Blockchain Teknolojisi ile Gayrimenkul İşlemlerinde Dolandırıcılığa ve Sahtekarlığa SON!


 Blockchain Teknolojisi ile Gayrimenkul İşlemlerinde

Dolandırıcılığa  ve Sahtekarlığa SON! 

 

27 yıllık çalışma hayatı boyunca farklı sektörlerde uluslararası birçok şirkette Satış & Pazarlama Müdürü ve Genel Müdür koltuğuna oturan Ayşe Fügen Arda; dünyanın en büyük ilaç firmalarından biri olan Bayer Türk Kimya Sanayi Ltd. Şti ' de İhracat Müdürü ve Satış & Pazarlama Müdürü olarak, Deva Holding’de ise iştiraklerinden birinin Genel Müdürü olarak görev yapmıştır. Yurt Dışı Satış Müdürlüğü süresince 9 Ortadoğu ülkesi sayesinde bu bölgelerin pazar dinamiklerini yakından takip ederken farklı kültürlere adapte olarak yıllarca bu ülkelere satış yaptı. Satış, pazarlama, finans ve yatırım konularında sahip olduğu uzmanlığı emlak sektöründe kullanmaya karar vererek, 2013 yılında “Coldwell Banker Baras” çatısı altında kendi işini kurdu.

 

Emlak sektöründe dünya lideri bir markanın çatısı altında hizmet sunarken Los Angeles, Miami ve Barcelona’da Lüks Konut Satış Uzmanlığı eğitimleri aldı. Özel bir ruha sahip olan, farklı, sıra dışı ve lüks mülklerin doğru pazarlanması gerektiği vizyonunuyla kendi liderliğinde kurduğu ödüllü ekibi ile birlikte 4 yıldır üst üste Türkiye ciro birinciliği pozisyonunu koruyan Ayşe Fügen Arda, “Lüks Konut Uzmanı” olarak sektöre yön vermeye devam ediyor.

 

Ayşe Fügen Arda’ nın bu haftaki yazısı;

Kökeni daha eskiye dayansa da son birkaç yıldır dünyada gündem olmayı başaran dijital para birimi bitcoin ve onun ardında yatan blockchain teknolojisi, şimdiden birçok sektörü etkilemeye başladı. Bitcoinin bu kadar değerli olmasının nedeni dünya üzerinde yalnızca 21 milyon adet olması ve kripto yani şifreli bir altyapıya sahip olması. Blockchain de işte tam olarak burada devreye giriyor. Blockchain en basit anlamda, dijital ortamda yapılan her işlemin dağınık veri şekilde gönderilmesi, yani bir zincir şeklinde dağıtılması anlamına geliyor. Her zincirde onay olması gerekiyor. Bir bilginin binlerce parçaya bölündüğünü ve hepsinin dijital olarak imzalı olduğunu düşünün. Herhangi bir otoriteye bağlı değil, müdahale edilemez ve güvenilir. Oldukça hızlı ve şeffaf. Böylesine büyük bir koruma sistemi, var olan tüm sektörlere uygulanabilir bir gelecek sunuyor. 

Blockchain’in Gayrimenkul Sektörüne Etkileri Neler Olacak?

Türkiye, gayrimenkul sektörü olarak dünya trendlerini yakından takip eden bir ülke. Bu sektörün yeniliklere açık olması, blockchain teknolojisinin zamanla daha anlaşılabilir ve kullanılabilir olması, toplumumuz için büyük bir kolaylık haline gelecek. Elbette dünyada bazı ülkeler blockchain teknolojisini resmi olarak kullanmaya başladı bile. Örneğin İsveç Ulusal Kadastro Birimi, kağıt ve postaya dayalı sistemini blockchain teknolojisiyle yeniledi. Daha da büyük bir atılım olarak İsveç telekomünikasyon şirketi Telia, danışmanlık firması Kairos ile anlaşarak blockchain’i İsveç tapu sistemine adapte edecek. Bu gelişmeler ışığında, gayrimenkul sektörünü ne gibi kolaylıklar beklediğine bir bakalım.

 

1-Çoklu Kayıt Sistemi: Blockchain’in, sektördeki ilk etkilerinden biri verilerin depolanması ve paylaşılabilmesine yönelik. Bir gayrimenkul işleminde oluşabilecek verilerin (müşteri bilgileri, temsilci bilgileri, sözleşmeler, diğer yasala belgeler vs.) ulaşılabilirliği günümüzde çok zor. Bu parçalı yapı belge sahteciliği başta olmak üzere, birçok soruna da açık durumda. Teoride blockchain bu dağınık ve şeffaf olmayan yapının üstesinden gelebilir. Bu teknoloji sayesinde gerçek zamanlı, hızlı, paylaşıma açık ve gayrimenkul danışmanları arasında iş birliği sağlayacak ulusal bir veri tabanı oluşturmak mümkün olabilir.

  1. Mülkiyet kaydı: Sektörde özellikle sıkıntı yaşanan konulardan biri de mülkiyet kaydı sorunu. Yerelden kurtulamayan mülkiyet kayıtlarıyla ilgili online ortama aktarımlarla ilgili de problemler var. Erişim zorlukları da cabası. Bu sorunların çözümü ise blockchain teknolojisinde yatıyor. İlk defa bu teknolojiyi kullanan yerel yönetim ise Amerika’nın Illinois eyaletindeki Cook County oldu. Burada bir gayrimenkul işlemi gerçekleştiğinde normal bir tapu hazırlanıyor ama ek olarak dijital bir “token” da oluşturuluyor. Bu tokenların zaman içerisinde tapu yerine geçmesi bekleniyor. Blockchain içerisinde yer alan tokenların çalınması veya üzerinde değişiklik yapılabilmesi gibi durumlar imkansız. Gelecek zamanda bu tokenlar sayesinde saniyeler içerisinde tapu devir işlemi güvenilir ve şeffaf şekilde yapılabilecek. Aynı zamanda doğal olarak bir merkezi veri tabanı da oluşacak.
  2. İşlem Güvenilirliği: Gayrimenkul alım-satım işlemlerinde güven çok önemlidir ve çoğu zaman bu güven suistimal edilmeye de müsaittir. Blockchain teknolojisinin gayrimenkul alım-satım işlemlerine adapte olmasıyla birlikte, taraflar arası güven problemi yaşanmayacak. Blockchain üzerinde yalnızca tek bir kimliğe sahip olabiliyorsunuz ve tüm finansal veriler karşı tarafla güvenli şekilde paylaşılıyor. Alıcı ve satıcı birlikte olsun veya olmasın, işin mali tarafı blockchain güvencesiyle gerçekleşiyor ve işlemler tamamlanmadan asla süreç serbest bırakılmıyor.

Gelecek zamanlar giderek daha da dijital hale gelecek ama dijital dünyanın sorunları blockchain teknolojisiyle azalacak gözüküyor. Tüm dünyanın gözü önünde yapabileceğiniz işlemler, kolay ulaşılabilen veri tabanları, saniyeler içerisinde hazırlanan sözleşmeler, onaylanan belgeler, ücretsiz para transferleri ve daha birçok güvenli yenilik blockchain içerisinde yatıyor.

 


İlginizi Çekebilecek Yazılar







İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları