İDEF 2019: Siber Güvenlik, Savunma ve Caydırıcılık


İDEF 2019: Siber Güvenlik, Savunma ve Caydırıcılık

Geçen hafta 30 Nisan - 3 Mayıs 2019 tarihleri arasında 14üncüsü yapılan Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı İDEF’i ziyaret ettim. Siber güvenlik ve ötesi panelini yönettim. İzlenimlerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Öncelikle bu muhteşem organizasyonu icra edenleri, destekleyenleri ve 1000’in üzerinde katılım sağlayan firmaları kutlarım. Fuarda en fazla alana sahip olan ve dünyada ilk 50’ye giren ASELSAN’ı ise özel olarak kutlamak isterim. Kişisel olarak, bu fuarı ziyaret etmekten, akademik bir panelde bulunmaktan,  stand alanlarını gezip, yapılanları görmekten, yenilikleri incelemekten ve firmalarımızın ve sonuçta ülkemizin savunma sanayii alanında geldiği noktayı yerinde görmekten büyük keyif aldım. İlk olarak Eylül 1995’te katıldığım İDEF’in yaptığı sıçramayı, geldiği noktayı, sunulan çözüm ve ürünler çeşitliliğini görmek gerçekten gurur verici. Ülkemizde yaşanan değişim ve dönüşümün net bir göstergesi oldu benim için.

Ziyaretim sırasında; stand alanlarının çoğunda ülkemizde geliştirilen yerli ve milli ürünlerimizi bizzat görmek; bir değil pek çok alanda Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının sonucunu gözlemlemek; katılımcı firmaların yaptığı işbirliklerini öğrenmek; kendi uçağımızı, helikopterimizi, tankımızı, topumuzu, hafif sınıf silahlarımızı, teçhizatlarımızı, dronlarımızı, haberleşme cihazlarımızı, izleme ve değerlendirme sistemlerimizi, insansız kara araçlarımızı, haberleşme ve kontrol yazılımlarını, radar, roket, mühimmat, elektromanyetik top gibi yeni ürünleri, çeşitli lazer kabiliyetlerine sahip araç ve gereçleri, kara araçlarının çeşitliliğini görmek; ve ilk kez İDEF 2019’da siber güvenlik ürünlerine yer verildiğini ve yapay zeka ve siber güvenlik alanında paneller yapıldığını öğrenmek; bizzat siber güvenlik paneline katılmak ve bu paneli yönetmek, ASELSAN, HAVELSAN, SSB ve STM’nin üst düzey yöneticileri ile siber güvenlik ve ötesini tartışmak, geleceği şekillendirecek çözüm önerilerini dinlemek, yapılan çalışmaları ve geliştirilen ürünleri gözlemlemek ise gelecek için umut vericidir.

Fuar aslında son yıllarda savunma sanayiine verilen desteğin bir sonucudur diye düşünüyorum. 2021’e daha büyük bir hedef konulmasını da çok önemsiyorum. Bu heyecanın diri tutulması, hedeflerin büyütülmesi, işbirliklerinin artırılması, yeni ürünlerin geliştirilmesi, yeni pazarların araştırılmasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır.

Dünya siber güvenlik pazarının 1 Trilyon TL’ye yaklaştığı, siber suçların ülkelere maliyetinin 5 Trilyon TL olduğu, yeraltı siber güvenlik dünyasının daha aktif hale geldiği veya zirve yaptığı, ileri düzey saldırıların arttığı, İngiltere, Almanya ve Amerika’nın ardından Japonya’nın da artık siber silah üreteceğini açıklaması, İsrail’in siber saldırı yapan Filistinlileri bombalaması ve bunu meşru göstermeye çalışması, Amerika ve Çin arasındaki siber savaş denemeleri, Kuzey Kore siber ordusunun en donanımlı siber ordular arasında olması, NATO siber güvenlik tatbikatlarının sayısının artması, Amerika ve Çin’in sahip olduğu siber saldırı araçlarının ve silahlarının zirve yaptığı bir dönemde ülkemizin de bu dünya da yer alması, pazardan pay alması, yeni ürünler geliştirmesi, bunları markalaştırması, hem ulusal güvenliğini sağlaması hem de uluslararası pazarlarda rekabet edebilecek ürünleri geliştirmesi için yeni hedefler ortaya konulması gereklidir.

Artık şirketlerimize güveniyoruz. Siber güvenlik çözümleri üreten şirketlerimizden büyük başarılar bekliyoruz. Bu başarıları duyurmaya hazırız.

Bu ayki sayımızda; BEAM Teknoloji Genel Müdürü Sn. Mehmet Çakır ile yapılan röportaja, ülkemize yönelik yapılan bazı oltalama saldırılarına, muddywater saldırısına, e-posta güvenliğine ve STM Siber Tehdit Durum Raporu’na yer verdik. Son dönemde, banka verilerinin karaborsada satışa sunulması, derin öğrenme ile yanlış alarmların önlenmesi, siber yıldızların aldığı ödüller, internette gizliliği sağlama, fidye yazılımları, biyometrik verileri işleme, NETAŞ Talki’ye verilen ödül, siber IQ,  HAVELSAN ve VESTEL’in siber güvenlik alanında yaptığı ikili iş birliği anlaşması gibi haberlere yer verdik.

Son cümle olarak; siber dünyada tehditler değişiyor ve siber savunma yöntemlerini değiştiriyor. Siber silahlar artık gündemde. Siber caydırıcılık için siber silahlara sahip olmak da şart. Gelecek İDEF’lerde yerli siber silahlarımızı da görmek dileğiyle…


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları