14. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF’19) “Endüstri 4.0 ve Dijital Dönüşüm” Konusu Tartışıldı


14.Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF’19)

“Endüstri 4.0 ve Dijital Dönüşüm” Konusu Tartışıldı

T.C. Cumhurbaşkanlığı, T.C. Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı tarafından her iki yılda bir düzenlenen, geniş çapta katılıma sahip olan Türkiye’nin en büyük savunma sanayii fuarında, HAVELSAN YK Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar’ın moderatörlüğünde, ‘Endüstri 4.0 ve Dijital Dönüşüm’ konulu panel gerçekleştirildi.

Konunun uzmanları tarafından Endüstri 4.0 uygulamaları, dünyada ve Türkiye’de yapay zekâ alanındaki gelişmeler, büyük veri analitiği ve güvenliği, büyük veriden değer elde etme ve veriyi anlamlandırmanın yolları, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik uygulamalarının kullanım alanları ve çözümleri anlatıldı. Tüm bu konuların ortak noktası olan siber güvenlik kavramının ve ülkemiz adına geliştirilmesi gereken yerli ve milli çözümlerin önemine vurgu yapıldı. Dünyadaki örnekleri ile kıyasla üniversitelerde ve savunma sanayii şirketlerinde geliştirilmesi gereken projeler ve çözüm önerilerine değinildi.

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alp ÜSTÜNDAĞ, Endüstri 4.0 uygulamalarını örneklerle detaylı bir şekilde anlatırken, bu uygulamaların dijital dönüşüme etkisine vurgu yaptı. Hız kesmeden kontrolsüz bir şekilde büyüyen ve dijital ortamda hacmi durmadan artan verilerin, değer kazandığı takdirde çok güçlü bir silah olacağına vurgu yapan İTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Altan ÇAKIR büyük veriden değer elde etme yollarına ve veri mahremiyeti konusuna değindi. ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şeyda ERTEKİN, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan ÖZTEMEL ve YTÜ Öğretim Üyesi Dr. Bekir ŞENER tarafından ise Yapay Zekâ ve bununla ilişkili olarak Sanal Gerçeklik Teknolojisi ile Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) kavramları tartışıldı.

Panelde Öne Çıkan Konuları Okuyucularımız İçin Derledik

Teknoloji hızla ilerlerken, bilim-kurgu filmlerinde gördüğümüz sahnelerin yavaş yavaş hayatımıza girdiğine de şahit oluyoruz. Nesnelerin interneti kavramıyla beraber internete bağlı cihaz sayısının 10 milyona ulaştığını gözlemliyoruz. Akıllı telefonlar, tabletler, akıllı televizyonlar derken akıllı saatler, akıllı ev aletleri ve son olarak da sanal gerçeklik denilen bir terim hayatımıza girmiş oldu. Sanal gerçeklik, gerçek dünyaya ait bir ortamın, bilgisayarlar tarafından yaratılmış üç boyutlu bir modeli içinde, kişinin bu model ortamını giydiği özel aygıtlar yardımıyla duygusal olarak algıladığı ve bu yapay dünyayı etkin olarak kontrol edebildiği sistemler olarak tanıtıldı. Sanal gerçekliğin gelecekte pek çok konuda yardımımıza koşabileceği ve özellikle eğitim ve simülasyon alanlarında; öğrencilerin soyut konuları anlamalarının kolaylaşması, asker, pilot, sürücü adayı gibi kişilerin işlerini öğrenme konusunda sanal gerçeklik uygulamalarının pek çok yararı olacağı belirtildi. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik kavramlarında arasındaki ilişkiye ve birbirinden bağımsız düşünülemeyeceğine vurgu yapıldı.

Bununla beraber, adından da anlaşılacağı üzere insan eli değmiş olarak uygulanan robotlar ve makinelere yüklenmiş sayısal bir akıl örneği olan Yapay Zekâ, akıllı üstleniciler için müthiş bir ulaşım olan bilgisayar bilimi olarak tarif edildi. İnsan gibi düşünen ve insan gibi hareket eden robotik sistemlerin güvenliğinin sağlanması ve insan hayatına dokunan kısımlarda inisiyatif alıp alamayacağı ise akıllarda soru işareti bırakıyor.

Teknolojinin ilerlemesi ve internetin gelişmesi ile beraber günümüzde bilginin gücü de ön plana çıkarken bununla beraber internet dünyasındaki birçok olgu ‘Bilgi Çöplüğü’ olarak da ne yazık ki anılmaya başladı. Bu çöplükten anlamlı verilerin de çıkabileceğini düşünen şirketler ve devletler, Ar-Ge çalışmalarını bu anlamda yürüterek Big Data olarak isimlendirdiğimiz büyük veri alanlarında projelere ve yatırımlara imza atıyor.

HAVELSAN YK Başkan Vekili E: Tuğg. Mustafa Şenol

Konferansa olan ilgi ve katılım hızla artarken, yarın 10.30’da HAVELSAN YK Başkan Vekili E: Tuğg. Mustafa Şenol tarafından yapılacak olan “Siber Güvenlik: Siber Savaş ve Caydırıcılık” konulu sunum ve moderatörlüğünü CyberMag Dergisi Editörü ve Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu’nun üstlendiği “Siber Güvenlik Savunma ve Ötesi” konulu panel merakla bekleniyor.

HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, STM Genel Müdürü Murat İkinci, ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Bayram Gençcan ve SSB Siber Güvenlik Grup Müdürü Mustafa Özçelik’in konuşmacı olacağı bu panelden öne çıkan başlıkları ve değinilen konuları Cybermag Dergisi okurlarına aktarmaya devam edeceğiz…

 


İlginizi Çekebilecek Yazılar






İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları