Büyük Veri Analitiği ve Güvenliği Kamu Çalıştayı Yapıldı


IMG_7730

Gazi Üniversitesinde Türkiye’de büyük veri ve bilgi güvenliği alanlarındaki problemleri belirlemek ve bu problemlere çözüm önerileri bulmak, en iyi örnek uygulamaları geliştirmek ve en önemlisi kamuda mevcut verilerin güvenle işlenerek farklı ve yeni değerler elde edilmesine katkı sağlamak amacıyla “Büyük Veri Analitiği ve Güvenliği Kamu Çalıştayı” düzenlendi.

Gazi Üniversitesi Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda 11 Şubat’taki çalıştayın öncesinde Rektörlük Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı katında (zemin kat) Gazi Üniversitesi Büyük Veri ve Bilgi Güvenliği Merkezi (BIDISEC) Laboratuvarı açıldı. Açılışın ardından “Büyük Veri Analitiği ve Güvenliği Kamu Çalıştayı” adlı programa geçildi.

AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, öğretim görevlileri, öğrenciler ve çok sayıda davetlinin katıldığı programın ilk açılış konuşmasını Büyük Veri Analitiği ve Güvenliği Kamu Çalıştayı Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu yaptı. Sağıroğlu, çalıştayda veri analitiği ve güvenliği ile ilgili olarak Türkiye’nin ihtiyaçlarının ele alınacağını ve karşılaşılan problemlerin çözümü için neler yapılması gerektiğinin tartışılacağını söyledi.

AK Parti Adana Milletvekili, TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise internet ortamında yer alan veri miktarının her geçen gün arttığını belirtti. Bu durumun beraberinde bir risk getirdiğini ifade eden Ünüvar, Gazi Üniversitesinde açılışı yapılan Büyük Veri ve Bilgi Güvenliği Merkezi (BIDISEC) Laboratuvarı’nın bu açıdan önem taşıdığını söyledi. Dünyada her gün yaklaşık 1.5 milyon kişinin siber suç kurbanı olduğuna değinen Necdet Ünüvar, daha güvenli bir ülkede yaşayabilmek için dijital-bilişim okuryazarlığı yüksek bireyler yetiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Ünüvar konuşmasında şunları dile getirdi: “Günümüzde izah etmesi de zor ama büyük veri dediğimiz sayısal dünyanın büyüklüğü bendeki bilgi 2.7 milyar zetabayt. Yani biz artık megabayt, gigabayt, terabayt şeklinde gidiyoruz. Her gün Facebook’a 100 terabaytlık bilgi yükleniyor, 230 milyon tweet atılıyor, günde 2.9 milyar elektronik posta dolaşımı var. Bunların her biri bu büyük veriyi arttırıyor ve her yıl da bu oran yüzde 60 civarında artıyor. 2020 yılındaki rakamlara baktığımız zaman bugünden o ufku görmek bile neredeyse mümkün değil.”

Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ın konuşmasının ardından Oracle Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Cem Şatana’nın konuşmasına geçildi. Şatana konuşmasında veri ve bilgi güvenliği konusunda daha çok insan yetiştirilmesi gerektiğine değindi.

Çalıştayın son açılış konuşmasını ise Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber yaptı. Rektör Büyükberber, Gazi Üniversitesi Büyük Veri ve Bilgi Güvenliği Merkezi (BIDISEC) Laboratuvarı’na sağladığı 8 milyon liralık yazılım desteğinden dolayı Oracle’a minnettar olduklarını söyledi. Bu laboratuvarın yüksek lisans, doktora öğrencileri başta olmak üzere herkese hizmet edeceğini belirten Büyükberber; Cem Şatana, Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu başta olmak üzere laboratuvarın açılışında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştaya geçildi. Çalıştayda Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu “Büyük veri Analitiği ve Güvenliği”, Oracle Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Büyük Veri Direktörü Samina Rızwan “Dünyada Büyük Veri Uygulamaları ve Kamu Kurumlarından Örnekler”, Experteam Teknoloji Geliştirme Direktörü Ersun Engel “Büyük Veride Bütünleşik Yaklaşım”, STM Siber Güvenlik ve Büyük Veri Grup Yöneticisi Dr. Umut Demirezen “Büyük Veri İle Gerçek Zamanlı Veri İşleme Mimarileri ve Uygulamaları” ve Donanım Şirketler Grubu Genel Müdürü Yusuf TULGAR, son konuşmacı olarak “Büyük Veri Güvenliği ve Mahremiyeti” konulu sunumda bulundular.

Bireysel sunumların ardından değerlendirme toplantısına geçildi. Prof. Dr. Şeref SAĞIROĞLU, Prof. Dr. Türksel KAYA BENSGHİR, Dr. Pelin ÖZBOZKURT, Dr. Umut DEMİREZEN ve Yusuf TULGAR katılımcıların sorularını cevaplandırdılar.


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları