Endüstri 4.0 Devriminde Geliştirmeniz Gereken 10 Yetenek


Endüstri 4.0 Devriminde Geliştirmeniz Gereken 10 Yetenek

Bundan 5 yıl sonra, günümüz işgücünde önemli görülen yeteneklerin %35'inden fazlası değişecek. Peki buna hazır mısınız?

2020'li yıllara kadar Endüstri 4.0 devrimi hayatımıza gelişmiş robotlar, otonom ulaşım araçları, yapay zeka, makine öğrenimi, gelişmiş materyaller ve biyoteknolojiyi getirmiş olacak ve bu gelişmeler hayatımızın her alanında değişime yol açacağı gibi, çalışma şeklimizi de değiştirecek. Bazı işler yok olacak, bazıları büyüyecek veya dönüşecek, hatta günümüzde var olmayan birçok iş yaygın hale gelecek. Kesin olan şu ki geleceğin mesleklerine ayak uydurabilmemiz için sahip olmamız gereken becerileri de yeniden sıralamamız gerek.

Geliştirmeniz Gereken 10 Yetenek

 

2020'de

 

2015'te

1.

Kompleks Problemlerin Çözümü

1.

Kompleks Problemlerin Çözümü

2.

Eleştirel Düşünme

2.

Uyumlu Çalışma

3.

Yaratıcılık

3.

İnsan Yönetimi

4.

İnsan Yönetimi

4.

Eleştirel Düşünme

5.

Uyumlu Çalışma

5.

Müzakere

6.

Duygusal Zeka

6.

Kalite Kontrol

7.

Muhakeme ve Karar Verme

7.

Hizmet Odaklılık

8.

Hizmet Odaklılık

8.

Muhakeme ve Karar Verme

9.

Müzakere

9.

Aktif Dinleme

10.

Bilişsel Esneklik

10.

Yaratıcılık

Kaynak: Future of Jobs Report, Word Economic Forum

En Çok Hangi Yetenekler Değişecek?

Yaratıcılık, çalışanların ihtiyacı olan en önemli üç yetenekten biri olacak. Yeni teknolojilerin, ürünlerin ve çalışma şekillerinin hızla hayatımıza girmesiyle birlikte çalışanların bu değişimlerden yararlanabilmeleri için daha yaratıcı olmaları gerekiyor.

Robotlar daha hızlı olmamız gereken yerde bize yardımcı olabiliyor ama henüz insanlar kadar yaratıcı değiller(en azından şimdilik).

Kalite kontrol ve müzakere yeteneği 2015’te listenin üst sıralarında olmasına rağmen 2020’de yığınsal verilerin kullanımıyla ve makinelerin bizim yerimize karar vermesiyle birlikte ilk 10'a giremeyecek.

Dünya Ekonomi Forumu tarafından yapılan bir araştırmaya göre 2026'ya kadar yapay zekalı makinelerin, şirketlerin yönetim kurulunun bir parçası olması bekleniyor. Benzer şekilde günümüzde çekirdek beceri olarak kabul edilen aktif dinlemenin de bu listeden tamamen kaybolacağı, listede ilk 10'da karşımıza çıkmayan duygusal zekanın ise herkes tarafından sahip olunması gereken en önemli becerilerden biri olması bekleniyor.

Endüstrideki Karmaşa

Değişimin doğası aslında temelde endüstrinin kendisine dayanıyor. Örneğin, global medya ve eğlence sektöründe son 5 yılda büyük ölçüde değişim gözleniyor. Fakat finans hizmetleri ve yatırım sektörünün henüz köklü bir değişim geçirdiği söylenemez. Bu gibi sektörlerde satış veya üretim benzeri alanlarda çalışanların teknoloji okuryazarlığı gibi yeni beceriler edinmesi gerekiyor.

Bazı gelişmeler ise diğerlerinin önüne geçmiş durumda. Mobil internet ve bulut teknolojilerinin hali hazırda çalışma şeklimizi değiştirdiğini söyleyebiliriz. Yapay zeka, 3D yazıcılar ve gelişmiş materyaller hala kullanımlarının ilk aşamalarında ama hızla ilerlemeleri kaçınılmaz.

Değişim bizi beklemiyor!

Bu yüzden iş liderleri, eğitimciler ve hükümetler becerilerini geliştirme konusunda daha proaktif olmalılar ve her alanda çalışanlara, Endüstri 4.0 devriminden nasıl faydalanacakları konusunda eğitimler vermeliler.

 

Kaynak: WEF


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları