Bosch’un Sanayi 4.0 İle Milyar Değerinde Satış Başarısı!


Bosch’un Sanayi 4.0 İle Milyar Değerinde Satış  Başarısı!

Geleceğin fabrikası gerçeğe dönüşüyor

 Büyüme: Bosch, üretim ve lojistiğe yönelik ağa bağlı sistemlerle yıllık bir mil-yar Euro değerinde satış yapmayı planlıyor.

 Verimlilik: Sanayi 4.0 ile sonuç alınıyor. Bosch Yönetim Kurulu Üyesi Rolf Na-jork, “Sanayi 4.0 başarılı oluyor. Dijital ve ağa bağlı çözümler, fabrikaları da-ha etkili, daha esnek ve daha üretken hale getiriyor.” dedi.

 Teknoloji: Bosch, Hannover Messe’de bir otonom taşıma sistemini, yapay zekânın kullanıldığı görsel hata tespitini ve 5G özellikli 3D yazıcıyı sergiliyor.

 Ortaklık: Bosch için önemli bir pazar teşkil eden İsveç, Hannover Messe’nin bu yılki ortak ülkesi

Almanya- Son 4 yılda Bosch Sanayi 4.0 uygulamaları ile 1.5 milyar Avro değerinde satış gerçekleştirdi ve 2022 yılı itibarıyla yıllık 1 milyar Avro’nun üzerinde satış hedefliyor. Şirket geleceğin fabrikasını Hannover Messe’de sergiliyor: Otonom taşıma araçları parça-ları dijital çalışma alanlarına taşıyor, robotik çözümler çalışanlara üretimde destek oluyor ve kalite kontrolü ise yapay zekanın yardımıyla gerçekleşiyor. 5G sayesinde, makineler ve sistemler arasındaki iletişim sorunsuz ve neredeyse gerçek zamanlı olarak yürütülü-yor. Bosch vizyonu gerçeğe dönüştürüyor.

Sanayi 4.0, rekabet gücünü artırıyor

Bosch Sanayi 4.0’ın potansiyelini çok erken fark etti: Lojistik ve üretimi bağlamaya 2012 yılında başladı. Bu strateji rekabeti artırıyor ve Bosch’un Sanayi Teknolojileri iş sektöründeki büyümesini kuvvetlendiriyor. Ön rakamlara göre büyüme yüzde 8.9 ora-nında gerçekleşti. Satış 7.4 milyar Avro’ya yükseldi. Sanayi Teknolojileri iş kolu sağlam bir büyüme kaydediyor. Ön rakamlara göre bu iş kolu, geçtiğimiz yıl yüzde 8,9 oranında büyüdü. Kur etkisinden arındırılmasının ardından bu büyüme yüzde 11 olarak ölçüldü. Satışlar 7,4 milyar Euro'ya çıktı. Bosch Yönetim Kurulu Üyesi Rolf Najork, “Sanayi 4.0 başarılı oluyor. Dijital ve ağa bağlı çözümler, fabrikaları daha verimli, daha esnek ve da-ha üretken hale getiriyor” dedi. Bosch projeleri bunu doğruluyor. Örneğin, Bosch’un Almanya’nın güneyinde Blaichach’ta bulunan fabrikası, tesisleri genişletmeden ve şirket alımı yapılmadan son 6 yıllık dönemde ABS ve ESP hacimlerini yüzde 200 artıran mo-dern üretim teknolojilerini kullanmaya başladı.

Bosch, otonom taşıma sistemleri ile iç lojistik pazarına giriş yapıyor

Malzemeler üretim hattına doğru zamanda ve doğru miktarda ulaşmazsa yüksek seviyede otonom üretimin anlamı nedir? Najork, “Geleceğin fabrikası fikrini mantıksal sonuca ge-tirdiğinizde, üretimin ve lojistiğin tek bir öğe olarak düşünülmeye başladığını görüyor-sunuz. Bu, Sanayi 4.0’un uygulamada başarılı olmasının tek yoludur” dedi.

Bosch Rexroth, Hannover Messe’de ActiveShuttle ürününü sergiliyor. Bu otonom taşı-ma aracı, malzemeleri depodan alarak üretim hattında tam olarak bulunmaları gereken noktaya taşıyor. Bir entegre hub platformu, otonom yüklemeyi ve boşaltmayı kolaylaştı-rıyor, böylece işçilerin tek bir parmağını bile oynatmasına gerek kalmıyor. Lazer tarayıcı-lar ile donatılan ActiveShuttle kendi güzergâhını bulabiliyor, diğer araçları ve insanları algılayabiliyor ve aynı zamanda öğrenebiliyor. Taşıma sistemi, tesisle ilgili kendi harita-sını oluşturuyor ve sürekli olarak bu haritayı güncelliyor.

Yazılım, Sanayi 4.0’ın temelini oluşturuyor

Geleceğin fabrikasının başarılı olmasında üç temel direği çalışanlar, makineler ve veriler oluşturuyor. Ancak bu unsurların birlikte uyum içerisinde çalışmalarını sağlamak için akıllı yazılımlara ihtiyaçları var. Bosch Ağa Bağlı Endüstri iş birimini yöneten Dr. Stefan Aßmann, “Sanayi 4.0’ın yazılımdan ayrı düşünülmesi mümkün değildir. Bosch Ağa Bağ-lı Endüstri iş birimimizle, Sanayi 4.0 alanındaki lider konumumuzu daha da geliştiriyo-ruz, yazılım ve servis uzmanlığımızı Nexeed adı altında bir araya getiriyoruz” diye ko-nuştu.

Bu birim, şirketin müşterilerinin nakliye işlemlerini takip etmesine, ürünleri hızlı ve ve-rimli bir şekilde üretmesine ve bu ürünleri güvenli, emniyetli ve zamanında teslim etme-sine yardımcı oluyor. Bir örnek vermek gerekirse, Nexeed Track and Trace kullanıldı-ğında yükün kendisi konum, sıcaklık ve titreşim bilgilerini iletiyor. Bu, lojistik uzmanla-rının yükün durumunu her an takip edebileceği ve ürünlerin zamanında varıp varmaya-cağını belirleyebileceği anlamına geliyor.

Yapay zekâ, geleceğin önemli bir teknolojisi

Yapay zekânın yardımıyla makineler, nasıl akıllı olunacağını ve nasıl tahminde buluna-cağını öğrenebiliyor. Makinelerin insanları zaman alıcı, yorucu işlerden kurtarması bü-yük bir potansiyel doğuruyor. Najork, “Bosch, yapay zekayı ana teknolojilerden biri ola-rak görüyor. Hedefimiz, 2025 yılı itibarıyla tüm Bosch ürünlerinin yapay zekâyla dona-tılması veya yapay zekanın ürünlerin geliştirilmesinde ve üretiminde bir rol oynaması-dır.” derken, Bosch bu hedefi başarabilmek için güvenli, sağlam ve açıklanabilir yapay zekaya odaklanıyor.

Bosch, Hannover Messe’de görsel kalite kontrolüne yönelik yapay zekâ tabanlı bir sis-tem olan ViPAS’ı sergileyecek. Bir tutucu kol, en son kamera teknolojisi ve akıllı yazı-lımlarla donatılan sistemin kullanılması kolay ve rahat. Nuremberg’deki Bosch fabrika-sında gerçekleştirilen bir pilot projede ViPAS, yüzde 99,9’luk başarı oranı ile 12.000 test prosedürünü tamamladı. Bu, ViPAS’ın neredeyse mükemmel bir doğrulukla parçaları ‘uygun’ veya ‘uygun değil’ şeklinde ayırdığı anlamına geliyor. Bir sonraki aşama ise teknolojiyi çeşitli fabrikalarda kullanıma hazır hale getirmek üzere ViPAS’ı şirket içeri-sinde daha fazla geliştirmek olacak.

5G, Sanayi 4.0’ı hızlandırıyor

Yeni 5G mobil iletişim standardı, birçok Sanayi 4.0 uygulamasında önemli bir role sa-hip. 5G, verileri önceki standarda göre 100 kata kadar daha hızlı iletiyor. Güvenilirlik ar-tarken, veri aktarımındaki gecikmeler ise en aza iniyor. Bosch 5G Ağa Bağlı Endüstriler ve Otomasyon Birliği (5G-ACIA) Araştırmacısı ve Başkanı Andreas Müller, “5G, gelece-ğin fabrikasında merkezi sinir sistemi olacak” öngörüsünde bulunuyor.

Bosch, endüstrinin gelecekteki ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yeni mobil standardı en başından itibaren şekillendirmek üzere, 2018 yılında kurulan organizasyona başkanlık ediyor. Girişim, bugüne kadar dünyanın dört bir yanından 40’ın üzerinde şirketi ve araş-tırma kurumunu bir araya getirdi. Bosch, bu yıl sona ermeden önce 5G’yi kendi fabrika-larında test etmeyi planlıyor.

Öte yandan Bosch, Hannover Messe’de iş ortakları Nokia, Qualcomm ve BigRep ile bir-likte yeni standardın avantajlarını sergileyecek. Şirketler, bunu yapmak için ilk kez 5G’nin yardımıyla bir 3D yazıcıya bağlanabilirlik özelliği getiriyor. Bu, normalde maki-neye entegre edilmiş olabilecek kontrol öğelerinden bazılarını çıkartarak bunların bir ye-rel üretim bulutundan kullanılmasını mümkün hale getirecek. Bu özelliğe sahip makine-ler daha küçük, daha ucuz ve bakımları da daha kolay olacak.

İsveç, Bosch’un stratejik açıdan önemli bir iş ortağı

Bu yıl Hannover Messe ortak ülkesi olan İsveç, Bosch için önemli pazarlar arasında bu-lunuyor. İsveç’te 1904 yılından beri varlığını sürdüren şirket, bu ülkedeki 9 lokasyonda 1.600’ün üzerinde çalışana sahip ve 2018 yılında İsveç’te yaklaşık 1,1 milyar Euro’luk satış yaptı. Bosch, burada da kalite ve hizmeti iyileştirmek üzere ağa bağlı çözümlere odaklanıyor. Örneğin, İsveç’in doğusunda Mellansel’de bulunan Bosch Rexroth fabrika-sı, Hägglunds marka yüksek performanslı hidrolik sistemlerle sensörleri ve bulut tabanlı uygulamaları birbirine bağlıyor ve makine öğrenmesi yöntemleri kullanıyor. Bu da sürüş sistemlerinin verimliliğini ve hazır bulunurluğunı arttırıyor. İsveç’in en kuzeyinde yer alan Kiruna şehrindeki demir cevheri madeninde faaliyet gösteren LKAB şirketi, Bosch’un Sanayi 4.0 çözümünü uygulamaya sokan müşteriler arasındayer alıyor.


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları