Veri Entegrasyon Modelleri Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?


Veri Entegrasyon Modelleri Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?


Veriler, işletmeler ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar için kritik değerlerden biridir. Çeşitli dijital platformlara olan bağımlılığın artmasıyla, veriler rekabet gücü yüksek ortamdaki başarının temel bir farklılaştırıcısı haline geldi. Bazen, kuruluştaki bilgi akışı tek bir standart formatta olmayabilir, bu da saklanmasını, erişilmesini veya bir işletme avantajına dönüştürülmesini zorlaştırır. Çeşitli dijital kaynaktan gelen standartlaştırılmamış veri saldırısı, işletmeleri veri entegrasyon modellerini ciddiye almaya itiyor. Bunun nedeni, veri entegrasyon modelinin verileri standartlaştırmasına ve işletmeler için daha faydalı olmasını sağlamasıdır.

Günümüzde kullanılan çeşitli veri entegrasyon kalıpları vardır. Bu yazıda sizlerle kuruluşların iş verileri standardizasyon sürecini kolaylaştırmasına yardımcı olan 4 önemli veri entegrasyon modelini paylaştık.

1) Veri Çoğaltma
Veri çoğaltma modeli, dünya genelinde kullanılan en eski veri entegrasyon tekniklerinden biridir. Veri çoğaltma, bir veri deposunda depolanan verileri bir başka veri deposuna çoğaltma işlemidir. Örneğin, iki farklı veri deposu, veritabanı veya bulut arasındaki veri hareketi sırasında veri çoğaltma gerçekleşebilir. Bu, toplu iş tipi veri hareketi (Batch Type Data Movement) veya küçük satır tipi veri hareketi (Small Row Type Data Movement) sırasında ortaya çıkabilir. Veri çoğaltması sırasında, veriler dönüşüme uğrayacaktır, çünkü anlamı ve yapısı değişecektir. Tüm işlem, verileri harekete geçiren entegratör motorunda önemli değişiklikler yapan bir mekanizma altında gerçekleştirilir.

2) Veri Taşıma 
Veri işlemlerinden yararlanan işletmelerde takip edilen önemli veri entegrasyon modellerinden biridir. Adından da anlaşılacağı gibi, göç belirli bir zamanda iki sistem arasında veri taşıma veya aktarma işlemidir. Veri geçişi, geçiş kapsamının ve veri kümesinin son dönüşümünün işlemden önce belirlendiği düzenli bir süreçtir. Sonunda, bu sürecin sonuçları, sürecin uygunluğunu sağlamak için istenen sonuçlarla karşılaştırılır. Kısacası, veri geçişi, değişen bir teknoloji ortamının zemininde yıllar boyunca toplanan toplam veri hacminin korunmasına yardımcı olur. Bu veri entegrasyon işlemi aynı anda birkaç büyük veri hacmini işlemek için tasarlanmıştır.

3) Veri Sanallaştırma
Ticari veri entegrasyonunun hızla gelişen modellerinden biridir. Farklı veri tabanlarından gelen verileri tek bir fiziksel veri tabanında birleştirmeyi sağlar veya verilerin diğer kullanımlar için verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan tüm yollarla yeniden oluşturulmasına izin verir. Örneğin veri sanallaştırma, işletmelerin satış işlemleri ve veri analitiği ile ilgili bir veri deposu arasında koordinasyon kurmalarını sağlar.

Veri sanallaştırmanın çeşitli kalıpları ve alt kalıpları vardır. Bu nedenle, bu farklı kalıpları veya alt kalıpları birleştirerek bir çözüm oluşturmadan önce iş gereksinimlerinizin derinlemesine bir analizini başlatmalısınız. Veri sanallaştırmanın başarısı tamamen süreç boyunca kullanılan teknolojilere bağlıdır.

4) Yayın, İki Yönlü Senkronizasyon ve Korelasyon: 
Bu işlemler, farklı sistemler arasında veri güncellemek için bir ihtiyaç olduğunda kullanılır.

  • Yayıncılık (Broadcasting): Bu işlemde, bir sistemde depolanan veriler gerçek zamanlı olarak birçok hedef veri deposuna taşınır. Yayıncılık aynı zamanda “tek yönlü senkronizasyon” olarak da bilinir, çünkü veri hareketi kaynak sistemden hedef sisteme tek yönlüdür. Yayın, veri geçişine birçok yönden benzer olmakla birlikte, esasen işlemseldir. Bu, yayın modelinin yakın zamanda değiştirilen öğelere, tüm öğelere göre ileti işlemcilerinin mantığını yürütmesi anlamına gelir. Bununla birlikte, göçte mantık, değişime uğrayan tüm ürün grubuna uygulanır. Yayın desenleri temel olarak kayıtların hızlı bir şekilde işlenmesini gerektiren birçok kritik uygulamada kullanılır.
  • İki Yönlü Senkronizasyon: Yayından farklı olarak, bu model iki yönlü veri hareketini içerir. Bu süreçte, iki ayrı sistemden iki veri deposu tek bir sistem gibi davranmak için birleştirilir. Bu senkronizasyon ayrıca farklı veri depoları olarak var olma önceliğini de dikkate alır. Örneğin, bir müşteri siparişi sisteminin yanı sıra bir müşteri siparişi yönetim sistemi kullanıyor olabilirsiniz. Verileri iki farklı sistemde görüntülemenize izin verirken bu sistemleri aynı anda kullanmanıza izin veren bir veri kümesi oluşturmak için iki yönlü senkronizasyondan yararlanabilirsiniz.
  • Korelasyon:İki veri setinin kesişme noktasında iki yönlü senkronizasyonun yapıldığı bir işlemdir. Bu senkronizasyon, yalnızca belirlenen iki sistemle ilgili ortak bir veri varsa gerçekleştirilir. Alakasız verilerden kaçınıldığından, bu veri entegrasyon işlemi güvenilir ve basittir.
  • Toplama:Bu işlemde, birden çok sistemden gelen veriler tek bir birleşik bir sistemde toplanır. Bu veri entegrasyon tekniği, işletmelerin verileri güncel tutmasına yardımcı olur ve istenen veri setini üretmek için verileri işlemelerine veya birleştirmelerine izin verir.

 
Sonuç: Bahsettiğimiz bu veri entegrasyon tekniklerinin tümü, işletmelere çeşitli dijital kaynaklar tarafından üretilen büyük miktarda veriyi ele almada yardımcı olan esneklik ve çeviklik sunar. Bu teknikler sadece organizasyon genelinde düzenli bir veri alışverişi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sağlam bir B2B veri bağlantısı kurmanıza yardımcı olur.

 

Kaynakça: https://www.karel.com.tr/blog/veri-entegrasyon-modelleri-nelerdir-nerelerde-kullanilir


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları