Dijitalde Müşterisini Tanımayan Zarar Ediyor


Dijitalde Müşterisini Tanımayan Zarar Ediyor

Thomson Reuters tarafından yapılan araştırmaya göre, şirketler müşterilerini tanımak için yılda 500 milyon dolar harcıyor. E-GÜVEN tarafından sunulan Plum. ile şirketler dijital dünyada müşterilerinin kim olduğunu anlayacak. Dijital kimlik ispatı ile ilgili sorunlar güvenli şekilde çözülecek.

Dijital dönüşümün yaygınlaştığı günümüzde daha fazla insan ve işletme çevrimiçi etkileşime giriyor. Bu etkileşimin merkezinde ise dijital kimlikler mevcut. Bu kimliklerin yasal geçerliliğinin bulunmaması ve kimlik bilgileri doğru bile olsa bilgileri gerçek kimlik sahibinin gönderip göndermediğinin anlaşılmaması büyük bir boşluk oluşturuyor. E-GÜVEN, yeni hizmete sunduğu Plum. çözümüyle kişilerin kimliklerini dijital ortamda ispat etmelerini e-imza ve Blockchain altyapısı ile sağlıyor.

Müşterisini tanımayan zarar ediyor

Küresel çapta yapılan araştırmalar müşteri tanıma süreçlerini sağlıklı bir şekilde yürütemeyen firmaların zarar ettiklerini ortaya koyuyor. Thomson Reuters tarafından yapılan araştırmaya göre, firmalar müşterilerini tanımak için yılda 60 ila 500 milyon dolar arasında bütçe ayırıyor. Kurumlar, müşterilerini tanıma, müşterilerinin finansal güvenliğini sağlama, daha iyi bir müşteri deneyimi ve yasal koruma için çabalarken, bireyler ise çok fazla yerde kimlik beyan etme zorunluluğunun sıkıntısı ile karşı karşıya kalıyor. E-GÜVEN, dijital dünyada kimliklerini yaratan kişilerin gerçek olup olmadığının belirlenmesi, gerektiğinde bu kişilerin kayıtlarının yasal kanıt olarak kullanılabilmesi ihtiyacına cevap vermek amacıyla yeni çözümü Plum.’ı hizmete sundu.

Blockzinciri alt yapısını kullanıyor

Yasal olarak geçerli elektronik sertifikaya sahip, açık anahtar yapısını kullanan farklı güvenlik seviyelerinde doğrulanmış alt kimlikler barındıran Plum., bu temel problemlere çözüm getirmek üzere geliştirildi. Blockchain alt yapısı kullanan Plum., sağladığı güvenliğin yanı sıra bireylere sistem üzerinden veya mobil imzaları ile oluşturdukları dijital kimlikle bütün işlemlerini yapabilme imkânı veriyor.

Bireyler, işletmeler ve devlet kuruluşları kullanabiliyor

Dijital ortamda gerçek olmayan bilgilerle kimlik oluşturmanın çok kolay olduğuna dikkat çeken E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun, Plum. çözümünde Blockzincir üzerinden dijital kimliğin kesin olarak teyit edilebileceği bir teknolojiyi hayata geçirdiklerini söyledi. Orhun, Blockzincir sistemine yeni bir mimari katman olarak e-imza ve e-imzalara ait nitelikli sertifikalardaki kimlik özelliğini eklediklerini anlatarak, şunları söyledi:

“Çıkış noktamız dijital ortamda ürün ve hizmet sunan kurumların, bireylerin gerçek kişi olup olmadıklarını tespit edememeleri. Blockchain teknolojisini 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu'nda tarif edilen e-imza ile entegre ederek bu alanda yenilikçi bir çözümü hayata geçirdik. Plum. ile kimlik beyanı prosedürlerini ortadan kaldırıyoruz. Böylece oluşturulan dijital kimlikler güvenli bir şekilde kanıtlanabiliyor, tanınabiliyor. Böylece müşteri tanıma süreçlerindeki zorlukları ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Bireyler, işletmeler ve devlet kuruluşları bu yenilikçi çözümü kullanabiliyor. Mobil dünyanın gücünü de göz önünde bulundurarak çözümü mobil dünyada da kullanıma açtık. Plum. Android ve iOS işletim sistemlerinde kullanılabiliyor.”

AB ülkelerinde de kullanılacak

Plum. sadece ülkemizde değil, kısa bir süre içerisinde Avrupa Birliği Elektronik İmza Regülasyonu’na (eIDAS) uyumlu olarak AB ülkelerinde de hizmete girecek. Avrupa merkezli bir kuruluş olan Plum. Technologies B.V., tüm Avrupa Birliği ülkelerinde kişilerin kimliklerini dijital ortamda ispat etmelerini sağlayacak.


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları