Akıllı Üretimle Küresel Rekabetin Yolu Hızlı Haberleşmeden Geçiyor


Akıllı Üretimle Küresel Rekabetin Yolu Hızlı Haberleşmeden Geçiyor

 

Sanayi 4.0 evresinde KOBİ’lerin dijital dönüşüm süreçlerine yol gösterici olmak amacıyla “Akıllı Üretim’le Küresel Rekabet” temasıyla düzenlenen 2. Ankara KOBİ’ler ve Bilişim Kongresi’nde, CLPA (CC-Link Partner Association) Ülke Müdürü Tolga Bizel konuşmacı olarak yer aldı. “Dijital/Sayısal Dönüşümle Güçlenen KOBİ'ler” panelinde konuşma gerçekleştiren Bizel, KOBİ’lerin global dijital üretim zincirine bağlanmaları konusunda gerekli adımların atılmasının yoğun rekabet ortamında Türkiye için olumlu sonuçlar yaratacağını vurguladı. Kişiselleştirilmiş üretim imkanı sunan dijital fabrikalarda endüstriyel haberleşme hızının çok yüksek olması gerektiğini belirten Bizel, verimli fabrika otomasyonu için kontrol ve bilgi amaçlı verileri yüksek hızlı olarak işleyen yeni nesil kontrol ve iletişim teknolojisi CC-Link’e dikkat çekti. CC-Link ile fabrikalardaki robotlar dahil tüm üretim hattının saniyede bir gigabit hızla haberleşebildiğini ifade eden Bizel, geleneksel endüstriyel haberleşme sistemlerinden 10 kata kadar daha hızlı olan bu teknoloji sayesinde Sanayi 4.0’ın gereklerini yerine getirmenin çok daha kolay olacağını vurguladı.

Türkiye’nin bilişim sektöründe en büyük ve köklü sivil toplum kuruluşlarından biri olarak öne çıkan Türkiye Bilişim Derneği tarafından düzenlenen 2. Ankara KOBİ’ler ve Bilişim Kongresi, “Akıllı Üretim’le Küresel Rekabet” temasıyla 25 Ekim tarihinde Sheraton Ankara Hotel & Convention Center’da gerçekleşti. Ankara Sanayi Odası, Ankara Ticaret Odası ve KOSGEB iş birliğiyle hayata geçirilen etkinlikte, imalat ve hizmet sektörlerinden KOBİ’lerin yöneticileri, karar alıcılar, girişimciler ve melek yatırımcılar yer aldı. Sanayi 4.0 evresinde Türkiye'deki KOBİ’lerin dijital dönüşümüne katkı sağlayacak güncel gelişmelere ışık tutulan etkinlikte CLPA (CC-Link Partner Association) Ülke Müdürü Tolga Bizel, “Dijital/Sayısal Dönüşümle Güçlenen KOBİ'ler” konulu panelde konuşmacı olarak yer aldı. Sanayi 4.0’a uyumlu üretimin desteklenmesi konusunda büyük önem taşıyan endüstriyel haberleşme platformu CC-Link (Control&Communication Link) hakkında bilgi aktaran Tolga Bizel, robot teknolojileri konusundaki son gelişmeleri de anlattı.

 

Fabrikalar dijital dönüşümlerini en kısa sürede başlatmalı

Günümüz tüketicilerinin kişiselleşmiş ürün taleplerine cevap verebilmek için fabrikaların en kısa sürede dijital dönüşümlerini başlatmaları gerektiğini söyleyen Tolga Bizel, robotlar dahil üretim hattındaki tüm makine ve sistemlerin birbiriyle çok hızlı bir şekilde haberleşmesinin önemine dikkat çekti. Bu haberleşme süresini milisaniyeler seviyesine indiren CC-Link platformu hakkında bilgi veren Bizel, geleneksel endüstriyel haberleşme sistemlerinden 10 kata kadar daha hızlı olan bu yeni nesil teknoloji sayesinde Sanayi 4.0’ın gereklerini yerine getirmenin çok daha kolay olacağını vurguladı.

 

Sanayi 4.0’a adaptasyon konulu çalışmalara KOBİ’ler de eklenmeli

Türkiye’nin çok güçlü bir üretim kapasitesine sahip olduğunun altını çizen Bizel, “CLPA olarak, uzun yıllardır kamu tarafından desteklenerek bugünkü gelişim seviyesine ulaşan KOBİ yapılanmalarının korunmasının yanı sıra büyük işletmelerin Sanayi 4.0’a adaptasyonu konusunda planlanan çalışmalara KOBİ’lerin de eklenmesi gerektiği görüşündeyiz. Türkiye ekonomisinin itici gücü KOBİ’lerin, gelecekte daha da önem kazanacak küçük, verimli ve dinamik üretim merkezlerine dönüştürülmesi ve global dijital üretim zincirine bağlanmaları konusunda gerekli adımların atılmasının yoğun rekabet ortamında ülkemiz için olumlu sonuçlar yaratacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

 

İletişim verileri güvenilir bir şekilde yönetilmeli

Dünya ekonomisi üzerinde söz sahibi olan güçlerin gelecek vizyonlarına bakıldığında; bilim ve teknolojiye hakim, yeni teknolojiler üretebilen ve bilinçli kullanabilen, teknolojik gelişmeleri toplumsal ve ekonomik faydaya dönüştürme yeteneği kazanmış bir yapının var olduğunu belirten Bizel, dolayısıyla yatırımların da ağırlıklı olarak robotlar, makinalar ve tüm bu sistemler arasında kesintisiz haberleşme sağlayan açık ağlar üzerine olacağını ifade etti. Geleceğin haberleşme üzerine kurulacağı gerçeğinden hareketle Sanayi 4.0'ın gereklerini hayata geçirmek için fabrikalarda robotlar dahil tüm makine ve sistemlerin birbiriyle haberleşmesinin önemini vurgulayan Bizel, şu bilgileri aktardı;

“Sanayi 4.0 sürecindeki en önemli unsurlardan birinin büyük verinin toplanması, paylaşılması ve işlenmesi olduğunu söylemek mümkün. Makinelerin birbiriyle iletişim kurabildiği akıllı fabrikalarda, iletişim verilerinin güvenilir bir şekilde yönetilmesi son derece önemli. Dijital fabrikalarda pek çok veri, çok sayıda cihaz tarafından gerçek zamanlı olarak oluşturularak süreçlerin şeffaf bir şekilde görüntülenmesine olanak sağlıyor. Bu sürecin başarısında bant genişliği büyük önem taşıyor ve bu noktada devreye CC-Link IE giriyor. CC Link uyumlu ürün üreticileri ve CC Link teknolojisi kullanıcılarından oluşan CLPA’nın dünya genelinde yaygınlaştırmaya çalıştığı CC-Link IE, şu anda fiilen en büyük bant genişliğine sahip ve gigabit hızlarında çalışan tek açık endüstriyel ethernet ağı olarak öne çıkıyor. Genel olarak saniyede 100 megabit ile haberleşebilen endüstriyel haberleşme sistemlerinden 10 kata kadar daha hızlı olan CC-Link IE, saniyede bir gigabit ile haberleşme imkanı sunuyor. Dolayısıyla bu teknoloji, şimdi ve gelecekte Sanayi 4.0’ın ihtiyaçlarını karşılaması için büyük potansiyele sahip.”


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları