Makina Mühendisleri Odası Konya Şubesi’nde Sanayi 4.0’ın Dijital ve Akıllı Fabrikalarına Dikkat Çekildi


Makina Mühendisleri Odası Konya Şubesi’nde Sanayi 4.0’ın

Dijital ve Akıllı Fabrikalarına Dikkat Çekildi

Konyalı Sanayiciler İçin Dijital Dönüşümün Yol Haritası

Sanayi 4.0’a dijital fabrika konsepti e-F@ctory ile yanıt veren Mitsubishi Electric, Makina Mühendisleri Odası Konya Şubesi tarafından düzenlenen “Neden Endüstri 4.0” panelinde Konyalı sanayicilere üretimde dijital dönüşümün yol haritasını anlattı. Etkinlikte konuşmacı olarak yer alan Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri OEM İş Geliştirme Kıdemli Müdürü Tolga Bizel, sanayicilerin dünya kalitesinde üretim yaparak küresel pazarlarda rekabet edebilmeleri ve ihracatta güç kazanmaları için üretim kalitesini artırırken maliyetlerini düşürmeleri gerektiğine dikkat çekerken, Türkiye’nin gerekli adımları atması durumunda hızlı bir şekilde Dördüncü Sanayi Devrimi’ni yakalayabileceğini belirtti.

Sanayicileri yeni endüstri evresi konusunda bilgilendirmek ve işbirlikleri oluşturulmasına katkı sağlamak amacıyla Makina Mühendisleri Odası Konya Şubesi tarafından düzenlenen “Neden Endüstri 4.0” paneli 25 Nisan tarihinde gerçekleşti. Sanayi 4.0 evreleri, yazılım ve otomasyon alanındaki güncel teknolojiler, yeni sanayi devriminde nitelikli insan kaynağı ve çalışanların entegrasyonu konularının masaya yatırıldığı etkinlikte konuşma gerçekleştiren Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri OEM İş Geliştirme Kıdemli Müdürü Tolga Bizel, Konyalı sanayicilere üretimde dijital dönüşümün yol haritasını anlattı. Bizel, Mitsubishi Electric’in Sanayi 4.0’a yanıtı olan dijital fabrika konsepti e-F@ctory hakkında da bilgi verdi.

“Üretim kalitesi artarken maliyetler düşmeli”

Türkiye’nin üretim kabiliyetinin sürdürülebilir olması için global düzeyde rekabet edebilmesi gerektiğini hatırlatan Tolga Bizel, “Sanayicilerin dünya kalitesinde üretim yaparak küresel pazarlarda rekabet edebilmeleri ve ihracatta güç kazanmaları için üretim kalitesini artırırken maliyetlerini düşürmeleri gerekiyor. Bu noktada, fabrika otomasyon sektörünü yakından takip edip yeni teknolojilere hızla uyum sağlayabilmek ve gerekli altyapı yatırımlarını yapmak önem kazanıyor” dedi. Geleceğin haberleşme üzerine kurulmasının beklendiğini ifade eden Bizel, bu bağlamda firmaların yüksek hızlı ve kaliteli haberleşme sistemlerini kurmalarının daha da önemli hale geldiğini söyledi. Hammadde ve kaynakların çok daha etkin şekilde yönetilmesinin de bu süreçte firmalara avantaj sağlayacağını belirten Bizel, sözlerine şöyle devam etti; “Yeni dönemde en önemli konulardan biri de sanayicilere sunulan çözümlerin gerçekten Sanayi 4.0 ile uyumlu olup olmadığına dikkat etmeleri diyebiliriz. Türk iş dünyası yöneticilerinin, Sanayi 4.0’ın gerçekten ne olduğu konusunda kapsamlı araştırmalar yaparak, ekiplerini de bu araştırmalar çerçevesinde eğitmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz.”

“Türkiye Sanayi 4.0’ı yakalayabilir”

Sanayi 4.0 evresinde, hızla değişen ve kişiselleşen insan ihtiyaçlarını en hızlı ve verimli şekilde karşılayabilecek üretim bantlarını kurma konusunun sanayinin en önemli gündem maddesi haline geldiğini vurgulayan Bizel, “Bu süreçte, Türkiye’nin de üretim gücünü pekiştirmesi için ileri robot teknolojisi ile donatılmış dijital fabrikalara geçişi önem kazanıyor” dedi. Bu noktada, Mitsubishi Electric’in Türk sanayisine geleceğin dijital fabrikalarını bugünden kurabilme imkanı sunduğunu bildiren Bizel, markanın Sanayi 4.0’a yanıtı olan e-F@ctory konsepti ile ilgili şu açıklamalarda bulundu;

“Mitsubishi Electric olarak Türkiye’nin hızlı bir şekilde Dördüncü Sanayi Devrimi’ni yakalayacağını düşünüyoruz. Biz de yeni endüstri evresinin iddialı oyuncusu olarak Türk sanayisinin, geleceğin fabrika otomasyonuna hazır olması için teknolojik çözümler sunuyoruz. Mitsubishi Electric’in Sanayi 4.0’a yanıtı olan e-F@ctory konsepti; üretimde hızı, kaliteyi ve verimliliği artırırken çok ciddi maliyet tasarrufu sağlayabilecek evrimsel bir adım olarak öne çıkıyor. Üstelik Sanayi 4.0 son yıllarda gündeme taşınmış bir konu olmasına rağmen e-F@ctory yeni bir oluşum değil. Mitsubishi Electric, e-F@ctory konseptini kendi üretim bantlarında 2003 yılından bu yana kullanıyor, bu sayede edindiği tecrübelerini ürünlerine ve müşterilerine yansıtıyor.”

Bilgiye dayalı üretim çağı

Mitsubishi Electric’in güvenilir ve esnek üretim sistemleri kurmaya yönelik entegre konsepti e-F@ctory ile kullanıcıların yüksek hızlı ve bilgiye dayalı üretim hedeflerine ulaşmalarına katkıda bulunduğunu söyleyen Bizel, “Fabrikalarda hızın ve verimliliğin artmasını, süreçlerin anlık olarak izlenebilmesiyle hata paylarının büyük oranda azaltılmasını, üretim maliyetlerinin iyileşmesini ve dolayısıyla iş hacminin büyümesini mümkün hale getiriyoruz. Üretim hattındaki cihazlardan veri toplama yeteneğimiz ile enerji maliyetlerinin azaltılmasına yardımcı olurken, tam entegre otomasyon platformumuzla devreye alma ve kurulum sürelerinin kısalmasını da sağlıyoruz” dedi.

Üretim verilerinin gerçek zamanlı kullanılması önemli

Fabrikalarda dijital dönüşüm için üretim verilerinin gerçek zamanlı kullanımı, analizi ve IT sistemi ile koordinasyonunun oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Bizel, Mitsubishi Electric’in e-F@ctory konsepti içinde yer alan Cube Enterprise Çözüm Platformu’nun fabrikaların dijital dönüşümünün ilk aşaması olduğunu anlattı. Bu platformun, üretim bölümü ve IT sistemi arasında gerekli bilgi işlemeyi sağladığını belirten Bizel, “Verileri çevrimdışı olarak analiz eden platform, üretim alanı verilerini topluyor, etkili bir analiz için işliyor ve analiz sonuçlarını gerçek zamanlı olarak kullanıyor. Bu sayede önleyici bakım maliyetinin düşürülmesine ve yüksek kaliteli üretime imkan tanıyor” dedi.

Cube Enterprise Çözüm Platformu içinde bulunan endüstriyel bilgisayar MELIPC’nin üretim hatlarında genel endüstriyel bilgisayarlarla sağlanamayan gerçek zamanlı kontrolü gerçekleştirebildiğinin altını çizen Bizel, bu endüstriyel bilgisayarın yüksek hızda yüksek hassasiyetli cihaz kontrolü ve bilgi işleme yapabildiğini ifade etti. Böylece fabrikadaki verilerin dışarı çıkarılmadan fabrika içerisinde gerçek zamanlı olarak analiz edilebildiğine ve siber güvenlik tehlikelerinin de büyük ölçüde engellenmiş olduğuna dikkat çeken Bizel, “Gerçek zamanlı uygulanan analiz sayesinde üretim hattında alınması gereken aksiyonlara çok daha hızlı karar verilebiliyor. Bu sistem, her fabrikanın dijital dönüşüm ihtiyacına özel modelleme yapma imkanı da tanıyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları