Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğrenci Toplulukları Tarafından Gerçekleştirilen ‘’Kariyer ve Sanayi Günleri 2019'' Etkinliği


Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğrenci Toplulukları Tarafından Gerçekleştirilen ‘’Kariyer ve Sanayi Günleri 2019'' Etkinliği

18-19 Aralık 2019 tarihinde Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonu Rektörlük Binasında, Gazi Üniversitesi Tasarım İmalat ve Teknoloji Topluluğu, Gazi Üniversitesi Elektrik Elektronik İnceleme Tanıtım Araştırma Topluluğu, Gazi Üniversitesi Otomotiv Tasarım Topluluğu, Gazi Üniversitesi Tasarım Mühendisliği Topluluğu, Gazi Üniversitesi İnşaat Topluluğu, Gazi Üniversitesi Robogazi Topluluğu, Gazi Üniversitesi Metalurji Araştırma Topluluğu ve Gazi Üniversitesi Enerji Sistemleri Topluluğu tarafından gerçekleştirilen etkinlikte birbirinden değerli konuşmacıların katılımıyla Kariyer ve Sanayi Günleri konferansı gerçekleştirildi.

Açılış konuşmalarının ardından etkinliğin 2. günü HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Şenol tarafından "HAVELSAN ve Siber Güvenlik" adlı bir konferans verildi.

Temel kavramlar üzerinden bilgiler vererek konuşmasına başlayan Şenol, "Siber Güvenlik", "Siber Saldırılar", "Siber Savaş" ve "Siber Caydırıcılık" başlıklarında sunumunu gerçekleştirdi.

Şenol, "Savaşlar için Güç gerekir. Ulusal hedeflere ulaşmak için 7 farklı güç unsuru kabul edilmektedir. Bunlar; insan gücü, coğrafi güç, ekonomik güç, politik-idari güç, psiko-sosyal güç, bilimsel güç ve askeri güçtür. Bence bunlara eklenmesi gereken sekizinci ulusal güç unsuru da 'siber güç' olmalıdır. Siber ortamda sahip olunan bilişim sistemleri ve alt yapıları ile bunların etkin olarak kullanılması yeteneği diğer güç unsurlarıyla birlikte veya tek başına kullanılarak ulusal hedef ele geçirilebilir" diye konuştu.

"Siber tehditlerin yüzde 80'ı iç kaynaklı"

Siber ortamda bir kurumun/kuruluşun veya sistemin zarar görmesi ile sonuçlanabilecek durumların siber tehdit kavramını ortaya çıkardığını da kaydeden Şenol, "Siber tehditler yönlerine göre iç ve dış, ayrıca kaynaklarına göre de insan kaynaklı, çevresel ve doğa kaynaklı olarak çeşitli şekillerde tanımlanmaktadır. Yapılan araştırmaların ve tespitlerin sonucu çok ilginçtir. Siber saldırı tehditlerin yüzde 80'i içeriden yüzde 20'si ise dış kaynaklıdır. Siber saldırıya herkes uğramıştır. Bunların bir kısmı bunun farkındadır. Bir kısmı ise farkına dahi varamamıştır." şeklinde konuştu.

Dijital dönüşüm ile birlikte siber güvenliğin büyük önem kazandığının altını çizen Şenol, "Bugün hali hazırda yaşanan her ekonomik ve teknolojik gelişmeleri de dikkate aldığımızda siber güvenliğin önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Eğer bu konuya önem verilmezse ortaya konan her çaba boşa gitme riskiyle karşı karşıya kalacaktır. Son yıllarda artan siber saldırılar ile ülkeler, büyük şirketler ve savunma güçleri ciddi anlamda zararlar görmektedir. Tabir-i caizse siber alanda bir savaş hali yaşanmaktadır diyebiliriz" dedi.

HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Şenol & Gazi Üniversitesi Enerji Sistemleri Topluluğu Kurumlar Arası Proje ve Koordinasyon Sorumlusu Beyza Özdemir

‘’Gelenekselleştirmek istiyoruz’’

Kariyer ve Sanayi Günleri konferansı hakkında konuşan Gazi Üniversitesi Enerji Sistemleri Topluluğu Kurumlar Arası Proje ve Koordinasyon Sorumlusu Beyza Özdemir; ''Biz öğrenciler, eğitim hayatımıza başladığımızda ilerisi için çok sağlıklı bir yol haritası ne yazık ki çizemiyoruz bu anlamda öğrenci arkadaşlarımızın eğitim hayatından sonra nasıl bir yol izlemesi gerektiğini, Türkiye’de ki iş fırsatlarını özel ve kamu sektörünü daha yakından tanımak adına çok yararlı bir iş yaptığımızı düşünüyor ve bu etkinliği gelenekselleştirmeyi hedefliyoruz'' dedi.


İlginizi Çekebilecek Yazılar









İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları