Türkiye’nin Teknoloji Odaklı İlk Düşünce Merkezi STM Thinktech Odak Toplantılarının Yirmincisini Düzenledi


Türkiye’nin Teknoloji Odaklı İlk Düşünce Merkezi STM Thinktech, Odak Toplantılarının Yirmincisini Düzenledi

Toplantı, ”Bütünleşik Güvenlik Bağlamında Siber’’ başlığıyla kapalı oturumda gerçekleştirildi. Bu bağlamda siberi tüm boyutlarıyla ele almak üzere farklı sektörlerden, alanında yetkin isimler, STM ThinkTech tarafından bir araya getirildi.

Moderatörlüğünü STM ThinkTech Koordinatörü Emekli Korgeneral Alpaslan Erdoğan’ın üstlendiği “ThinkTech Odak Toplantısı’’, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Siber Güvenlik ve Bilişim Sistemleri Daire BaşkanıMuhammet Sami ULUKAVAK, STM Genel Müdür Yardımcısı Enis Müçteba MEMİŞ,  Sakarya Üniversitesi Kritik Altyapılar Ulusal Test Yatağı Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim ÖZÇELİK, TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Hizmetleri Yöneticisi Abdurrahman Emre ÖZKÖK, TUSAŞ Yazılım Mühendisliği Direktörü Güray YILDIZ, Yapı Kredi Teknoloji Bilgi Sistemleri Güvenlik Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Gökhan YALÇIN, Türk Telekom Siber Güvenlik Direktörü Mahmut KÜÇÜK, Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ceyda CİMİLLİ AKAYDIN, Trendyol Güvenlik Yöneticisi Çağlar ÇAKICI, LpsChain Genel Müdürü Gökhan ÖNAL ve Trend Micro Bölge Müdürü Serbülend ZEREN’in katılımlarıyla gerçekleşti.

”Bütünleşik Güvenlik Bağlamında Siber’’ başlıklı “ThinkTech Odak Toplantısı”nda; siber güvenliğin devletler tarafından yeni bir mücadele alanı olarak görülmeye başlandığı değerlendirildi. Bu noktada günümüzde ülkelerin, kurum ve kuruluşların siber güvenlik zafiyetlerinin çözümü için bütüncül bir yaklaşımın gerekliliği vurgulandı. Siber dünyadan güven içinde faydalanabilmek için toplum farkındalığının ve bilincinin arttırılması yolunda yapılması gerekenler tartışıldı. Toplantıda; bu alanda yaşanan son gelişmeler, alınacak tedbirler, atılabilecek adımlar ve politika önerileri gündeme getirildi.

“Siber alanda tedbir öncesi tehdit unsurunu doğru tanımlamak gerekiyor’’

Toplantıda yer alan SSB Siber Güvenlik ve Bilişim Sistemleri Daire Başkanı Muhammet Sami Ulukavak, çift taraflı/faktörlü doğrulama, veri yedekleme, veri erişimi vb. basit tedbir, uygulama ve politikalarla siber saldırıların önlenebileceğinin altını çizdi. Veri depolama ve yedeklemede iş sürekliliğinin ve gizliliğin önemine dikkat çekti. SSB olarak birçok projede milli ürün kullanımını desteklediklerini belirten Ulukavak, sürdürülebilir güvenliğin önceliklendirilmesinin ve belirli otoriteler tarafından sertifiye edilmesinin gerekliliğini vurguladı. Ulukavak ayrıca, siber alanda tehdit unsurlarının zamanında ve doğru tanımlanmasıyla güvenliğin çok daha üst seviyede sağlanabileceğini belirtti.

’’Ülkemizde bilişim ve siber güvenlik okur-yazarlık kültürü aşılanmalı’’

Operasyonel hazırlık bağlamında enerji, su, petrol, doğalgaz nakil hatları gibi kritik hizmetlerin devamlılığı için altyapıların güvenliğinin ve yedeklenmesinin önemine dikkat çeken STM Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Enis Müçteba Memiş, siber güvenliği yalnızca uzmanların birikimine bırakmamak gerektiğini, siber dünyadan güven içinde faydalanabilmenin bu alanda okur-yazarlık kültürünün aşılanmasıyla gerçekleşebileceğini söyledi.  

“Siber güvenlik, ulusal güvenliğin ayrılmaz bir parçası’’

Sakarya Üniversitesi Kritik Altyapılar Ulusal Test Yatağı Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Özçelik, lisans seviyesinde siber güvenlik ile bilgi güvenliği programlarının açılmasının ve üniversite-özel sektör etkileşimi ile uzun soluklu programlarla insan kaynağı yetiştirilmesinin hedeflerimiz arasında yer almasının öneminden bahsetti. Siber Güvenlik, ulusal güvenliğin ayrılmaz bir parçasıdır diyen Özçelik, ’’siber uzayın karakteristik özellikleri (fiziksel sınır ve zaman) dikkate alınarak güvenlik politikaları oluşturulmalıdır’’ dedi.

’’Siber alanda yaşanabilecek soğuk savaşlar, 2022 yılının gündemi olabilir’’

Odak toplantısında,siberin gelişimine üreticiden çok kullanıcının yön verdiğine dikkat çeken TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Hizmetleri Yöneticisi Abdurrahman Emre Özkök, ’’ IOT, bulut bilişim, sosyal medya platformları, yüz ve göz tanıma sistemlerini aldatıcı yazılımlar, kripto cüzdan ve kripto para alanlarında saldırılar siber alanda bir soğuk savaş ortamı oluşturacak ve bunlar 2022’de tartışılacak konular arasında yer alacak’’ dedi.

’’Bu alanda en zayıf halka son kullanıcı olup eğitim kritiktir’’

Siber alanda emniyet ve güvenliğin sağlanmasında aktif katılımın öneminden bahseden

TUSAŞ Yazılım Mühendisliği Direktörü Güray Yıldız, ’’çok boyutlu siber analizin yapılabileceği ortamlar yaratılmalı, siber atakların simüle edileceği, hasarların öngörülebileceği, en son kullanıcının interaktif yöntemlerle eğitim alacağı laboratuvar koşulları sağlanmalıdır’’ dedi.

’’Siber güvenlikte sektörel risk analizi tabanlı bakış açısı geliştirilmeli’’

Türk Telekom Siber Güvenlik Direktörü Mahmut Küçük, ’’Risk ve tehditleri öngörebildiğimiz kadarıyla sınırlıyız. Teknoloji geliştirici ve üretici ile birlikte çalışarak zafiyetleri tespit edip, çözümler geliştirmek mümkün’’ dedi.

‘’’Gizlilik, erişilebilirlik ve bütünlük özellikleri açısından veri güvenliği sınıflandırması yapılmalı’’

Ülkemizde özel istihbarat verisinin eksik olduğuna dikkat çeken Yapı Kredi Teknoloji Bilgi Sistemleri Güvenlik Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Gökhan Yalçın konuşmasında, sektör bazlı ve ülke genelinde işlenebilir bir platformun kurulması, kamu ve özel sektörün daha yakın olması, ulusal farkındalık ve istihbarat açısından tecrübelerin paylaşılması konusundaki görüşlerini aktardı.

’’Siber saldırılar (hackleme) çeşitli kanallar ile meşrulaştırılıyor’’

Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ceyda CİMİLLİ Akaydın, son kullanıcılara yönelik kamu otoritesi tarafından onaylı, erişilebilir ve anlaşılabilir kaynakların sunulmasının gerekliliğine dikkat çekti. Akaydın, devlet tarafından ’’kamu diplomasisi’’ yöntemi ile vatandaş seviyesinde siber güvenlik bilinçlendirmesi yapılmasının öneminden bahsetti.

’’Güvenlik envanterin ve varlıkların doğru işlenmesiyle sağlanır’’

Trendyol Güvenlik Yöneticisi Çağlar Çakıcı konuşmasında, siber taarruzun altyapısına odaklanmanın ve kurumlar arası ortak bilgi paylaşım platformunun oluşturulmasının gerekliliğini vurguladı.

’’Siber Güvenlikte verimli modeller kullanılmalı’’

Toplantıda, Lps Chain Genel Müdürü Gökhan Önal, ’’siber güvenlikte aşırı korumacı bir model yerine verimli modeller aranmalı, blok zincirtabanlı çözümler kullanılmalı, veri depolama, yedekleme ve transferinde de farkındalık artırılmalı’’ dedi.

’’Siber güvenlik demek siber güvenlikli vatandaş demektir’’

Siber güvenlik farkındalığının arttırılmasının öneminden bahseden Trend Micro Bölge Müdürü Serbülend Zeren, yazılı ve görsel medyanın etkin bir şekilde kullanılması ve bu konudaki kamu spotlarının yaygınlaştırılmasıyla etkili bir bilinç oluşturulabileceğinin altını çizdi.  

’’Ürettiğimiz veri ve bilgileri sınırlarımızı koruduğumuz gibi korumamız gerekmektedir’’

STM ThinkTech Koordinatörü (E) Korg.Alpaslan Erdoğan, ’’günümüzde verinin üretilmesi kadar güvenli olarak muhafaza edilmesi, gerekli yer ve zamanda kullanılabilecek şekilde transfer edilmesi de üzerinde durulması gereken bir husustur. Savunma ve güvenlik kapsamında fiziki güvenliğe paralel olarak siber güvenliği de öne çıkarmamız, ürettiğimiz veri ve bilgileri sınırlarımızı koruduğumuz gibi korumamız gerekmektedir’’ dedi.

 

 


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları