar
Danışmanlık
ISC Turkey 2018 Sonuç Bildirgesi
ISC Turkey 2017 Sonuç Bildirgesi
ISC TURKEY 2016 Sonuç Bildirgesi
ISCTURKEY 2015 Konferansı Sonuç Bildirgesi
ISC Turkey
Sizden Gelenler
İletişim
Medya Planı
CyberMag Logo
Kategoriler
Ana Sayfa
Hakkımızda
Dergi
Abone Ol
E-Dergi
Reklam Verin
Önceki Sayılar
Gelecek Sayılar
Editörden
Yazarlar
Danışmanlık
ISC Turkey
ISC Turkey 2018 Sonuç Bildirgesi
ISC Turkey 2017 Sonuç Bildirgesi
ISC TURKEY 2016 Sonuç Bildirgesi
ISCTURKEY 2015 Konferansı Sonuç Bildirgesi
Sizden Gelenler
İletişim
CyberMag Logo
Medya Planı
Makaleler
Haberler
Etkinlikler
Röportajlar
Editörden
Makaleler
Haberler
Etkinlikler
Röportajlar
Editörden
Mart 2021
Pandemide Müşteri Hizmetlerine Gelen Soruların %80’i CBOT’un Yapay Zekâsı ile Cevaplandı
Korona virüs pandemisinin tüm dünyayı etkisi altına almasının üzerinden bir yılı aşkın bir süre geçti. Hayatın her alanında etkileri derinden hissedilen salgının, uzun süredir teknoloji trendleri arasında ilk sırada yer alan yapay zekaya önemli bir alan açtığı da aşikâr. Özellikle salgınla gelen dijitalleşme dalgasında yapay zekâ şirketleri önemli projelerini ardı ardına sıraladı. Tıbbi cihaz, takip teknolojileri, salgının yıkıcı etkisini azaltan girişimler ve tabii ki aşılar. Hepsinde yapay zekâ teknolojisinin katkısı oldukça fazla ama belki de teknolojinin en çok katkı sunduğu yerlerin başına iş süreçlerini koyabiliriz.
Siber Güvenlik Sigortası Neden Zorunlu Olmalı?
Dijitalleşmenin iyileştirici gücü olduğu kadar siber saldırıların artışına da etkisi büyük. 2020 yılında sadece Türkiye'de siber saldırılar %81 artmış durumda. Yapılan araştırmalar şirketlerin %75’inin siber risk poliçesine sahip olmadığını ortaya koyuyor. Aksigorta, siber güvenlik sigortasının da KOBİ’ler için zorunlu hale getirilmesini savundu.
Veri Yedekleme Yılda Yüzde 50 Arttı
Dijital cihazların ve internet kullanımının artmasıyla birlikte veri güvenliği ve yedekleme ihtiyacı gündeme geliyor. Türkiye’de dijitalleşmenin öncüsü Türk Telekom’un Ürün ve Servis Yönetimi Direktörü Fatih Türkoğlu, 31 Mart Dünya Yedekleme Günü’nde veri güvenliğinin önemine dikkat çekti.
Yedeğiniz Yoksa Dijital Hayatınız Tehlikede Olabilir
Hayatın dijitalleştiği bir dünyada değerli verileri kaybetmek, başa gelebilecek en kötü şeyler arasında bulunuyor. Bu durumdan daha kötüsü ise bir veri felaketi yaşandığında yedekleme yapmamış olmak. Siber güvenlik kuruluşu ESET, 31 Mart Dünya Yedekleme Günü’nde veri kaybının ne kadar pahalıya mal olabileceğine dikkat çekerek neler yapılması gerektiğini paylaştı.
YEMEKSEPETİ KULLANICILARI ŞİFRELERİNİ MUTLAKA DEĞİŞTİRMELİ
Online yemek siparişi girişimi Yemeksepeti, siber saldırıya uğradığını ve ad-soyad, doğum tarihi, telefon numaraları, e-posta adresleri, adres bilgileri ve SHA-256 algoritması ile şifrelenmiş parolaların ele geçirildiğini söyledi. Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, SHA-256 ile şifrelenmiş parolaların kırılmasının oldukça zor olduğunu ve şifrelere düz metin olarak ulaşılmadığını belirterek kullanıcıların yine de her ihtimale karşı mutlaka şifrelerini, benzer mail adresi ve şifre kombinasyonuyla giriş yaptıkları diğer hesap şifrelerini ve kredi kartı bilgilerini değiştirmesi gerektiğini söylüyor ve Yemeksepeti kullanıcılarına 4 önemli uyarıda bulunuyor.
DOSYASIZ KÖTÜ AMAÇLI YAZILIM SALDIRILARI %900 ARTTI VE KRİPTO MADENCİLER GERİ DÖNERKEN FİDYE YAZILIM SALDIRILARI AZALDI!
Ağ güvenliği ve zekâsı, güvenli Wi-Fi, gelişmiş uç nokta koruması ve çok faktörlü kimlik doğrulamanın önde gelen küresel sağlayıcısı WatchGuard’ın 4. Çeyrek İnternet Güvenlik Raporu yayımlandı. Yeni rapor, fidye yazılım saldırılarının azalırken dosyasız kötü amaçlı yazılımların yaklaşık %900 arttığını ve kripto madenciliği saldırılarının da geri döndüğüne dikkat çekiyor.
Günümüz İnsanlarının En Çok İlgisini Çeken Gelecek Trendleri: Otomobil, Yemek, Sağlık ve Ölümsüzlük
Kaspersky, Safer Tomorrow çevrimiçi platformuna gönderilen soruların analizine dayanarak insanların en çok ilgilendiği gelecek trendlerini derledi. Şubat ayı başındaki lansmanından bu yana geleceğin beklentilerine cevap arayan bir yapay sinir ağı tarafından desteklenen platform, tüm dünyadaki kullanıcılardan 7 binden fazla talep aldı. Otomobillerin, yiyeceklerin, sağlığın ve ölümsüzlüğün geleceğine dair sorular en popüler talepler oldu.
Sekiz Adımda Dijital Temizlik
Yapılan araştırmalar internet kullanımının her yaş grubunda arttığını gösteriyor. Dijitalleşmenin kabul görmesi alışveriş tercihlerini ve sıklığını, tasarruf araçlarının çeşitliliğini etkiledi. Siber güvenlik kuruluşu ESET güvenli internet kullanımına bu dönemde daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini paylaşarak dijital temizliğe yönelik önerilerini paylaştı.
2021'de Dikkat Edilmesi Gereken 6 Siber Güvenlik Tehdidi
HP, 2021'de güvenlik tehditlerinin nasıl artacağı hakkında öngörülerini paylaştı. Konuyla ilgili açıklama yapan HP Türkiye Genel Müdürü Emre Alaman “Uzaktan çalışmaya geçiş, saldırı yüzeyini genişleterek ve güçlendirilmiş çevre güvenliği günlerini geride bırakarak güvenlik ekipleri için hayatı daha da zorlaştırdı. Artık, kurumların odaklarını en çok ihtiyaç duyulan yer olan uç noktaları korumaya çevirmesi gerekiyor” dedi.
Red Hat Türkiye Genel Müdürü Haluk Tekin İle Söyleşi
Bilgi ve bilişim güvenliği alanında toplumun her kesiminde bilgi ve bilinç düzeyini arttırmak, bu konu ile ilgili teknolojik gelişmeleri izlemek, milli teknolojilerin geliştirilmesine katkı sağlamak; bireysel, kurumsal ve ulusal düzeydeki riskler konusunda farkındalık oluşturmak amacı ile güvenilirlik, süreklilik ve gizlilik politikaları ile yoluna devam eden Red Hat Genel Müdürü Haluk Tekin ile Türkiye’de bilişim sektörünün durumu, devletimizin kalkınmasında IT ve Telekomünikasyon sektörünün yeri ve bilhassa bilgi güvenliği alanında bilinmesi gerekenler ve çözüm önerileri hususunda ülkemizin dünü, bugünü, ve geleceği adına yapılması gerekenleri konuştuk.
KARİYER ZİRVESİ’21 (KZ) 30- 31 Mart’ta!
IEEE İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa bünyesinde gerçekleştirilecek olan gelenekselleşmiş Kariyer Zirvesi Etkinliği; 30-31 Mart tarihlerinde Holacon platformunda online olarak misafirlerini ağırlayacak.
Siber Uzayda Oyun Kurucu Olmanın Zamanı Geldi De Geçiyor Bile!
Amerika’da şok etkisi yaratıp diğer ülkeleri de endişeye sokan SolarWinds siber saldırısı sonrasında derin ve yeni bir gündeme oluştu; “Bir ulus-devlet siber saldırısı savaş eylemine hangi durumda dönüşür?” Bugünlerde tehlikenin ciddiyetini anlayan devletlerin politika yapıcılarının hararetli bir şekilde tartıştığı soru!
Uluslararası Siber Güvenlik Tatbikatı’nda Türkiye ve ABD Müttefikliği
Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Siber Güvenlik Merkezi öğrencileri ve Amerika’daki Bay Atlantic Üniversitesi öğrencilerinin katılımıyla "Uluslararası Siber Güvenlik Tatbikatı" başladı. Tatbikat, Amerika ve Türkiye’yi dijital ortamda buluşturdu.
Yedi Adımda Twitter’da Güvenlik
Sosyal medya araçlarının kullanım yoğunluğu her geçen gün artıyor. Popüler sosyal ağlardan biri olan Twitter’ın 15. yıldönümünü kutladığı bugünlerde siber güvenlik kuruluşu ESET, kullanıcıların platformdaki gizlilik ve güvenliklerini nasıl koruyabileceğine yönelik yedi öneri paylaştı.
YAPAY ZEKA, SAĞLIK VE BİYOLOJİ ALANINDA HERKESE FAYDA SAĞLAYACAK
Sabancı Üniversitesi’nin Akbank ve Eczacıbaşı Holding iş birliği ile kamu ve özel sektör yöneticilerini bilim ve teknoloji ile buluşturmak üzere düzenlenen “Teknolojinin Gücüyle Geleceğe” Webinar Serisi’nin dördüncüsü “Sağlık ve Biyoloji İçin Yapay Öğrenme” başlığıyla gerçekleşti
Türkiye'de 2020'nin En Popüler Mobil Kötü Amaçlı Yazılımı Hqwar Oldu
Kaspersky 2020 mobil tehdit analizi, mobil kötü amaçlı yazılımla saldırıya uğrayan tüm kullanıcıların üçte birinin Hqwar adlı saldırıyla karşılaştığını ortaya koydu. Özellikle finansal kötü amaçlı yazılımları sistemlere bulaştırmak için aracı görevi gören Hqwar’ı yine kullanıcıların finansal bilgilerini ele geçirmek için özelleştirilmiş diğer bir zararlı yazılım olan Cebuser izliyor.
CSCON'21 (Computer Society Convention) 2021 Etkinliği
CSCON'21 bu sene online platformlar üzerinden 2-3-4 Nisan 2021 tarihlerinde 10.00-17.00 saatleri arasından gerçekleşecektir. Etkinliğin amacı, bilişim ve yazılım sektörüne ilgi duyan öğrencilere sektör ile ilgili bilgi vermek, kariyer gelişimlerine katkı sağlamak ve öğrencileri bu sektörlerde yönelebilecekleri farklı alanlarda verilen eğitimlerle teknik yönden geliştirmektir.
MÜŞTERİLERİNİZE WI-FI HİZMETİ VERİRKEN CEZA İLE KARŞILAŞMAYIN!
Kablolu ya da kablosuz bağlantı ile kurum bünyesindeki internet hizmetini, müşterilerinin ya da çalışanlarının kullanımına açan işletmelerin 5651 Sayılı Kanun’a uyması son derece önem kazanıyor. Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, internet erişim kaydının tutulması (loglama) gerektiğini, tutmayan ya da saklamayan işletmelerin cezalarla karşılaşacağını belirtiyor.
PATRON DOLANDIRICILIĞI ŞİRKETLERE 1,8 MİLYAR DOLAR KAYBETTİRDİ
FBI’a göre, patron dolandırıcılığı olarak bilinen BEC (Business Email Compromise) saldırıları, siber suçluların fidye yazılımına göre 62 kat daha fazla kar elde etmesini sağlıyor. Geçtiğimiz yıl 1,8 milyar dolardan fazla kayba neden olan BEC saldırılarına karşı şirket savunmalarının yetersiz kaldığını aktaran Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, BEC saldırılarına karşı önlem almak isteyen şirketler için 6 öneri sıralıyor.
BULUT BİLİŞİMİN ŞİRKETLERE SUNDUĞU 10 AVANTAJ!
Bulut bilişime geçiş birçok sektördeki şirketler için önemli kazançlar sağlıyor. Şirketler için kaynakları daha verimli kullanmanın, üretkenliği artırmanın ve maliyetlerden tasarruf etmenin yolunun bulut hizmetlerinden geçtiğini belirten Teletek Genel Müdürü İlyas Turgut, bulut bilişim hizmetleri ile şirketlerin kazanacağı 10 avantaja dikkat çekiyor.
TÜRKİYE’DEKİ KULLANICILARIN %18’İ UYGULAMALARIN VE HİZMETLERİN MİKROFONA VEYA WEB KAMERASINA DAİMA ERİŞİMİNE İZİN VERİYOR
Kaspersky tarafından 15 bin kişinin katıldığı küresel bir araştırmaya göre, Türkiye’de çevrimiçi kullanıcıların neredeyse beşte biri (%18) uygulamalara ve hizmetlere mikrofonlarına veya web kameralarına daima erişim izni veriyor. Bununla birlikte web kamerası güvenliğine ilişkin genel farkındalığın yüksek olduğu görülüyor. Türkiye’de yaklaşık her on kişiden yaklaşık altısı (%55), birilerinin kendilerini web kamerası aracılığıyla izleyebileceğinden ve %51'i bunun kötü amaçlı yazılımlar aracılığıyla yapılacağından endişe duyuyor. Bu, uzaktan çalışmaya ve iş birliğine dayalı uygulamaların baskın olduğu yeni çalışma düzeninde proaktif korunmaya duyulan ihtiyacı işaret ediyor.
Exclusive Networks, Zorlu Pandemi Koşullarına Rağmen 2020 Yılını Güçlü Performans ve Karlılıkla Bitirdi!
Küresel siber güvenlik ve bulut uzmanı Exclusive Networks, 2020 yılında 2.6 milyar Euro karlılığa ulaştı; etki alanını genişletti; Yepyeni X-OD platformu Ile pazar dengelerini değiştirdi ve "baştan uca güvenilir dijital altyapı" kavramı ile, yeni vizyonunu duyurdu.
KOBİ’LER İÇİN 10 ADIMLIK SİBER GÜVENLİK YOL HARİTASI
Büyük şirketlere nazaran daha küçük IT ekiplerine sahip KOBİ’ler, zayıf kalan önlemleri nedeniyle siber suçlular karşısında savunmasız kalıyor. KOBİ’lerde siber güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğine dikkat çeken Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, 10 etkili siber güvenlik önerisi ile küçük şirketlerin büyük düşünmesine olanak tanıyor.
Bir Sonraki Saldırı Dalgasının Hedefi Hibrit Çalışma Ortamı Olacak
Suçlular, insanların evde olmalarını kendi çıkarları için kullanıyorlar: Tüketicilere yönelik çevrimiçi dolandırıcılık artış gösterirken suçlular, aynı zamanda evden çalışan insanları da hedef alıyorlar. COVID-19’un ve evden çalışmanın insanlarda yarattığı savunmasızlığı, özellikle de bireyler, ekipler ve güvenlik çalışanlarının üzerindeki stresi istismar ederek başarıya ulaşıyorlar.
Türk Telekom’dan 5G’de Yeni Dünya Rekoru
Türkiye’nin dijital dönüşümünün lideri Türk Telekom, yeni teknolojileri deneyen, üreten ve ihraç eden ülkeler arasında olma hedefi ile çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. 5G test şebekesi üzerinde Nokia ile birlikte gerçekleştirdiği denemede Türk Telekom, 4.5 Gbps üzeri hızlara ulaşarak dünya rekoru kırdı.
ŞİRKETLERİN KORKULU RÜYASI EMOTET YENİDEN HORTLADI!
Dünyanın en yıkıcı kötü amaçlı yazılımı olarak bilinen botnet ağı Emotet’in uzun bir aranın ardından farklı yöntemler ile yeniden faaliyete geçtiği görülüyor. Rastlanılan son saldırılarda Emotet’in günde 100.000’den fazla sahte e-posta gönderdiğine dikkat çeken WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, şirketlerin bu yazılımdan nasıl korunabileceklerini aktarıyor.
Türkiye’deki Çalışanların Yaklaşık Dörtte Biri Salgın Döneminde İş Değiştirmeyi Düşünüyor
Kaspersky'nin "İşin Geleceğini Güvence Altına Almak" başlıklı raporunda ortaya koyulduğu üzere, COVID-19 salgını koşullarında Türkiye’deki çalışanların %23’ü önümüzdeki 12 ay içinde yeni bir işe geçmeyi düşünüyor. İnsanların kariyer değişikliği için öne sürdükleri en büyük itici güçler arasında daha yüksek bir maaş alma arzusu (%50) ve daha iyi bir iş-yaşam dengesine kavuşmak (%46) yer alıyor.
Cisco’dan “Kripto Para Madenciliği” Raporu
Cisco DNS Güvenliği Raporu’na göre, 2020 yılında kripto para madenciliği temelli kötü amaçlı yazılımlar müşterilerin yaklaşık yüzde 70’ini etkiledi. Şirketlerin yaklaşık yüzde 90'ı, en az bir kullanıcısının bir kimlik avı sitesine bağlanma girişiminde bulunduğu bir durumla karşılaştı. Yüzde 70'i kötü amaçlı tarayıcı reklamlarına, yüzde 51'i ise fidye yazılımlarıyla ilişkili faaliyetlere maruz kaldı.
Akıllı Şehir Teknolojileri İçin Önümüzdeki 5 Yıl Kritik Olacak
Bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz yapay zekanın yönettiği şehirlere, bugün geldiğimiz teknolojiyle daha fazla yaklaşıyoruz. Teknoloji firmalarının hazırladığı raporlar; 2028 ila 2036 yılları arasında akıllı şehirlerin öne çıkan konular olacağını ve hayatımızda daha fazla yer edineceğini gösteriyor. 60 ülkeye teknoloji ihraç eden Arma Kontrol, bağlantı ve sensör teknolojilerini kullanarak geliştirdiği; Türkiye’nin ilk patentli ters yön engelleyicisi, kişisel otopark bariyerleri ve sel bariyerleriyle akıllı şehirlerin temellerini atıyor. Akıllı şehirler için çalışmalarına hız veren Arma Kontrol, bu alan için yeni ürünler üzerine Ar-Ge çalışmaları yapmaya 2021 yılında da devam edecek.
Sahte Clubhouse Uygulamasıyla Yayılan Truva Atına Dikkat
Siber güvenlik kuruluşu ESET, Clubhouse uygulamasını taklit ederek kullanıcıların kimlik bilgilerini ele geçirmeye çalışan kötü amaçlı bir yazılıma karşı internet kullanıcılarını uyardı. BlackRock adı verilen truva atı, 458’den fazla çevrimiçi hizmette kullanıcıların giriş bilgilerini çalabiliyor.
E-TİCARETTE YAPILAN EN SIK HATA EN SIK YAPILAN 20 HATA
Pandemi başladıktan itibaren bugüne kadar küçüklü büyüklü 40 bin yeni e-ticaret sitesi açıldığını ifade eden TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, “Pandemiyle beraber e-ticaret sektöründeki bu hızlı büyüme, sektöre hareket kazandırdığı gibi bazı hataların da göze batmasına neden oldu” dedi. Çiğdemli, altyapıdan kargo süreçlerine, reklamdan müşteri deneyimine kadar e-ticarette en sık yapılan ve tüketicileri online alışverişten soğutan 20 hatayı sıraladı.
İnternetteki Her 5 Saldırıdan 1’i Kimliğinizin Peşinde
Siber güvenlik her geçen gün önem kazanan bir konu haline gelirken, son trendler bulut tabanlı ve mobil odaklı tehditlerin arttığını ortaya koyuyor. Keepnet Labs’in açıkladığı 2021 kurumsal siber güvenlik trendlerine göre saldırı tiplerinde bilgisayar korsanlığını kimlik avı izliyor.
Siber Saldırılar Finans Sektörünü Etkilemeye Devam Ediyor
Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), aracılık yapan firmaları devam etmekte olan oltalama saldırılarına karşı uyarıyor.
Türkiye’deki Kullanıcıların Yaklaşık %20'si, Cihazlarının İçinde Saklanan Kötü Amaçlı Yazılımların Saldırısına Uğruyor
Modern kullanıcıların dijital yolculuklarında karşılaşılacakları en büyük tehditler genellikle internette gezinirken ortaya çıkıyor. Kaspersky uzmanları tarafından 2020 yılında yapılan Türkiye’deki siber saldırıların analizi, kullanıcıların cihazlarında gizlenmiş kötü amaçlı yazılımlardan kaynaklanan saldırılarla karşılaşma olasılıklarının üç kat daha yüksek olduğunu gösteriyor.
AI ve ML Dünyasına Bir Adım Atmak İster misiniz?
GDG Cloud Bursa tarafından düzenlenen AI Logs bünyesindeki 3 etkinlikten ikincisi ile 20 Mart’ta GDG Cloud Bursa Youtube kanalında.
Feda Ettik En Sevgili Al Kınalı Koçları...
Başta Çanakkale olmak üzere ezelden ebede tüm şehitlerimizi rahmetle minnetle ve şükranla anıyoruz. Ne mutlu vatan için, millet için, devlet için, İslam için, bayrak için ve dahası Allah için ölmeyi şehadet; şehadeti de en yüksek mertebe sayanlara. Ne mutlu onlara ne mutlu onlar gibi gözlerini kapatıp sonsuzluğa uçanlara. Düğün gecesi demiş bu ölüme Mevlana, bir leyle-i kadir de kavuştular mevlaya. Ne mutlu düğüne gider gibi mevlasına gidenlere, gözlerini son kez kapatırken sonsuzluğa gözlerini açacak olanlara ne mutlu.
Cyborg Çağına Doğru: Uzmanlar İnsanlığın Sonraki Adımına Dair Umutlarını ve Korkularını Paylaştı
Güvenlik şirketi Kaspersky tarafından yürütülen yeni araştırma, aile ortamında, iş yerinde ve hatta kişisel yaşamda, insanlığın bir sonraki adımını simgeleyen “artırılmış insanlarla” bir arada yaşama konusundaki eşitsizliği ortaya koydu. Çalışma, insanlığı bir sonraki adıma taşıyabilecek teknolojiler konusundaki anlayış eksikliğinin heyecan verici gelişmeleri engelleyebileceğini ortaya koyuyor.
BT’nin Karşılaştığı En Zor Operasyonel Ağ Problemlerine Yapay Zekâ ile Çözüm Getirmek
Yakın zamana kadar ağlarda meydana gelen sorunları gidermek, kullanıcılara yüz yüze yardım etmek ya da bir sonraki adımı planlamak için toplantı odasında bir araya gelmek demekti. Artık BT ekipleri uzaktan çalışıyor. Ellerinde oldukça az miktarda veri var, ekip arkadaşları ile daha az iletişim halindeler ve kendileri gibi uzaktan çalışanların sorunlarına çözüm arıyorlar. Gerçek dünya verileri olmadan tahmini yürütülen erişim kontrolü ve temas takip analizini içeren gelişmiş kapsama planlamasından, yeni çevre sağlığı ve güvenliği programlarına kadar her şey ofislere geri dönüş planlarını zorlaştırıyor.
KOBİ’lerin Yalnızca %14’ü Bulut Bilişim Uygulamalarını Kullanıyor!
Dijital dönüşüm, özellikle KOBİ’ler için hayati önem taşıyor. Ancak Türkiye’de işletmelerin bulut bilişim teknolojilerini kullanma oranının %14’le sınırlı kaldığı görülüyor. torkapp.com Satış ve Pazarlama Direktörü Eren Çulcuoğlu, “KOBİ’lerin dijital dönüşümü, e-Fatura ve e-Arşiv ile sınırlı kalmamalı” uyarısında bulunuyor.
GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİLERE BU YIL 80 MİLYAR DOLAR HARCANACAK
Yeni teknolojiler, akıllı saatlerden akıllı gözlüklere kadar birçok giyilebilir cihaz ile hayatımıza her geçen gün daha fazla dahil oluyor. Son araştırmalara göre dünya çapında giyilebilir cihazlar için yapılan son kullanıcı harcamalarının bu yıl 81,5 milyar doları bulacağına dikkat çeken Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, kurumsal ağların, verilerin ve kişisel bilgilerin bu cihazlar nedeniyle siber tehditlere daha fazla maruz kalacağına dikkat çekerek şirketleri ve kullanıcıları uyarıyor.
VODAFONE’UN MOBİL VERİ TRAFİĞİNİ YAPAY ZEKÂ YÖNETECEK
Mobil altyapısında artan veri trafiğini Yapay Zekâ algoritmalarıyla yönetmeye başlayan Vodafone, dünyada bu yaklaşımı kullanan ilk operatörlerden biri oldu. Yapay Zekâ sayesinde mobil şebekesi için en iyi yazılımsal ayarları belirleyecek olan Vodafone, bu teknolojiyle kapasitede %40’ı aşkın artış sağlayabilecek.
Finans Şirketlerinin Siber Güvenlik Sorunu Yaşamasının Beş Nedeni
Finansal hizmetler sunan şirketler, uzun süredir siber suçlular için popüler bir hedef konumunda bulunuyor. Siber güvenlikte dünya lideri olan ESET, uluslararası kurumların raporlarını ve siber güvenlik risklerini inceleyerek finans şirketlerinin siber güvenlik sorunu yaşamalarının nedenlerini inceledi.
Salgında Fiziki Parayı Unuttuk, Ödemeleri Online ve Temassız Yaptık
POS cihazları, veri merkezi, network ve sanallaşma alanında lider hizmet şirketi Teknoser’in Genel Müdürü Ozan İnan, Covid-19 salgını döneminde ödeme sistemlerinin yaşamın devam etmesi için en kritik öneme sahip sektör olduğunu söyledi. Evde kal zamanlarında e-ticaretin ve yemek siparişlerinin online, temassız ve QR ile ödeme sayesinde sorunsuz yaşandığını anlatan İnan, “Salgın döneminde fiziki parayı kullanmayı unuttuk. Ödemeleri online ve temassız yaptık” dedi. Ödeme sistemlerinin 2020’de büyük yatırımlar aldığını ve altyapısını da geliştirdiğini anlatan İnan, sektördeki büyümenin aralıksız süreceğini kaydetti.
2020 Yılında Tespit Edilen Siber Tehdit Sayısı Yüzde 20 Artarak 62,6 Milyara Ulaştı
Trend Micro'nun hazırladığı yıllık değerlendirme raporu yeni yılda stratejik güvenlik planlamalarına rehberlik ediyor. Siber güvenlik çözümlerinin lideri Trend Micro, 2020 yılında dakikada 119.000 siber tehdit tespit edildiğini ve özellikle evden çalışanlara ve altyapılara yönelik siber saldırı baskısının arttığını açıkladı. Trend Micro'nun 2020 yılını değerlendirdiği raporda dikkat çekici birçok bilgi yer aldı.
Yerli ve Milli Yazılım Gücü Olmayan Bir Ülke Bağımsızlığını Koruyamaz”
Teknoloji çağında ülkelerin bilgi teknolojileri alanındaki yet-kinlikleri, güçlü birer global oyuncu olarak konumlanmalarında belirleyici rol oynuyor. Türkiye ise bu alanda kendini geliştirmeye devam ediyor. TÜBİSAD verilerine göre, bilgi ve iletişim teknolojileri (BT) sektörü, 2019’da TL bazında bir önceki yıla oranla %14’lük büyüme kaydederek 152,7 milyar TL’ye ulaştı.
GNC, SATIŞ SONRASI HİZMET BÖLÜMÜNDE “ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK” TEKNOLOJİSİ KULLANIYOR
Satış Sonrası Hizmet aşamasında “Artırılmış Gerçeklik” teknolojisini kullanan GNC Makina, müşterilerinin sorunlarına uzaktan, hızlı ve güvenli müdahale ediyor. Dijital Teknolojilere ciddi yatırım yapan GNC Makina satış sonrası hizmette bu ileri teknoloji uygulaması ile müşterisine fayda sağlıyor.
Sağlık Sektörü Büyük Tehdit Altında!
2020’ye damga vuran sağlık sektörüne yönelik siber saldırı ve tehditler bu yılda hız kesmeden devam ediyor. 2020’nin son iki ayında sağlık sektörüne yönelik siber saldırı oranı yüzde 45 artarken, Türkiye’nin lider Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi (PAM) yazılım üreticisi olarak global arenada faaliyet gösteren Kron’un Genel Müdürü Mete Sansal, “Sağlık sektörü büyük bir tehdit altında. Gerekli önlemler alınmazsa bu saldırılar giderek artacak” dedi.
TELEFONUNUZU SATMADAN ÖNCE VERİLERİNİZİ GÜVENE ALMANIN 5 ADIMI!
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte akıllı telefonlara eklenen yeni özellikler, tüketicilerin her geçen gün bir üst modeli talep etmesine neden oluyor. Ancak yeni özelliklerin ve artan döviz kurlarının, akıllı telefon fiyatlarını etkilemesi sebebiyle tüketicilerin ikinci el telefon alım ve satımına yönlendiğine dikkat çeken Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, kullanıcıların telefonlarını satışa çıkarmadan önce dikkat etmeleri gereken 5 noktayı sıralıyor.
PAM Yuvarlak Masa Toplantısı: Karar Verme Aşamasında PAM İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi Türkiye’deki şirketlerinin öncelik sıralamasında üst sıralarda kendine yer buluyor. Bunun sebeplerinden biri de PAM uygulamalarına şirketinde yer vermeye çalışan profesyonellerin her gün karşılaştığı problemler.
TikTok’ta Güvenliğimiz Tehlikede!
Eski adıyla “Musical.ly” olarak bilinen dev medya şirketi olan TikTok'un dünya çapında 800 milyondan fazla aktif kullanıcısı var. Tiktok’ un kullanıcı yaş kitlesine baktığımızda ise %41'i 16-24‘dür.
COVID-19 Kaosundan Faydalanan Bulut Tabanlı E-Posta Tehditleri Yaygınlaşıyor
Bulut güvenliğinin lideri Trend Micro, web e-posta sağlayıcılarının yerel güvenlik filtrelerini aşan 16,7 milyon yüksek riskli e-posta tehdidinin engellendiğini açıkladı. Bu rakam, 2019 yılına göre neredeyse üçte bir artış anlamına geliyor.
Binlerce E-Posta Sunucusu Tehlike Altında
Siber güvenlik kuruluşu ESET, sayısı ondan fazla gelişmiş kalıcı tehdit grubunun (APT) e-posta sunucularına sızmak için Microsoft Exchange güvenlik açıklarını suiistimal ettiğini fark etti. Microsoft, Exchange Server güvenlik açıkları için yamalar yayınladı. Yamaların en kısa sürede yüklenmesi öneriliyor.
GÜÇLÜ AĞLAR İÇİN 5 ADIMDA DİJİTAL BAHAR TEMİZLİĞİ
Sonbahar ve kış aylarının yoğun çalışma temposunun ardından gelen bahar ve yaz ayları şirketleri rahatlamaya davet ederken sistemlerini gözden geçirmek ve yeni kararlar almak için ideal bir zaman sunuyor. WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, şirketlerin güvenlik ağlarını yenilemek ve yeniden canlandırmak için yılda bir kez tamamlanması gereken 5 dijital temizlik adımını sıralıyor.
Şirketlerin Yarısı, Tehdit İstihbaratı Bulgularının Profesyonel Topluluklarla Paylaşılmasına İzin Vermiyor
“Managing your IT security team” başlıklı Kaspersky raporu, tehdit istihbaratı (TI) analistlerinin üçte ikisinin (%66) profesyonel topluluklarda yer aldığını, ancak BT ve siber güvenlik rollerinde çalışanların %52'sinin bu topluluklar aracılığıyla keşfedilen tehdit istihbaratı eserlerini paylaşmasına izin vermediğini ortaya koydu.
Daha Akıllı Motor Kontrolleri İçin Yapay Zekanın Gücü
Rolls-Royce Aero-Motor kontrollerini daha verimli hale getirmeye devam ediyor. Akıllı Boroskop'un Yapay Zekâ, Uygulamalar ve Otomasyon üçlü çözümü sayesinde artık uçak motoru muayaneleri, havacılık endüstrisinde hiç görülmemiş bir otomasyon seviyesine ulaşıyor.
Bitpanda'dan Bitcoin Güvenliği İçin 5 Önemli İpucu
Artık niş bir varlık olmayan kripto para birimleri, gün geçtikçe ana akımın bir parçası haline geliyor. 2020 yılı, kripto paranın kalıcı olacağını gösterdi. Kripto para birimlerine devasa bir kurumsal sermaye akışının yanı sıra rekor sayıda yeni bireysel müşteri eklenirken, önümüzdeki birkaç yılda Bitcoin, küçük ya da büyük her yatırımcının portföyünde yer alması gereken bir varlık olacak. Öte yandan, kripto para birimleri büyüdükçe, güvenlik sorunları güncelliğini koruyacak. Bu açıdan Bitcoin de bilgisayar korsanlarının hedefinde yer alıyor.
Tiktok, Siber Zorbalığa Karşı Yorum Filtreleme Özelliğini Güncelliyor
Dünyanın önde gelen kısa video platformu TikTok, kullanıcılarına güvenli ve pozitif bir uygulama deneyimi sağlamak için çalışmalarına devam ediyor. Platform ‘siber zorbalığa karşı sıfır tolerans’ yaklaşımıyla geliştirdiği yorum filtreleme özelliğini, kullanıcılarına rahatsız edici ve spam yorumların kolaylıkla ulaşmasını engellemek için tasarlayarak güncelledi.
Pandemiyle Büyüyen Tehlike Siber Zorbalık
Pandemi sürecinde internet kullanımının artmasıyla online mecralarda daha çok görülen siber zorbalık, özellikle çocukları etki altında bırakıyor. Siber güvenlik kuruluşu ESET, çevrimiçi mecralarda artan zorbalığı mercek altına aldı. Online tacizin ne olduğunu, anne babaların siber zorbalığa ve tacize karşı hangi önlemleri alabileceklerini paylaştı.
100 Kişiden 75’i Sepetini Online’da Dolduruyor
We Are Social Digital 2021 verilerine göre, Türkiye’de e-ticaret yapan internet kullanıcıları oranı yüzde 63’ten yüzde 75’e yükseldi. Kişi başına 158 dolar olan online alışveriş hacmi, 304 dolara ulaştı. Globalde para en çok moda ve güzelliğe harcandı.
Discord’ dan Hacklenmek!
Discord uygulaması günümüzde sağladığı birçok avantajdan dolayı popüler bir konuma geldi. İnsanların birbirleriyle yazılı, sesli ve görüntülü görüşebildiği bu platformda Discord’u birçok sebepten dolayı kullanıyor olabilirsiniz. Kiminiz arkadaşlarıyla çevrimiçi oyunlarda kiminiz de iş görüşmesi veya şirket toplantılarınızda. Yani kısacası Discord’da sosyal hayatınızı kolaylaştırmak mümkün olduğu kadar ne yazık ki hacklenmek de mümkün. Görüşme sağladığınız kanalda veya size gönderilen bir mesajda dalgınlığınıza gelerek tıklayabileceğiniz bağlantılar olabilir. Bu bağlantıların birçoğu trojan diye tabir ettiğimiz bir virüs türünden hazırlanıyor.
COVID-19'la Mücadeleyi Destekleyen Sektörlere Yönelik Siber Saldırılar İki Kat Arttı
IBM (NYSE: IBM) Güvenlik İş Birimi 2021 X-Force Tehdit İstihbaratı Endeksini yayınladı. IBM’in bu çalışması, COVID-19 salgınının neden olduğu zorluklardan kâr elde etmeye çalışan tehdit aktörlerinin yaptığı siber saldırıların, nasıl evrim geçirdiğini anlatıyor. IBM Security X-Force, 2020'de saldırganların daha çok hastaneler, tıbbi cihaz ve ilaç üreticileri ve tedarik zincirini destekleyen enerji şirketleri gibi, COVID-19 ile küresel mücadele eden kuruluşları hedeflediğini gözlemledi.
Elon Musk’ın Bitcoin Dağıttığı Tweet’ine Her Defasında İnananlar, Deepfake’ini Görünce Nasıl Karşı Koyacaklar?
Siber dolandırıcılar, aynı yöntemi son iki yıldır birçok kez denedikleri halde, Elon Musk’ın Twitter’da bol keseden Bitcoin dağıttığına inanan kalabalıklar bulmakta zorlanmadılar. Bitcoin dolandırıcıları, çok yakında deepfake ses ve görüntülerini üreterek, Elon Musk başta olmak üzere diledikleri her kimliğe daha da inandırıcı biçimde bürünebilecek. Oltaya gelmeye dünden hazır teknoloji meraklıları, o zaman milyonlarca dolar daha kaptırmaktan kendilerini nasıl alıkoyacak?
VERBİS’E KAYIT SÜRELERİNİN UZATILMASI HAKKINDA DUYURU
Ülkemizde halen etkisini göstermeye devam eden Covid-19 virüs salgını nedeniyle Veri Sorumluları Siciline (Sicil) kayıt yükümlülüğünün gereği gibi yerine getirilmesi hususunda zorluklar yaşandığı gerekçesiyle Sicile kayıt sürelerinin uzatılmasına ilişkin birçok veri sorumlusu veya bunların bağlı olduğu üst kuruluşlar, muhtelif sektör temsilcileri ile bazı kamu kurumları ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları tarafından Kuruma intikal ettirilen taleplerin değerlendirilmesi neticesinde Kişisel Verileri Koruma Kurulunun 11/03/2021 tarihli ve 2021/238 sayılı Kararı ile;
1 MİLYON TL CEZA İLE KARŞILAŞMAMAK İÇİN SON TARİH 31 MART!
Covid-19 salgını nedeniyle geçtiğimiz yaz kayıt ve bildirim süreleri uzatılan VERBİS için son tarih yaklaşıyor. Gerçek ve tüzel kişi veri sorumlularının Sicile kayıt yükümlülüğünü yerine getirmeleri için belirlenen son sürenin 31 Mart 2021 olduğunu hatırlatan Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, kurumları gerekli yükümlülükleri tamamlamaları konusunda uyarıyor.
Bosch, Yapay Zekâ İle ‘Sıfır Hatalı’ Üretim Yolunda
Normal bir göz veya kulaktan daha hassas ve normal bir zihinden daha hızlı olan yapay zekâ; terabaytlarca veriyi saniye içinde işleyerek, insanların karmaşık üretim sorunlarını çözmesine yardımcı oluyor. Bosch Yapay Zekâ Merkezi (BCAI), üretim sürecindeki anormallikleri ve arızaları erken aşamada tespit eden, reddedilen parçaları güvenilir bir şekilde azaltan ve ürün kalitesini iyileştiren yapay zekâ tabanlı bir sistem geliştirdi.
E-Ticaret Sitelerinin Daha İyi Korunmasına Yardımcı Olacak İpuçları
Küçük işletme web sitelerinin de büyük işletmelerinki kadar siber saldırılara maruz kalabileceğini belirten GoDaddy, küçük işletme sahipleri ve girişimcilerin e-ticaret sitelerini daha iyi korumalarına yardımcı olacak üç ipucu paylaştı.
Startup’lara Güvenlik Tavsiyeleri
Son zamanlarda hem dünyada hem de Türkiye'de girişimcilik faaliyetleri hızla artmaya devam ediyor. Kısıtlı bütçelerle kurulan ve büyümeye çalışan startup’lar öncelikleri yönetirken çoğu zaman bilgi güvenliğiyle ilgili konuları ihmal ediyor.
ÇALIŞANLARI GSM OPERATÖRÜ OLARAK KANDIRIYORLAR
Olmaz denileni oldurtmaya çalışan hackerlerin son saldırı çeşitleri hayrete düşürüyor. Sosyal mühendisliklerini konuşturan hackerlerin çalışanlara SIM Swapping yani SIM değiştirme saldırısı düzenlediğine dikkat çeken Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, şirketleri ve çalışanları bu saldırı çeşidine karşı uyarıyor.
"TÜRKİYE, MOBİL YAZILIM DÜNYASININ YENİ HİNDİSTAN’I OLACAK"
Teknoloji sektöründe ülkelerin ve dev şirketlerin rekabeti tüm hızıyla devam ediyor. Teknoloji odaklı yeni ekonomik sistem içerisinde, bilişim ve yazılım teknolojileri önemli bir yere sahip. Ülkeler, kendi teknolojik gelişimlerine yatırım yaparken bir yandan da bu alanlarda yetişmiş insan gücüne yatırımlarını artırıyor. Yazılım, kodlama ve low-code platformların kullanımı gibi pek çok konuda, yetişmiş insan gücünün ardında Hindistan, Çin gibi ülkeler olmasına rağmen, Türk şirketler, güçlü teknolojik atılım ve yatırımlarla, Türkiye’yi “yazılım devi” yapmaya oynuyor.
Oxford Üniversitesi COVID-19 Laboratuvarı Bilgisayar Korsanlarının Saldırısına Uğradı
Siber suçluların sağlık kuruluşlarına yönelik saldırı girişimleri pandemi döneminde de devam ediyor. Oxford Üniversitesi, COVID-19 pandemisiyle mücadele etmek üzere araştırma yürüten biyoloji laboratuvarlarından birinin siber saldırı kurbanı olduğunu doğruladı. Yetkililer koronavirüs ile ilgili hiçbir klinik araştırma veya hasta verisinin olaydan etkilenmediğini paylaştı.
COVID-19 Aşıları Darknet’te 250 İla 1.200 Dolar Arasında Satılıyor
Tüm dünya şu anda tarihin en büyük ve en karmaşık aşılama kampanyalarından birini yaşıyor. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, yeraltı dolandırıcıları ve satıcılar bu süreçten kâr elde etmeye oldukça hevesli.
FortiGuard Labs Küresel Tehdit Raporu: 2020’nin İkinci Yarısında Siber Saldırılar En Üst Seviye’ye Çıktı
FortiGuard Labs verilerine göre 2020’nin ikinci yarısında siber saldırganlar, uzaktan çalışanları ya da eğitim alanları ve dijital tedarik zincirini hedef aldı. Fidye yazılımının hareketliliğinde ilk yarıya kıyasla yedi kata varan bir artış gözlemlendi. Ayrıca Microsoft platformları en çok başvurulan saldırı hedefi olarak öne çıkıyor.
Pandemi Sonrası Geleceğe Yön Verecek 5 Yazılım Trendi
No On Fuarcılık tarafından 10 – 13 Kasım 2021 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde “Gelecek Burada Kodlanıyor” temasıyla düzenlenecek olan Yazılım Endüstrisi ve Sanayisi Fuarı (YES Türkiye)’de, 2021 yılına damga vuran ve geleceği şekillendirecek yazılım trendleri yer alacak.
HACKERLER BU KEZ “3 BİN TL PANDEMİ DESTEĞİ” YALANINI KULLANIYOR!
Türk kullanıcılar “3.000 TL Pandemi Desteği” vaadiyle hackerler tarafından avlanıyor. Pandeminin 1. yılına yaklaşılan bu günlerde Türk kullanıcıların Türkçe yalan içeriklerle hackerler tarafından oltalandığını belirten WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, Turkey Dog olarak ortaya çıkan bu atak türüne karşı internet kullanıcılarını uyarıyor.
Teknolojinin Başarılı Kadınları Hikayelerini Anlatıyor
Dünyanın ilk bilgisayar programcısı bir kadındı, dünyada ilk gerçek bilgisayar hatasını bir kadın keşfetmişti, bugün hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen Wifi da yine bir kadının icadıydı, keza bugün bizi Covid-19’dan koruyacak aşının mucitlerinden birisi de yine bir kadın. Kadınların hayatın birçok alanında olduğu gibi teknoloji alanında başardıkları ilkler listesi uzadıkça uzuyor. Tarihin ilk yıllarından bu yana yeniliğin, teknolojinin, başarının var olduğu her yerde bir kadın dokunuşuna şahit oluyoruz. Bugün tüm dünyada yeniliğin ve değişimin tetikçisi, yönlendiricisi ve uygulayıcısı olarak kabul edilen girişimlerin de önemli bir kısmını kadın kurucular oluşturuyor. Pek çoğu iş yaptıkları alanda yaşadıkları zorluğa çözüm bulmak için kollarını sıvıyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Türkiye’de alanında pek çok başarıya imza atmış 5 kadın girişimcinin başarı hikayelerini sizlerle buluşturuyoruz.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Dolandırıcılara Geçit Vermeyin
Kaspersky araştırmacıları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde hediye satma vaadiyle kimlik avı yapan siteleri deşifre etti. Dolandırıcıların bazıları kurbanlarını ücretsiz hediye sunma vaadiyle avlıyor.
Gençlere Siber Güvenlik Eğitimi
İELEV Okulları ortaokul öğrencileri ile buluşan Platin Bilişim Genel Müdür Yardımcısı Pınar Bamyacı, gençleri siber tehditlere karşı uyardı. Siber güvenlik konusunda farkındalık eğitimi veren ve internette güvende kalmak için tavsiyelerde bulunan Bamyacı, öğrencilere bilgi teknolojileri alanında kariyer çağrısında da bulundu.
Beyaz Saray'dan Siber Saldırılarla İlgili "Tehdit Devam Ediyor" Uyarısı
Beyaz Saray'dan bir yetkili, ağ operatörlerini olası bir siber saldırıya ilişkin tehdidin devam ettiği konusunda uyardı.
“ADIDAS KADINLAR GÜNÜ İÇİN 1 MİLYON ÇİFT AYAKKABI VERİYOR” WHATSAPP MESAJLARINA DİKKAT!
8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaklaşırken WhatsApp üzerinden hızla yayılan yeni bir dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı. Spor giyim markası Adidas’ın Kadınlar Günü hediyesi olarak 1 milyon çift ayakkabı verdiğini içeren WhatsApp mesajına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, mesajla birlikte gönderilen linke kesinlikte tıklanmaması uyarısında bulundu.
BULUT BİLİŞİM PAZARI 800 MİLYAR DOLARI AŞACAK!
Sektörler arasında artan dijital dönüşüm ve büyük veri tüketimindeki artış, bulut bilişim pazarının payını gittikçe artırıyor. 400 milyar dolara yakın bir pazar payına sahip olan bulut bilişimin 2025’e kadar 2 kat daha büyüyeceğini aktaran Teletek Genel Müdürü İlyas Turgut, şirketlerin %96’sının en az bir bulut bilişim hizmeti aldığı sektördeki trendleri sıralıyor.
DİJİTAL ŞİDDET MAĞDURU KADINLAR NELER YAPMALI?
Kadınlara yönelik dijital şiddet günden güne artıyor. Yapılan son araştırmalara göre kadınlar, interneti daha çok mevcut sosyal ilişkilerini güçlendirmek için kullandıklarını belirtirken erkeklere kıyasla 2 kat oranda daha fazla çevrimiçi tacize maruz kalıyor. Özellikle 18-24 yaş aralığındaki genç kadınlardan %26’sının siber zorbaların hedefinde olduğunu belirten Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, dijital şiddete karşı kadınların atması gereken adımları sıralayarak 7 önemli tavsiyede bulunuyor.
YAPAY ZEKA VE VERİ ANALİTİĞİ GELECEĞİ ÇOK FARKLI BİR NOKTAYA TAŞIYOR
Sabancı Üniversitesi’nin Akbank ve Eczacıbaşı Holding iş birliği ile kamu ve özel sektör yöneticilerini bilim ve teknoloji ile buluşturmak üzere düzenlenen “Teknolojinin Gücüyle Geleceğe” Webinar Serisi’nin ikincisi “Veri ile Karar Verme: Yapay Zekâ ve Veri Analitiğinin Geçmişten Geleceğe Hikayesi” başlığıyla gerçekleşti
İLETİ YÖNETİM SİSTEMİ İÇİN SON TARİH 31 MAYIS 2021 OLARAK BELİRLENDİ!
Tüm hizmet sağlayıcıların güncel ticari elektronik ileti onaylarını yönetebildikleri İleti Yönetim Sistemi (İYS), SMS ve e-posta gibi iletiler göndermeye devam eden şirketler için son tarihi açıkladı. 31 Mayıs 2021 tarihinden sonra gerekli onayları sisteme yüklemeyen işletmelere cezai işlem uygulanabileceğini aktaran Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, kurumları gerekli yükümlülükleri tamamlaması gerektiği konusunda uyarıyor.
Kaspersky, Siber Uzayda Güvenliği Geliştirmek İçin Paris Çağrısı’nda Cigref İle Bir Araya Geliyor
Büyük Fransız şirketlerinin ve kamu idarelerinin dijital birliği Cigref ile dünyanın önde gelen siber güvenlik şirketi Kaspersky, Siber Uzayda Güven ve Güvenlik için Paris Çağrısının bir parçası olarak 6. Çalışma Grubu’na (WG6) eş başkanlık ediyor. Çalışma grubu, siber uzayda güvenlik düzeyini iyileştirmek üzere somut çözüm önerileri geliştirmeyi amaçlıyor.
Etik Saldırılar Güvenliğinizi Artırmanıza Yardımcı Olabilir
Siber güvenlik uzmanları bazı tehdit unsurlarını veya dış tarafları düşman olarak görüyor. Ancak bu zihniyeti sorgulamak gerekiyor çünkü dış tarafların nasıl düşündüğünü ve çalıştığını anlarsanız kuruluşunuzu onlara karşı daha iyi koruyabilirsiniz. Dünya çapındaki işletmeler bunu göz önünde bulundurarak güvenlik altyapılarını test etmek ve daha güçlü, sağlam güvenlik uygulamaları geliştirmek için hackerlara yöneliyor.
Geleceğe Hazır Bir Şirket Olmanın Yolu Bulut Teknolojilerinden Geçiyor
Şirketler, yeni dünyada ayakta kalabilmek ve işlerini daha verimli yönetebilmek için bulut çözümlerine yöneliyor. Kurumsal uygulama ve yazılım alanında dünya lideri SAP’nin sponsorluğunda uluslararası araştırma şirketi IDC (International Data Corporation) tarafından gerçekleştirilen “Türkiye’de CIO Perspektifi” araştırmasına göre, BT yöneticilerinin yüzde 72’si sunduğu çeviklik, hız ve esneklik için bulut teknolojilerini tercih ediyor. ‘IDC & SAP Türkiye: BT Liderleri Zirvesi’ne katılan Koç Holding, Arçelik gibi Türkiye’nin önemli kurumlarının CIO’ları da devam eden dijitalleşme projelerini ve bulut teknolojilerine yaptıkları yatırımları katılımcılarla paylaştı.
“Büyük Veri” %50 Daha Fazla Kazandıyor…
Sağlıktan finansa, eğitimden ticarete kadar pek çok alanda “büyük veri” yaygın şekilde kullanılıyor. Uzmanlar, “büyük veri”nin öneminin ne kadar fazla veriye sahip olunduğu ile değil, bu verinin nasıl verimli kullanıldığı ile ilgili olduğuna dikkat çekiyor. Öyle ki büyük veriyi kullanan şirketler, %50 daha fazla kazanç elde ediyor, pazar çalışmalarında %41 etkili oluyor, reklam harcamaları %37 azalıyor. Uzmanlar, dünyanın yeni ve sonsuz kaynağı olarak son yıllarda toplanan, işlenen ve ticari değeri olan “büyük veri”nin önümüzdeki yıllarda öneminin artacağına dikkat çekiyor.
ŞİRKETİNİZ İÇİN BU 3 ÖNLEMİ AKSATMAYIN!
Online platformlara geçen KOBİ’ler, organizasyonel süreçlerdeki birçok aşamada yeni araçları ve bulut altyapısını ilk kez benimserken siber güvenliği sağlamada zorlanıyor. Siber güvenlik konusunda bilinçlendirilmemiş çalışanların en önemli ihmallerden biri olduğuna dikkat çeken Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, KOBİ’lerin 2021’de odaklanması gereken öncelikleri sıralıyor.
Online Alışverişi Korkarak Yapıyoruz
Siber güvenlik kuruluşu ESET, dünya genelinde gerçekleştirdiği Finansal Teknoloji (FinTech) araştırmasının “Online Alışveriş ve Bankacılık” bölümü ile ilgili sonuçlarını açıkladı. Araştırma sonuçlarına göre online (çevrimiçi) alışveriş yapan tüketicilerden yalnızca yüzde 29’u kendini oldukça güvenli hissediyor. Tüketicilerin yüzde 61’i COVID-19 pandemisi öncesine kıyasla çok daha fazla online alışveriş yapıyor.
COVID-19 İle Geçen 2020'deki Takip Yazılımlarının Durum Analizi
Kaspersky raporuna göre Stalkerware, yani genellikle aile içi şiddet için kullanılan gizli takip yazılımları, 2020'de toplam 53.870 mobil kullanıcıyı etkiledi. Konu dünya çapında önemli bir sorun olmaya devam ediyor.
SAITEM
SAITEM 2003’ten bu yana alternatif enerjiler başta olmak üzere çeşitli teknoloji alanlarında yenilikçi projeler gerçekleştirmeyi kendine hedef edinmiş, nitelikli bireylerin yetişmesi için ortam yaratan, sahip olduğu amatör ruhla profesyonel ürünler ortaya koyabilen, mühendislik genel tanımı ve prensipleri üzerinde, toplumuna ve geleceğine katkıda bulunmak isteyen, gönüllü olarak çalışan öğrencilerden oluşan bir teknoloji uygulama topluluğudur.
Robotik Nedir? Gelecekte Robotlar Nasıl Olacak?
Robot terimi, emek veya angarya anlamında olan Slavca “robota” kelimesinden gelir. İnsansı makineler için terim olarak kullanılan “robot” ilk olarak Çek yazar Karel Čapek'in (1890–1938) Rossums Universal Robots adlı oyununda ortaya çıktı. Bir bilim kurgu yazarı olan Isaac Asimov, robotlardan ilk olarak 1942'de, “Runaround” adlı kısa öyküsünde bahsetmiştir. Bununla birlikte, otomatik makineler üretme arzusu ve fikri çok daha eskilere dayanmaktadır. Leonardo Da Vinci, robot yapımı için eskizler ve planlar yapmıştır. İnsanlar, görevleri yerine getirebilen veya onlarla etkileşim kurabilen makineler yaratmaktan her zaman etkilenmişlerdir.
En İyi Dizi ve Filmlerin Arkasındaki Gizli Tehditler
2021 ödül sezonunun ilk büyük TV etkinliği geçtiğimiz Pazar günü 78. Altın Küre ödül töreniyle gerçekleşti. Ancak TV programları, diziler ve filmler yalnızca izleyicileri eğlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda siber suçluların tehditleri, kimlik avı sayfalarını ve spam mesajlarını yayması için birer cazibe öğesi olarak öne çıkıyor. Sonuç olarak böylesine önemli bir ödül organizasyonunun öncesi, sinema ve TV meraklılarının yanı sıra sahtekarların ve dolandırıcıların da ilgi kaynağı haline geldi.
TAGS Güvenlik Çözümleri Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Gündüz İle Söyleşi
TAGS Güvenlik Çözümleri Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Gündüz ile Türkiye’de bilişim sektörünün durumu, devletimizin kalkınmasında IT ve Telekomünikasyon sektörünün yeri ve bilhassa bilgi güvenliği alanında bilinmesi gerekenler ve çözüm önerileri hususunda ülkemizin dünü, bugünü, geleceği ve yapılması gerekenleri, TAGS Güvenlik Çözümleri’nin bu alanda bu güne kadar yapmış olduğu çalışmaları ve ileriye yönelik hedeflerini konuştuk.
SİZ BU CÜMLEYİ OKURKEN ŞİFRENİZ KIRILMIŞ OLABİLİR!
Günümüzde siber güvenliğe dair farkındalık artsa da göz ardı edilen basit hatalar, siber saldırılara davetiye çıkarıyor. Dünya çapında kullanılan en popüler şifrelerden %73'ünün, kaba kuvvet saldırıları kullanılarak 1 saniyeden daha kısa bir sürede kırılabildiğini belirten WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, zayıf şifrelerde sık görülen 5 hataya dikkat çekiyor.
SABANCI ÜNİVERSİTESİ İŞ DÜNYASINI BİLİM VE TEKNOLOJİYLE BULUŞTURUYOR
Sabancı Üniversitesi’nin Akbank ve Eczacıbaşı Holding iş birliği ile kamu ve özel sektör yöneticilerini bilim ve teknoloji ile buluşturmak üzere “Teknolojinin Gücüyle Geleceğe” Webinar Serisi’nin ilki “Kuantum Bilgisayarlar Sonrasında Siber Güvenlik” konusunda gerçekleşti
Gelişmiş Tehdit Grubu Lazarus, Savunma Endüstrisini Hedef Alıyor
Kaspersky araştırmacıları, 2009'dan beri aktif olan ve bir dizi çok yönlü kampanyayla bağlantılı olduğu tespit edilen, oldukça üretken gelişmiş tehdit aktörü Lazarus'un daha önce bilinmeyen bir kampanya yürüttüğünü belirledi. Kampanya 2020'nin başından beri ThreatNeedle adlı özel bir arka kapı aracılığıyla savunma endüstrisini hedefliyor. Arka kapı, hassas bilgileri toplayan virüslü ağlar aracılığıyla hareket ediyor.
KOBİ’ler Dikkat, E Ticarette Veri Hırsızlığı %90 Oranında Küçük İşletmelerde
Dijital teknolojilerle hızla gelişen ve dünya çapında milyarlarca dolar işlem hacmine ulaşan e ticarette yaşanan en önemli sorunlardan biri güvenlik açıkları. Trustwave tarafından yapılan bir araştırmada e-ticaret sitelerinin trafiğinin %4’ünün, korsanlar tarafından güvenlik açıklarını tarayan trafik olduğu gözlemlenmiş durumda. Aynı araştırmada e ticarette veri hırsızlığının %90’ının KOBİ’lere ait sitelerde yaşandığı saptanırken, veri kaybının sektörlere göre dağılımında ise %45’le perakende ve %24’lük bir oranla restoran-gıda ilk sıralarda yer alıyor. Uzmanlar, meydana gelen veri kaybı sonucu firmaların yaşanan sorunu çözene kadar ortalama 36.000 USD zarar ettiklerini vurguluyor.
Kişisel Veriler…
2020 yılı salgından dolayı daha çok zamanımızı evde geçirdiğimiz, eğitim ve iş hayatımızı evden sürdürmeye çalıştığımız bir yıldı…
“Türkiye’de IoT Uygulamalarının Gelişimi Çözüm Odaklı Yaklaşıma Bağlı”
Pandeminin beraberinde getirdiği ekonomik dalgalanmalar, maliyet tasarrufunu şirketlerin gündemine taşıyor. Bu durum, IoT yatırımlarına olan yönelimi artırıyor. Küresel IoT pazarının 2021 yılında 520 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilirken, bu alanda yapılacak çalışmaların verimliliğinde çözüm odaklı yaklaşımın önemine dikkat çekiliyor.
Geleceğe Damgası Vurması Beklenen Cep Telefonu Teknolojileri
Cep telefonları gündelik hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Hemen hemen tüm ihtiyaçlarımıza cevap veren akıllı cep telefonlarının teknolojik gelişimi hızla devam ediyor. Gaming hazır sistemlerden profesyonel oyuncu ekipmanlarına kadar çok geniş bir yelpazede binlerce teknoloji ürünü sunan bir e-ticaret platformu olan İncehesap.com, geleceğe damgasını vurması beklenen cep telefonu teknolojilerini masaya yatırdı.
2021’de Hayatımızda Olacak Teknolojiler
2020 pandeminin gölgesinde, çoğunlukla evlerde ve izole şekilde geçse de teknolojik gelişmeler hız kesmedi ve fiziki olarak yavaşlayan hayatımızı dinamik tutmayı başardı. Görünen o ki, artık tüketiciler yeni teknolojilerle daha fazla içli dışlı olacak ve bu teknolojileri günlük hayatlarında kullanmaları kaçınılmaz olacak. LG, yapay zekadan robotiğe, mobiliteye kadar 2021 yılında öne çıkacak teknolojileri ve bu teknolojilerle ilgili bilinmesi gerekenleri derledi.
VERBİS Kaydı İçin Son Tarih 31 Mart: 1 Milyon 966 Bin TL’ye Varan İdari Para Cezası Var
Eczaneler, diş hekimleri, tıp merkezleri, psikologlar, özel muayenehaneler, yaşlı bakım evleri, laboratuvarlar ve diyetisyenler gibi ana faaliyeti özel nitelikli kişisel veri işleyen işletmelerin Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi’ne (VERBİS) kayıt süresi 31 Mart’ta doluyor. Bu tarihe kadar sisteme kayıt olmayan veri sorumluları 39 bin TL ile 1 milyon 966 bin TL arasında değişen idari para cezası ödemek durumunda kalacak. DPC Kişisel Veri Koruma Danışmanlığı CEO’su Sefa Karcıoğlu konuyla ilgili detayları aktardı.
EN SIK KARŞILAŞILAN 10 SİBER SALDIRI YÖNTEMİ ORTAYA ÇIKTI
Kişileri, kurumları ve devletleri hedef alan siber saldırılar gün geçtikçe etkilerini artırmaya devam ediyor. Son dönemde pandeminin yarattığı panik atmosferini fırsat bilen siber saldırganlar sağlık kuruluşlarına, devlet kurumlarına ve enerji sektörlerine kadar birçok alanda saldırılarını artırdılar. İTÜ ARI Teknokent şirketlerinden Kron, en sık karşılaşılan 10 siber saldırı yöntemini açıkladı.
Arama
Ara
Son Yazılar
Siber Casusluk Arka Kapıdan Devam Ediyor
Parazula Çevrimiçi Alışverişin İpuçlarını Paylaştı
Bilgi Hırsızlığına Karşı Koymanın Yolları
Kaspersky, Kara Cuma Öncesinde Perakende Odaklı Siber Tehditlerde Yaklaşık %25 Artış Olduğunu Bildirdi
Kaspersky Ve AFRIPOL Yeni Bir İşbirliği Anlaşması İmzalayarak Siber Suçlarla Mücadelede Ortaklıklarını Güçlendiriyor
Siber Saldırılarda Sisteme Sızan Kötü Amaçlı Yazılımların Kullanımı %168 Arttı
Çalan Her Telefonu Açmayın
Android’deki Yeni Kaspersky Özelliği İle Sizi Kimin Gözetlediğini Öğrenin
Çevrimiçi Varlığınızı Sınırlayın
Kaspersky, 2025 Yılında Kuantuma Dayanıklı Fidye Yazılımları Ve Mobil Finansal Siber Tehditlerde Artış Öngörüyor
E-Bülten'e Kayıt Olun
Kaydol
Arşivler
Ağustos 2015
Eylül 2015
Ekim 2015
Kasım 2015
Aralık 2015
Ocak 2016
Şubat 2016
Mart 2016
Nisan 2016
Mayıs 2016
Haziran 2016
Temmuz 2016
Ağustos 2016
Eylül 2016
Ekim 2016
Kasım 2016
Aralık 2016
Ocak 2017
Şubat 2017
Mart 2017
Nisan 2017
Mayıs 2017
Haziran 2017
Temmuz 2017
Ağustos 2017
Eylül 2017
Ekim 2017
Kasım 2017
Aralık 2017
Ocak 2018
Şubat 2018
Mart 2018
Nisan 2018
Mayıs 2018
Haziran 2018
Temmuz 2018
Ağustos 2018
Eylül 2018
Ekim 2018
Kasım 2018
Aralık 2018
Ocak 2019
Şubat 2019
Mart 2019
Nisan 2019
Mayıs 2019
Haziran 2019
Temmuz 2019
Ağustos 2019
Eylül 2019
Ekim 2019
Kasım 2019
Aralık 2019
Ocak 2020
Şubat 2020
Mart 2020
Nisan 2020
Mayıs 2020
Haziran 2020
Temmuz 2020
Ağustos 2020
Eylül 2020
Ekim 2020
Kasım 2020
Aralık 2020
Ocak 2021
Şubat 2021
Mart 2021
Nisan 2021
Mayıs 2021
Haziran 2021
Temmuz 2021
Ağustos 2021
Eylül 2021
Ekim 2021
Kasım 2021
Aralık 2021
Ocak 2022
Şubat 2022
Mart 2022
Nisan 2022
Mayıs 2022
Haziran 2022
Temmuz 2022
Ağustos 2022
Eylül 2022
Ekim 2022
Kasım 2022
Aralık 2022
Ocak 2023
Şubat 2023
Mart 2023
Nisan 2023
Mayıs 2023
Haziran 2023
Temmuz 2023
Ağustos 2023
Eylül 2023
Ekim 2023
Kasım 2023
Aralık 2023
Ocak 2024
Şubat 2024
Mart 2024
Nisan 2024
Mayıs 2024
Haziran 2024
Temmuz 2024
Ağustos 2024
Eylül 2024
Ekim 2024
Kasım 2024
Aralık 2024
İletişim
|
Gizlilik
|
Kullanım Koşulları