SSB Başkanı Sn. Prof. Dr. İsmail Demir'in Açılış Konuşmaları İle Siber Güvenlik Kümelenmesi Sektör Zirvesi Başladı


SSB Başkanı Sn. Prof. Dr. İsmail Demir'in Açılış Konuşmaları İle Siber Güvenlik Kümelenmesi Sektör Zirvesi Başladı

Dijital Dönüşüm Ofisimizin Değerli Başkanı,

Kıymetli Bakan Yardımcılarımız,

Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi üyesi firmaların değerli yöneticileri

Değerli misafirler,

Kıymetli basın mensupları;

Başkanlığımız himayesinde ülkemiz Siber Güvenlik ekosistemini güçlendirmek için kurduğumuz Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi tarafından her yıl düzenlenen ve Kümelenmemizin Aile Toplantısı olan Sektör Zirvemizi teşrifleriniz için sizlere teşekkür ediyorum.

Teknolojinin en hızlı değişiminin yaşandığı alanların başında gelen “Bilişim Teknolojileri” artık ülkelerin açık veya gizli mücadele alanlarından birine dönmüş durumdadır.

Teknolojinin kullanılması ve yaygınlaşması için ülkeler ciddi yatırımlar yapıyor. Ama teknolojideki hızlı gelişme aynı hızda belki de daha ivmeli bir şekilde güvenlik alanında da bir gelişmeyi tetikliyor.

Bu nedenle bir taraftan hem bilişim sistemlerinin ve hem de klasik bilişim altyapılarımızın da ötesine geçecek şekilde ağ bağlantısı olan her bir cihazın korunması ve bu cihazlar tarafından oluşturulan verilerin güvenliği çok büyük bedeller karşılığında sağlanmak durumunda kalıyor.

Özellikle;

  • Yazılım temelli teknolojilerimizin,
  • Kritik altyapılarımızın,
  • Üretim tesislerimizin,
  • Bankacılık sistemlerimizin,
  • Sağlık sektörümüzün,
  • Enerji sistemlerimizin,
  • Savunma sanayimizin ve
  • Kamu kurumlarımızın büyük verisinin olası tüm siber güvenlik saldırı ve tehditlere karşı dayanıklı hale gelmesi hiç olmadığı kadar elzem bir hale gelmiştir.

Son 2 yıldır yaşamış olduğumuz küresel pandemi ile birlikte uzaktan çalışmanın da yaygınlaşması, bizlere bir kez daha verilerimizin güvenliğini sağlamanın ne kadar önemli olduğunu hatırlatmıştır.

Bunun için en verimli ve hızlı çözümün, yerli siber güvenlik ürünlerin kullanımı ile sağlanabilecek olması en büyük gerçektir.

Savunma Sanayii Başkanlığı olarak siber güvenlik alanında en verimli ve en hızlı mekanizmaları hayata geçirerek ülkemizin olası saldırılarda kendi kendine yeten ve bütün siber güvenlik çözümlerini üretebilen bir ekosisteme sahip olmasını amaçlıyoruz.

Yürüttüğümüz 50’ye yakın siber güvenlik projesi ile hem güvenlik hem de sivil kamu kurumlarımıza ürün ve hizmet sağlamaktayız.

Bu kapsamda, 2018 yılında, ülkemizin siber güvenlik alanında kendine yetebilen bir ülke olması hedefiyle, kamu, özel sektör ve akademi temsilcilerinin de katkılarıyla Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi’ni kurarak, yerli siber güvenlik ekosistemini geliştirmek adına önemli bir adım attık.

Bugün 3,5 yılı geride bırakan Kümelenmemiz,

  • 200’ün üzerinde üye firmayı,
  • Yerli imkanlarla geliştirilmiş 300’ün üzerinde ürünü ve
  • 400’den fazla hizmet ve eğitimi bünyesinde barındıran bir platform haline gelmiştir.

Kümelenmemizin 3,5 yıl boyunca Pazara Erişim, İnovasyon, Yeteneğe Erişim, Etkileşim ve Teknolojik Üstünlük başlıklarında gelişimi sağlamak adına 200’ün üzerinde etkinlik gerçekleştirdiğini gururla ifade etmek isterim.

Temel hedefi firmalarımızı bir araya getirmek ve geliştirmek olan Kümelenmemiz tarafından 2018 yılından itibaren Pazara Erişimi sağlamak adına 71 farklı organizasyon gerçekleştirilmiştir.

Yurt içi ve yurt dışı pazarlarda, firmalarımızı farklı sektörlerdeki alıcılarla bir araya getirmek adına düzenlenen bu organizasyonların en önemli çıktısı, firmalarımızın satışlarını artırmak ve büyümelerini sağlamaktır.

Ülkemizde bir ilk olan ve Kümelenmemiz tarafından hazırlanan Ürün-Hizmet-Eğitim kataloglarımız ile siz değerli firmalarımızın ürünleri, hizmetleri ve eğitimlerini dünyanın dört bir yanında tanıtmak ve ülkemizin ihtiyaçlarının karşılanması noktasında ihtiyaç makamlarına sunmaya devam ediyoruz.

Sektörümüzün en önemli problemlerinden biri olan nitelikli personel ihtiyacına yönelik olarak 2018’de başlatmış olduğumuz Eğitim Programlarında her geçen dün daha fazla sayılara ulaşarak, siber güvenlik uzmanları yetiştirmek için faaliyetlerimize devam ediyoruz.

Siz kıymetli Küme üyesi firmalarımızın gönüllülük esasına dayanarak eğitmen desteği sağladığı eğitimler ile bu güne kadar 94 farklı eğitim programında 264 eğitim verilmiş ve bu eğitimler ile 10.000’in üzerinde kişiye ulaşılmıştır.

Yeteneğe erişim alanında gerçekleştirdiğimiz 15 yarışma ile yeni yeteneklerin keşfedilmesi ve ödüllendirilmesi sağlanmıştır.

Yine Türkiye’de bir ilk olan Siber Lise’nin Başkanlığımızın paydaşı olan Teknopark İstanbul’da kurulmasına öncülük ettik.

Geçtiğimiz Siber Güvenlik Haftası’nı geniş bir katılımla gerçekleştirdik.

Bunların yanında, ekosistemin büyümesi için, her alanda olduğu gibi yeni fikirlere çok büyük ihtiyaç duyuyoruz.

Bu kapsamda yeni fikirlerin ürüne, ürünlerin markaya dönebilmesi adına düzenlediğimiz fikir yarışmaları, hackathonlar, yatırımcı buluşmaları ve hızlandırma programlarıyla hem mevcut firmalarımızı geliştirmek hem de yeni siber güvenlik firmaları ortaya çıkarmak adına çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Başkanlığımız bünyesinde faaliyet veren Teknopark İstanbul’da oluşturduğumuz Siber Güvenlik Kuluçka Merkezinde de siber güvenlik alanındaki startuplara yer vereceğiz.

Bugüne kadar gerçekleştirilen faaliyetler ile ilgili daha detaylı bilgileri zirve boyunca sizlerle paylaşıyor olacağız.

Her geçen gün rekabetçi seviyesi artan yerli siber güvenlik ürünlerimizin kullanım oranlarının artması bize güven vermektedir. Bulunduğumuz coğrafya itibariyle her anlamda güçlü ve kendi kendine yeten bir ülke olmak durumundayız.

Bugün burada siber güvenlik ekosistemine katkı sağlayan siz değerli firma yetkililerimiz ile sektörün geleceğini, yaşadığımız sorunları ve karşılıklı beklentilerimizi beraberce değerlendirmek istiyoruz.

Bu vesile ile siz değerli katılımcılarımızı bir kez daha selamlıyor ve 3. Sektör Zirvemizin hepimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları