Siber Güvenlik Planının 5 Püf Noktası


Siber Güvenlik Planının 5 Püf Noktası

Siber güvenlik nedir ve ipuçları
Siber güvenlik yatırımlarından ve etkili siber güvenlik çözümlerinden daha önceki yazılarımızda da bahsetmiştik. Bu kez siber güvenlik planı oluştururken göz önünde bulundurmanız gereken 5 önemli noktaya değinmek istedik;

Siber Güvenlik Nedir?
‘’Siber güvenlik’’ terimi; bir bilgisayar veya bilgisayar sistemini yetkisi olmayan erişim ve saldırılara karşı korumak için alınan önlemlerdir. Peki, o zaman işletmelerin kendilerini korumak için teknolojilere, süreçlere ve pratiklere sahip olması kritik değil midir? Tabii ki, öyledir. 

Eğer işletmenizin bir siber güvenlik planı yaratmaya ihtiyacı varsa önemli bir göreviniz var demektir. Müşteri verilerini, uygulamaları, ağları ve işletme itibarını yerle bir etmek isteyen hacker veya rakiplerden korumak için bir plan yaratmanız gerekiyor. Korumak için çok şey olmasına rağmen planlama sürecinin bu kadar karmaşık olmasına gerek yok. Sadece iyi düşünülmeli ve kurgulanmalı.

Öncelikleri Belirle ve Prensipleri Takip Et
siber güvenlik ve firewall

Bir siber güvenlik planı başlatmak için belirlediğiniz amaçlar işletmenizin en çok bağlı olduğu kaynakları korumaya odaklanmalı. Şirketinize tehditleri engelleyebilecek, tespit edebilecek ve onlara cevap verebilecek araçları sağlamak istersiniz. Bu araçlar, verilerin bazen şehir ve ülkeler arasında geçiş yaptığı detaylı iş akışları, ağlar, uygulamalar, veri tabanları ve sunucuları aracılığıyla hareket ettiği ortamda çalışmak zorundadır. Aynı zamanda, bu araçlar söz konusu veri yönetimi olduğunda aşağıdaki prensipleri garantiye almalıdır:

  • Uygunluk: Verilerinizin ihtiyaç duyanlar tarafından diledikleri zamanda erişilebilir olması gerekiyor. 
  • Güvenilirlik: Verilerinizin güvenilir ve onaysız erişimlerden ve sabotajlardan arınmış olması gerekiyor. 
  • Gizlilik: Verileriniz her zaman gizli kalmalı ve zarar vermek isteyenler tarafından erişilememeli. 

İlk Adımlar İçin 5 Püf Nokta 

  1. Takımınızı yaratın ve organize edin: Doğru uzmanları seçin ve işletmenizin her bölümünden bir temsilcinin takımda olduğundan emin olun. Net bir şekilde tanımlanmış amaçları ve hedefleri belirleyin ve daha sonra bunlara destek olmak için politikalar, denetimler ve eğitim programları düzenleyin. 
  2. Mevcut donanım, uygulama ve veri tabanlarının envanteri: Bütün varlıkları belgeleyin. Olduğunu bilmediğiniz bir şeyi yönetemezsiniz. 
  3. Riskleri ve tehditleri öncelik sırasına göre dizin: Dahili ve harici kaynaklara bakarak bir sızıntıya sebep olabilecek olan tehdit ve risklerin detaylı bir listesini çıkarın.  
  4. Detaylı kurtarma planları yaratın:  Olağanüstü durum gerçekleştiğinde şirketinizin bu durumdan en iyi şekilde kurtulabilmesi için durum sırasında ve sonrasında yapılabilecek eylemlerin planını çıkarın ve eğer olursa senaryoları üzerine çalışın. 
  5. Düzenli kontrol ve denetimler yaratın: Çalışanlarınıza kendilerinin sizin altyapı ve işletme verisini güvence altına almakta kritik bir rol oynadıklarını vurgulayın ve onlara sorumlu bir şekilde nasıl davranılacağını öğretin. Riskleri sadece azaltmak değil fakat onları yok etmek için kontroller yaratın, testler düzenleyin ve prosedürleri belgeleyin.  

İster ‘’binlerce kilometrelik bir yolculuk tek bir adımla başlar’’ deyin, ister ‘’hiçbir şey başlanmamış bir görevden daha yorucu değildir’’ deyin, mesaj aynı. Altyapınızı güçlendirmek ve bilgisayar korsanlarından gücü geri almak için bu temel püf noktalarıyla işe koyulun.

Kaynakça: https://www.karel.com.tr/blog/siber-guvenlik-planinin-5-puf-noktasi


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları