VERİTAS'TAN INFORMATION STUDIO TEKNOLOJİSİ!


Gizem SAYALAN, Platin Bilişim Systems Engineer

VERİTAS'TAN INFORMATION STUDIO TEKNOLOJİSİ!

Veri Sınıflandırma- Neden Verileri Sınıflandırırız?

Bugün birçok kurum hem farklı bir depolama altyapısı hem de çoklu bulut mimarisi ile uğraşmaktadır. Gittikçe artan miktarda yapılandırılmamış veri, gelişen uyumluluk düzenlemelerinin karmaşıklığı ile birleştiğinde, bunu göz korkutucu ve zaman alıcı bir girişim haline getirmektedir. Düzenlemelere uymamak, olumsuz baskıları çekmenin ve müşteri güvenini kaybetme riskini almanın yanı sıra ciddi finansal etkilere sahip olabilir.

Bu zorluğun üstesinden gelmek için, bir kurumun veri altyapısı içinde ne tür bir bilginin bulunduğuyla ilgili bilgileri bulup filtreleyebilmek çok önemlidir. Bu bilgi, yöneticilerin doğru bilgilerin uygun şekilde güvence altına alınmasını ve gerektiğinde erişilebilir olmasını sağlamak ve gerekli düzeltmeleri yapmak için bilgilendirilmiş önlem almalarına yardımcı olur.

Belirli kriterlere göre verileri tanımlamak ve kategorilere ayırmak, proaktif olarak riski hafifletirken, değeri ortaya çıkarmanın ilk adımıdır. Veriler doğru yerde olduğunda her şey daha verimli hale gelir.

Günümüzün değişen ortamındaki veri zorluklarını tanıyan birçok kuruluş, bu endişelerin giderilmesine yardımcı olacak kapsamlı bir dijital bilgi çözümü arıyor. Güncel çözümlerin çoğu ihtiyaç duyulan birleşik dijital bilgi yönetimi özelliklerini sunmasa da, İnformation Studio, kurumlara gereksiz yere tutulan verileri ortadan kaldırma, veri gizliliği riskini azaltma ve değerli işle ilgili kritik bilgileri kullanma konusunda güven veren veriler hakkında net bir görüş sağlar.

Veri Sınıflandırıması Neden Yapılmalıdır?

  • Veriler uygun şekilde korunuyor mu?
  • Hangi bilgileri silebilir veya silmeliyim?
  • Veri gizliliği taleplerine yeterince hızlı cevap verebilir miyim?
  • Çeşitli veri düzenlemeleriyle uyumlu muyum?

Gibi sorulara cevap bulmak için veri sınıflandırılması yapılmalıdır.

Veritas ile Veri Sınıflandırma Çok Kolay!

Veritas Information Studio, kurumların veri ile ilgili zorluklarını aşmalarına yardımcı olan kapsamlı bir akıllı veri platformudur. Yerinde dağıtılan sanal bir cihaz olan Information Studio, veri kaybı, risk ve değer alanlarını belirlemek için net bir görünürlük, hedefli analiz ve veriler hakkında bilgilendirilmiş eylem sunar. Verileri düzenleme ve bilgi alma yetkisi ile birlikte, kuruluşlar güvenlik endişelerini, yeni düzenlemeleri ve sürekli veri büyümesini ele alarak, sonuçta verilerinin kontrolünü yeniden kazanmak için güvenle hazırlanabilirler.

Bilgi Stüdyosu, meta veri indeksleme ve dosyalardaki verileri sınıflandırma seçeneği sunan sanal bir cihazdır.

Nasıl çalışır? :

İnformation Studio İndeksleme ve Sınıflandırma Adımları;

  1. Bağlı olduğu veri kaynaklarından dosyaları okur.
  2. Oluşturma zamanı, en son erişilen zaman, değiştirme zamanı, dosya boyutu, türü, sahip ve dosya yolu hakkında bilgiler dahil olmak üzere meta verileri yakalar.
  3. Sınıflandırmanın dosya üzerinde çalışıp çalışmayacağını belirlemek için bu meta veri bilgileri kullanır. Sınıflandırma içeriğin içindeki metni çıkarır ve bu bilgileri, etkin sınıflandırma ilkeleri içindeki koşullarla eşleşmeleri aramak için kullanır. Bulduğu herhangi bir eşleşme, uygun sınıflandırma etiket (ler) ini dosya için ek meta veri olarak ekleyecektir.
  4. Tüm bu meta verileri bir iç veritabanında endeksler ve saklar.
  5. Bulunan veriler hakkında, Bilgi Stüdyosu Kullanıcı Arayüzüne entegre edilmiş görünümleri kullanarak bilgi sunar.
  6. Zamanında filtrelenmiş sonuçların bir özetini CSV dosyası olarak kaydedebilir ve indirebilir.Ayrıca filtrelenmiş sonuçların ayrıntılı bir kopyasını, dosya adları ve yollar da dahil olmak üzere özelleştirilmiş bir programa elle veya otomatik olarak verebilir. Uygulamalar bu bilgileri politika temelli eylemleri çizelgelemek, raporlamak ve otomatikleştirmek için kullanabilir.

Meta Veri Endeksleme ve Bilgi Sınıflandırmanın avantajları;

  • Veri Bulma — Bir kurumun veri altyapısında yer alan her türlü bilgi vardır. Uyum yoluna başlarken, önemli bilgilerin nerede olduğunu bulabilmek gerekir. Veritas, dosya yaşı, dosya türü ve dosya konumu gibi ortak dosya meta verileri bilgilerini toplar. Bilgi Sınıflandırıcı ile, dosyalarınız içindeki geleneksel olarak tespit edilmesi daha zor olan bilgileri tanımlayarak daha zengin veriler sağlayabilir.
  • Veri Filtreleme — Bir kurumun alt yapısında yer alan bilgilerin türünü bulduktan sonra, belirli kriterleri karşılayan içerik için filtreleme yapabilmek önemlidir. Tüm meta veriler (sınıflandırma etiketleri dahil) bir veritabanında depolandığından ve dizine eklendiğinden arama hızlı ve kolaydır.
  • Veri Yasası —Hangi bilgilerin önemli olduğunu belirlerken, kurumların çeşitli gizlilik ve mevzuat gereklilikleri hakkındaki ayrıntıları anlamaları gerekir. Bunların her biri, hangi bilgilerin uygulanabilir olduğunu belirleyen kendine özgü karmaşık koşullara sahiptir. Bu süreci kolaylaştırmak için, Bilgi Sınıflandırıcısı, ortak veri gizliliği ve yasal uyumluluk ilkelerini tanımlamaya yardımcı olmak için 700'den fazla önceden yapılandırılmış veri sınıflandırma modeli ve 110'dan fazla politika içerir. Veritas, yeni ve değişen uyumluluk düzenlemelerini desteklemek için bu kalıpları ve politikaları düzenli olarak ekler ve günceller.

Aşağıda düzenleme türüne göre gruplandırılmış bu önceden yapılandırılmış politikaların örnekleri verilmiştir:

Information Studio…..

Veri Görüntüleme

**Kurumun en güçlü ve potansiyel olarak en riskli varlıklarından biri olarak, organize edilemediği sürece veriler kullanılamaz. Bilgi Stüdyosu ile, kullanıcılar veri kaynaklarını bulut üzerinden ve kurum içi ile Veritas NetBackupTM gibi temel teknolojiler arasında kolayca birleştirebilir ve verilerinin toplu bir koleksiyonunu tek bir yerde görüntüleyebilir. Information Studio’nun gösterge panosu, tüm kullanıcıların coğrafi olarak yönlendirilmesini sağlayarak herhangi bir kullanıcının belirli bir yere, dosya sunucusuna, paylaşmaya, kullanıcıya, sınıflandırma etiketine veya mevcut filtrelerin herhangi bir kombinasyonuna dalmasına izin verir.

Veri Gizliliği ve Uyumluluğu

Bilgi Stüdyosu, tür, erişim ve yaş gibi veri özelliklerinin yanı sıra benzersiz sınıflandırma etiketlerinin de kolayca erişilebilir ve anlaşılması kolaydır. Kuruluşlar artan veri gizliliği yasaları ve yasal gerekliliklerle karşı karşıya kaldıkça, Bilgi Stüdyosu, verileri sınıflandırmak için otomatik politikalar oluşturulmasına izin verir. Hassas bilgi bulunduğunda, kurumun uyumluluğunu sürdürmesini sağlamak için bilinçli işlem yapılabilir

Depolama Optimizasyonu

Bilgi Stüdyosu, saklama, depolama katmanlaması ve veri aktarma konusunda veri odaklı kararlar almanız için gerekli bilgileri sağlar. Kuruluşlar buluta veya yeni depolama platformlarına geçiş yapmayı düşündüğünden, Bilgi Stüdyosu, depolama mimarilerini optimize etmeye yardımcı olmak için gereksiz, eski veya önemsiz verileri tanımlar.

Çoğu kuruluş şu anda hangi verilere sahip olduklarını bilmiyor, ancak değerinin olduğuna inandıkları için sonsuza kadar saklayacak. Ancak, tüm bilgileri sonsuza dek saklamak ne ekonomik ne de mimari olarak sürdürülebilir değildir. Bilgi Stüdyosu, kuruluşların veri odaklı depolama mimarisi planları oluşturmalarını sağlayan saklama politikaları, depolama katmanları ve savunulabilir veri konumlarına ilişkin kararlar almayı sağlar. Kuruluşlar veri göçünü göz önünde bulundurmaya başladığında, gereksiz, eski veya önemsiz verileri belirleme yeteneği, depolama mimarilerini optimize etmeye yardımcı olur.

İnformation Studio Ara Yüzü;

Kontrol paneli, hem buluttan hem de kurum içi veri kaynaklarından toplanan verilerle ilgili ayrıntıların özelleştirilebilir bir görünümünü sağlar. Yetkili kullanıcılar görünümü, konum, içerik kaynakları, sahip, dosya türü, boyutlar, uzantılar, sınıflandırma etiketi, kurallar veya kaynaklar gibi mevcut filtrelerin herhangi bir kombinasyonu ile özelleştirebilir.

Information Studio Özellikleri

  • Otomatik sınıflandırma, veri gizliliği uyumluluğunu ve diğer dikey veya ülkeye özgü düzenleyici gereklilikleri ele almak için eski, riskli ve gereksiz verileri tanımlar.
  • Veri sınıflandırması, şu anda gömülü olan değerli verilerin tanımlanmasına yardımcı olur.
  • Sezgisel ve esnek sınıflandırma politikaları, bir kurumun değişen ihtiyaçlarını karşılamak için kolayca özelleştirilebilir.
  • Bulut ve kurum içi veri bağlayıcıları, depolama silolarını parçalamak ve verilerde daha iyi görünürlük elde etmek için kapsamlı bir veri görünümü sunar.
  • Sağlam dosya analizi, atık, risk ve değer alanlarını belirlemek için veri türünü, mülkiyeti, erişimi ve yaşı daha iyi anlamak için meta verileri toplar.

Informatin Studio ile Desteklenen Platformlar:

SONUÇ

Bilgi Sınıflandırıcısı, işletmelerin verilerinde görünürlük kazanmalarına ve atık, risk ve değer alanlarını belirlemelerine yardımcı olur.

Dosya içindeki belirli önemli bilgi türlerini tanımlamayı kolaylaştırır. Bunu, verilerden metin ayıklayarak ve sınıflandırma ilkeleri içindeki koşullarla karşılaştırarak yapar. Bir eşleşme bulursa, uygun sınıflandırma etiketini ekler.

Bilgi Sınıflandırıcısı, yeni ve değişen uyumluluk düzenlemelerini desteklemek için düzenli olarak güncellenen 110'dan fazla önceden yapılandırılmış sınıflandırma politikası içerir. Bu bilgiyi, düzeltilmesi için ele alınacak belirli türdeki bilgileri filtrelemek için kullanır. Kuruluşlar daha sonra, gereksiz verileri ortadan kaldırmak, veri gizliliği riskini azaltmak ve değerli, iş için kritik bilgileri açığa vurmak gibi veriler üzerinde uygun önlem almak için bu hedeflenen listeyi kullanabilir.


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları