Küresel 5G Aboneliklerinin 2022'nin Sonunda 1 Milyarı Aşacak Olması Telekomünikasyon Şirketlerine Yeni Fırsatlar Getiriyor


Küresel 5G Aboneliklerinin 2022'nin Sonunda 1 Milyarı Aşacak Olması Telekomünikasyon Şirketlerine Yeni Fırsatlar Getiriyor

“Yeni Ericsson raporuna göre, 5G mobil abonelik sayısı 2022'nin sonunda dünya çapında 1 milyara ulaşacak. Bağımsız 5G ağ servis sağlayıcılarının sayısının bu yıl ikiye katlanması bekleniyor. Bu 5G genişlemesi, yalnızca abonelere değil, telekomünikasyon şirketlerine de özel siber koruma önlemlerine duyulan ihtiyaçla birlikte daha fazla fırsat getiriyor.

KasperskyOS İş Birimi Başkanı Andrey Suvorov şunları söylüyor: “5G, bulut hizmetlerinin kullanımındaki artış ve çeşitli IoT (Nesnelerin İnterneti) altyapılarının benimsenmesiyle birlikte hızla artan üretim ve veri alışverişini beraberinde getiriyor ve daha fazla cihaz daha fazla veri üretiyor. Bu, imalat, nakliye, perakende ve sağlık gibi birçok sektörün yanı sıra daha önce çok dijitalleştirilmemiş diğer endüstrileri etkiliyor. Örneğin, çiftçiler nem ve toprak sıcaklığını ölçmek için cihazlar kullanabilir ve hatta potansiyel olarak tam çiftlik otomasyonunu dahi sağlayabilir. 5G sayesinde kullanım alanı genişleyen IoT, ilgili güvenlik önlemlerini beraberinde getiriyor: IoT güvenlik ağ bağlantıları, altyapı güvenlik değerlendirmeleri gibi siber tehditlere ve yeni siber güvenlik hizmetlerine karşı ayrıcalıklı önemler gerektiriyor. Telekomünikasyon şirketleri ve hizmet sağlayıcıları için bu, müşterilerin 5G özellikli IoT trafiğini taramak için ilgili güvenlik çözümlerini kullanma yolları gibi katma değerli hizmetleri satma adına daha fazla imkanları olacağı anlamına geliyor ve müşterileri bu çözümleri kendilerinin uygulaması zorunluluğundan kurtarıyor. Ele alınması gereken bir başka yeni güvenlik yönü, uzaktan bilgisayara bağlanma hizmetleri oluyor. (Tüm CPU ve RAM'e ihtiyaç duyan görevlerin buluta bağlanarak karşılanması) Bu, uzaktan bağlanılan API'lerin güvenliğinin ve DDoS korumasının ek katma değerli hizmetler haline gelebileceği anlamına geliyor. 

5G, endüstriyel işletmelerde mobil iş gücünü de güçlendiriyor. OT (Operasyonel Teknolojiler) çevresi içindeki özel uygulamalar aracılığıyla ekipman ve sistem yönetimi için mobil cihazların kullanılmasını sağlıyor. Bu cihazların ayrıca yüksek OT güvenlik gereksinimlerini karşılamak için özel korumaya ihtiyacı oluyor. KOBİ'ler ve tüketiciler, daha kolay erişilebilir, ucuz, kullanımı kolay ve güvenli ise 5G'yi daha hızlı benimseyeceklerdir. İlk iki husus açıkça telekomünikasyon şirketlerinin sorumluluğunda oluyor. İkinci ikili ise, daha az belirgin olmakla birlikte, telekomünikasyon şirketleri, kiralık donanım (Mesela 5G Erişim Noktaları/Yönlendiriciler ve IoT uç noktaları, güvenlik ağ bağlantıları ile bir arada gelebilir) ve hizmetler ile birlikte 5G bağlantısı sağlayıp ilkiyle birlikte ilerleyebilirler.

5G'ye geçiş süreci hem kullanıcılar hem de KOBİ'ler tarafından benimsenmesi için mümkün olduğunca zahmetsiz hale getirilmelidir. Ve burada telekomünikasyon şirketleri ve hizmet sağlayıcılar, paket güvenlik çözümleri veya bir SD-WAN teklifiyle birlikte güvenlik hizmetleri ile tamamlanmış "kutuda akıllı ev (smart-home-in-a-box)" gibi yeni iş fırsatlarını değerlendirilebilirler.”


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları