Türkiye’de Çalışanların %40'ı Yapay Zekanın İnsandan Daha İyi Patron Olabileceğine İnanıyor!


Türkiye’de Çalışanların %40'ı Yapay Zekanın İnsandan Daha İyi Patron Olabileceğine İnanıyor!

Kaspersky'nin "Heyecan, Batıl İnanç ve Büyük Güvensizlik - Küresel Tüketiciler Dijital Dünya ile Nasıl Etkileşim Kuruyor" (Excitement, Superstition and great Insecurity – How global Consumers engage with the Digital World) başlıklı yeni araştırmasının sonuçlarına göre yapay zeka toplumun bir üyesi haline geliyor. Araştırma, günümüzde yapay zekanın insanların yanında başarılı olabileceğini ve güvenilir alanlarda yeni roller üstlenebileceğini ortaya koyuyor. Similarweb istatistiklerine göre, dünyanın en popüler sohbet botlarından biri olan ChatGPT, Kasım 2022'de piyasaya sürüldükten sonraki ilk ayda 153 milyon ziyaretçinin akınına uğradı ve Nisan 2024'te 2 milyar ziyaretle zirveye ulaştı. Yapay zeka alanındaki hızlı gelişmeler ışığında Kaspersky, yapay zekaya duyulan mevcut güveni araştırmak için derinlemesine bir çalışma yürüttü. Çalışma, işyerindeki yönetim pozisyonlarından hayati kararların alınmasında yardımcı olmaya kadar yapay zekaya dair pek çok farklı rolü ele aldı. Araştırmaya göre, Türkiye’deki katılımcıların %40’ı yapay zekanın tarafsızlığı nedeniyle bir insandan daha adil bir patron olabileceğine inanıyor. Yapay zekanın etkin bir rol oynayabileceği bir diğer alan da eğitim olarak öne çıkıyor. Türkiye’deki katılımcıların yarısından fazlası (%62) yakın gelecekte çocukların sanal deneyimler ve Metaverses aracılığıyla eğitileceğini öngörüyor. Katılımcıların yarısı (%50) yapay zekanın şimdiden hayatlarının kaçınılmaz bir parçası haline geldiğine inanırken, %45'i yapay zekanın birçok heyecan verici fırsatı beraberinde getirme ve herkes için geleceği iyileştirme potansiyeli konusunda olumlu bir bakış açısına sahip. Katılımcıların çoğunluğu yapay zekanın yaratıcı alanlarda yeteneklere sahip olduğunu kabul ediyor ve %58’i yapay zekanın güvenilir bir sanat eseri üreticisi olduğuna inanıyor.Yapay Zeka, Türkiye'de günlük yaşamın vazgeçilmezi olma yolunda

Yapay zeka aynı zamanda günlük yaşamda güvenilir bir yol arkadaşı ve asistan olarak da görülüyor. Türkiye’den ankete katılanların dörtte üçünden fazlası (%79) günlük hayatlarını daha verimli bir şekilde yürütmek için yapay zekayı kullanmayı istiyor. Türkiye’den ankete katılanların yarısından fazlası (%57) çevrimiçi sohbet için bir yapay zeka sohbet robotu kullanmaya hazır. %44’ü ise arkadaşlık uygulamasında doğru partneri bulmalarına yardımcı olması için yapay zekaya güvenebileceğini söylüyor. %56'sı, sanal karakterlerin gerçek hayattaki partnerlerin yerini almaya başlaması halinde insan ilişkilerinin yapay zekanın etkisiyle değişeceğine inanıyor. Kaspersky Makine Öğrenimi Teknolojisi Araştırma Grup Müdürü Vladislav Tushkanov, şunları söylüyor: "Yapay zekanın insanlara çeşitli alanlarda yardımcı olan değerli bir araç olarak giderek daha fazla benimsendiğine tanık oluyoruz. Verilerin işlenmesi ve analiz edilmesi gibi geleneksel uygulamaların ötesinde, yapay zekaya romantizm, eğitim ve iş gibi daha ilgi çekici kişisel roller emanet ediliyor. Yapay zeka teknolojileri gelişmeye devam ettikçe, inovasyonu teşvik etme ve insani deneyimleri iyileştirme potansiyelleri daha da belirginleşiyor. Bununla birlikte, bu ilerleme aynı zamanda beklenmedik riskleri ve karmaşık tehditleri de beraberinde getiriyor. Bunlar arasında yapay zeka tavsiyelerine duyulan aşırı güvenden, yapay zeka tarafından üretilen kimlik avı, derin sahtecilik ve kimlik hırsızlığına kadar uzanan geniş bir yelpaze yer alıyor. Bunlar, birden fazla düzeyde ele almamız gereken zorlukları simgeliyor."

Kaspersky, kullanıcılara yapay zeka kaynaklı tehditlere karşı korunmak için şunları öneriyor:

  1. Kötü amaçlı sayfaları tespit ederek ve bunlarla etkileşimi önleyerek yapay zeka ile geliştirilmiş kimlik avına karşı koruma sağlayabilen güvenilir bir siber güvenlik çözümü Böyle bir çözüm, kişisel bilgileri çalmayı amaçlayan sahte e-postaları ve web sitelerini tanımlamaya ve engellemeye yardımcı olacaktır.
  2. Deepfake'lerin yarattığı risklere karşı koymak için, arkadaşlardan, aile üyelerinden veya iş arkadaşlarından geliyor gibi görünse bile veri veya para taleplerine hemen güvenmeyin. Telefon açmak gibi alternatif iletişim yöntemleriyle ilgili kişilere ulaşın ve durumun gerçekliğini teyit edin.
  3. Çevrimiçi bir Gizlilik denetleyicisi kullanmak, yapay zeka destekli kimlik hırsızlığına maruz kalmayı sınırlandırmak amacıyla gizlilik ayarlarını düzenlemek adına çok önemlidir. Bu yaklaşım, çevrimiçi olarak erişilebilen kişisel bilgi miktarını en aza indirerek tehdit aktörlerinin kişisel verileri istismar etmesini daha zor hale getirir.

Kaspersky'nin 'Heyecan, Batıl İnanç ve Büyük Güvensizlik - Küresel Tüketiciler Dijital Dünyayla Nasıl Etkileşim Kuruyor' raporunun tamamına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

 


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları