Sanayiden Sonra Yerli Yazılım Kaplanları Geliyor !


Sanayiden Sonra Yerli Yazılım Kaplanları Geliyor!

 

Türkiye’de yerli yazılım sektörünü geliştirmek için başta kamu olmak üzere, sağlık, finans, perakende ve üretim sektörlerine odaklandıklarını belirten Microsoft Türkiye’nin hedefi, milyar dolarlık yerli yazılım şirketi yaratmak ve 2022 yılında 405 milyon dolara ulaşması beklenen yerli yazılım pazarının arkasındaki güç olmak.

Bu yıl Türkiye’deki 25’inci yılını kutlayan Microsoft Türkiye, yerli girişimcileri, yenilikçi teknolojisi, global deneyimi ve bilgi birikimiyle desteklemeye devam ediyor. Bugüne kadar 2000’in üzerinde start-up’a çözüm ortaklığı sağlayan Microsoft Türkiye, başta kamu olmak üzere eğitim ve yeni medya alanında global başarılara imza atan ve uluslararası arenada adından söz ettiren girişimcileri Ankara’da düzenlediği bir basın toplantısında tanıttı.  

Microsoft Türkiye Kamu Sektörü ve Kamu Yatırımlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. R. Erdem Erkul ile İş Ortakları, Kanal ve KOBİ Segmentinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tarık Tüzünsü’nün ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, yerli yazılım şirketlerini temsilen Advancity, Evreka ve Motiwe katılarak, geliştirdikleri yazılımları ve sağladıkları faydaları katılımcılarla paylaştılar.    

 

“Made in E-Turkey algısını yaygınlaştıracağız”

Teknolojiye sırtını çeviren ve dönüşmeyen kurumların tarih olduğuna dikkat çeken Microsoft Türkiye Kamu Sektörü ve Kamu Yatırımlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. R. Erdem Erkul, yaptığı açılış konuşmasında “Microsoft olarak, kamu dâhil her sektörden hizmet verdiklerimize, dijitalleşme sürecinde ihtiyaçları doğrultusunda yardımcı oluyoruz ve değişimin hızını arttırıyoruz. Özellikle yapay zekânın kamuda sağladığı kolaylıklar sayesinde daha verimli ve daha güvenli bir yaşam sürebiliyoruz. Yeteneklerimiz artıyor, işlerimizde hızlanıyoruz, daha kesin kararlar veriyoruz ve özellikle halk sağlığı ve emniyet gibi kamusal konularda hızlı ve etkili sonuçlar elde edilmesini sağlıyoruz. Anlık verileri kullanan ve bunlarla öğrenip gelişen yapay zekâ çözümleriyle, belediyeler daha verimli işler sunuyor, vatandaşlar da belediye hizmetlerinden daha çok fayda sağlıyor. Kamuda güvenlik artıyor. Kamu/iş dünyası ilişkisi güçleniyor, altyapı ve sürdürülebilirlik çalışmaları daha kolay ilerliyor, kaynaklar verimli kullanılıyor. Yönetimler güçlü, esnek ve bütçe dostu araçlara kavuşuyor.

Microsoft olarak, şehirlerin akıllı teknolojilerle buluşmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Akıllı şehirler önce vatandaşları sonra şehirlerde sosyoekonomik hayatları dönüştürerek, ekonomik kalkınmayı ve refahı kalkındırıyor. Bu sebeple belediyeler ve yerel yönetimlerle birlikte hayata geçen her akıllı uygulama ile esasında akıllı geleceğimize bir adım atıyoruz. Akıllı şehir teknolojilerine dünya ölçeğinde yatırımların 2023 yılında 27,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2023’te dünyadaki şehirlerin 88’i akıllı şehir olacak. Başkentimiz Ankara dahil akıllı şehir çözümleri sunduğumuz birçok şehrin gerek yerel yönetim uygulamaları gerekse vatandaş odaklı dijitalleşme çalışmaları ile bu listede yer almasını hedefliyoruz. Amacımız başta kamu olmak üzere sağlık, finans, üretim ve perakende gibi kritik sektörler daha fazla yerli yazılım şirketine destek olmak, Türkiye'nin bilgi odaklı ekonomisini ateşlemek ve yurtdışında Made in E-Turkey algısını yaygınlaştırmak.”

“Anadolu kaplanlarından yazılım devleri çıkarmak istiyoruz”

Microsoft Türkiye Kanal ve KOBİ Segmentinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tarık Tüzünsü ise, Türkiye’de doğmuş ve büyümüş şirketlerin arkasındaki güçlü rüzgâr olmak istediklerini belirterek, “Bilgi teknolojileri pazarının bileşenlerine bakıldığında yazılımın oranı ve geliri her yıl artıyor. Ancak dünya ortalamasına baktığımızda Türkiye’nin daha gidecek yolu olduğunu görüyoruz. Dünya Bankası’nın verilerine göre, Türkiye 2,75 milyon dolarlık yazılım hizmeti ihracatı yaparken Güney Kore’de bu rakam 28,86, Estonya’da ise 29,87 milyon dolar. Türkiye’nin hak ettiği noktaya gelmesi ve yazılım alanında bir dünya gücü olması için yazılım ekosistemini tüm gücümüzle çalışıyor, bugün  2000’in üzerinde girişime destek veriyoruz. Türkiye’de yerli yazılım pazarı 2017 yılında yıllık % 4.7 artışla 315.85 milyon $ 'a ulaştı. 2022 yılında 405 milyon dolara çıkmasını bekliyoruz. Anadolu kaplanlarından yazılım devleri çıkarmak istiyoruz” dedi.

 

Yerli yazılımda gurur tablosu: Advancity, Evreka ve Motiwe

Advancity, Microsoft Azure bulut teknolojisi üzerinden uzaktan eğitim yönetim çözümleri sunuyor. Bu girişim, eğitim sistemine önemli bir kolaylık sağlayarak sınavların kurumlar üzerinde yarattığı karmaşık ve yoğun iş yükünü hafifletiyor. Türkiye’de akademik problemlere yönelik tamamen yerli yazılımlar sunan ve kendi alanında Yerli Malı Belgesi alan ilk firma olan Advancity, yılın Microsoft eğitim ISV çözüm ortağı ödülünün de sahibi. Advancity’nin YÖK uyumlu yazılımı ALMS, Türkiye’nin seçkin 60’a yakın yükseköğrenim kurumu olmak üzere 120 kuruluş tarafından kullanılıyor ve 800.000 aktif kullanıcıya sahip.

Ankara menşeili Evreka, aralarında Tuzla, Başakşehir ve Selçuklu olmak üzere 20 belediye ile bugün akıllı atık toplama sistemleri üzerine çalışıyor. Geleneksel çöp toplama sistemleri için geliştirdiği akıllı sensörler aracılığı ile doluluk oranlarını takip edip, Microsoft bulut bilişim teknolojileri üzerinden belediyelere daha az maliyet, daha çevreci ve hızlı çözüm sunan Evreka, bugün bu yazılımı 8 ülkeye ihraç ediyor. Çöp kamyonlarının trafiğini yöneten, zaman ve yakıt kazancı sağlayan yazılım sayesinde Evreka bugün belediyelerin atıp toplama sistemlerinde %55 tasarruf elde etmesini sağlıyor.

Yeni nesil video çözümleri geliştiren Motiwe ise Microsoft Azure bulut hizmeti üzerinde kendi yazılımlarını geliştirdi. Videoları denetleyen yapay zekâ yazılımlarıyla, bir şirketin adının geçtiği ses, metin ve yazılar anında tespit edebiliyor. Yüz tanıma teknolojisiyle, örneğin güvenlik kameralarında kişiler ya da belirtilen nesneler kriterlere göre aranabiliyor. Hatta videolardaki insanların duygu durumları bile belirlenebiliyor, bir konferansı izleyenlerin keyif alıp almadıklarını tespit edilebiliyor. Motiwe’nin müşterileri arasında Diyanet Vakfı’ndan İstanbul Üniversitesi ve bankalara kadar çeşitli kurumlar bulunuyor ve şirket, Microsoft’un dünya çapında geniş müşteri ağından faydalanıyor.

 


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları